Κρίσιμη σύσκεψη των "Θεσμών" για την Ελλάδα

Κρίσιμη σύσκεψη των "Θεσμών" για την Ελλάδα

Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Σουλτς, Τουσκ και Ντράγκι συναντώνται στις Βρυξέλλες - Συνεδριάζει και το Euroworking Group - Βάρη 1,6 δισ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις προτείνει η Αθήνα

Κρίσιμη σύσκεψη των "Θεσμών" για την Ελλάδα
Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα με το βλέμμα σήμερα να στρέφεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν συνάντηση οι θεσμικά επικεφαλής της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Μπορεί το επίσημο αντικείμενο της συνάντησης να είναι η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU) ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι θα πέσει και το ελληνικό ζήτημα καθώς και οι τέσσερις έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις διαβουλεύσεις.

Το απόγευμα της Δευτέρας προηγήθηκε η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι όπου, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας.

Κλείσιμο
Η συνάντηση των επικεφαλής της ΕΕ πραγματοποιείται παράλληλα με τη συνεδρίαση του Euroworking Group στο οποίο θα γίνει η αποτίμηση των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση αν και δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε όπως τον κάνει η ελληνική πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» των πρόσθετων μέτρων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία θα σταλεί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις και αυταπασχολουμένους. 
 
Είναι ενδεικτικό ότι παρά και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, από 12% στο 13%, η απόδοση των αλλαγών στον ΦΠΑ αποτιμάται από την ελληνική πλευρά στα 1,360 δισ. ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή και πριν την αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου. Φαίνεται δηλαδή, όπως είχαν επισημάνει και προ ημερών αρμόδια στελέχη, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται μετρημένα και ποσοτικοποιημένα με βάση τις καταναλώσεις και τις ομάδες αγαθών, ενώ ο ερασιτεχνισμός αυτός ανοίγει την όρεξη των δανειστών, αντί να αναχαιτίζει τις παράλογες απαιτήσεις τους.
 
Επιπλέον, από τον περιορισμό των πρόωρων  συντάξεων η κυβέρνηση προβλέπει εξοικονόμηση μόλις 70 εκατ. ευρώ –και αυτά για το 2016.
 
Αντιθέτως, για να μη περικόψει επικουρικές ή πρόωρες συντάξεις, επειδή θα βύθιζαν σε ύφεση την οικονομία, η κυβέρνηση στοχοποιεί αναδρομικά 15.000 κερδοφόρες επιχειρήσεις που δήλωσαν υψηλά κέρδη, για να τους επιβάλει επιπρόσθετους φόρους 1,6 δισ. ευρώ, θεωρώντας πως αυτές θα αντέχουν να τα πληρώνουν και θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες για να στηρίζεται πάνω τους και το 2016.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει διπλό κτύπημα στις επιχειρήσεις:
 
- 1.500 επιχειρήσεις είχαν το 2014 κέρδη 1 εκατ. ευρώ και άνω θα κληθούν στη διετία 2015 - 2016 να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 12%. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως όλες μαζί είχαν κέρδη 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο το χαράτσι θα ισχύσει οριζόντια και στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 1,2 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις, 600 εκατ. φέτος και 600 εκατ. ευρώ το 2016.
 
Με τα νέα δεδομένα , μια επιχείρηση που το 2014 είχε καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ, εκτός του φόρου εισοδήματος θα κληθεί να καταβάλει έκτακτη εισφορά ύψους 144.000 ευρώ, εκ των οποίων 72.000 ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2016, ενώ με την αρχική πρόταση εξαιρούνταν του έκτακτου φόρου (αφορούσε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ).
 
Αντίστοιχα, επιχείρηση με κέρδη 5 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει έκτακτη εισφορά 600.000 ευρώ (300.000 ευρώ φέτος και άλλα 300.000 ευρώ το 2016), ενώ με την προηγούμενη πρόταση θα πλήρωνε 250.000 ευρώ με συντελεστή 5%.

-  Περίπου 15.000 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι 1.500 που θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά) θα κληθούν να καταβάλουν και έξτρα φόρο 29% αντί 26% επί των κερδών τους το 2016. Συνολικά θα πληρώσουν 450 εκατ. ευρώ περισσότερα για το 2016, δηλαδή περίπου 30.000 ευρώ επιπλέον κατά μέσον όρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης