Απορρίφθηκε το αίτημα να καταθέσει ο Βενιζέλος στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Απορρίφθηκε το αίτημα να καταθέσει ο Βενιζέλος στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Την πρόταση υπέβαλε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου - Είχε προηγηθεί η κατάθεση της γραμματέως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ - Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεχιστεί η δίκη

Απορρίφθηκε το αίτημα να καταθέσει ο Βενιζέλος στη δίκη Παπακωνσταντίνου
Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η δεύτερη  μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, την κλήτευση της οποίας αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου.

Η εξέταση της κυρίας Μπέλμπα  κρίθηκε απαραίτητη μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου,  Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου και όχι η ίδια η κυρία Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Κλείσιμο
Η κυρία Μπέλμπα είναι γραμματέας του κ. Βενιζέλου από το 2005.

Όπως είπε η μάρτυς πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή «Σοφία». Κατά την παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μεταξύ των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, δεν παραδόθηκε κανένα CD ή στικάκι.

Τον Αύγουστο του 2011, είπε η μάρτυς, ήρθε ο  Ιωάννης Διώτης και έδωσε ένα στικάκι στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενο του.

Το στικάκι αυτό η κυρία Μπέλμπα το έβαλε σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ένα ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν ασφαλές.

'Οταν έγινε ο θόρυβος ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την μάρτυρα το επίμαχο στικάκι (2.10.2012). Η κυρία Μπέλμπα άνοιξε το στικάκι για να δει ότι είναι το συγκεκριμένο, ενώ το άνοιξε και πάλι για δεύτερη φορά πριν το παραδώσει στον  κ. Βενιζέλο, ο οποίος το έβαλε σε ένα φάκελο και τον έστειλε με αστυνομικό το επίμαχο στικάκι στον Μαξίμου.

Η μάρτυς διαβεβαίωσε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και πως δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του, τονίζοντας ότι η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο από το στικάκι ήταν η ίδια.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που πήγε στο Παρίσι να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα  Σμαράγδα Πιτέμη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που πήρε το στικάκι  από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και τον Χρίστο Αθανασίου.

Τελικά, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος δεν  θα κληθεί να καταθέσει στην δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος κλήτευσης των προτεινομένων μαρτύρων από την εισαγγελέα της έδρας Ξένη Δημητρίου. Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου περί μη κλήτευσης των επίμαχων μαρτύρων δεν είναι ανέκκλητη (σ.σ.: Μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή αν κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο).

Τρίτος μάρτυρας που κατέθεσε ήταν ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος, ο οποίος είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει δει τίποτα άλλο, εκτός από το να πρωτοκολλούνται μόνο έγγραφα. 

«Δεν πρωτοκολλούνται στικάκια, εκτός εάν το στικάκι συνοδεύεται από έγγραφο. Μόνο στην περίπτωση αυτή πρωτοκολλούνται», προσέθεσε ο μάρτυρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης