Αντιπαράθεση Χαρδούβελη-Τσακαλώτου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Αντιπαράθεση Χαρδούβελη-Τσακαλώτου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πως μίλησε "σαν υπουργός Οικονομικών του Σημίτη" - «Έχω φάει κριτική απ΄ την αντιπολίτευση για κάτι που πιστεύει κι εκείνη!», τόνισε ο Χαρδούβελης

Αντιπαράθεση Χαρδούβελη-Τσακαλώτου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης επέμεινε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται - και αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει κλείσει ακόμα η συμφωνία με την τρόικα.
 
"Είπατε πως δρόμο επιστροφής δεν έχουμε. Φοβάμαι, ότι ο δρόμος της οικονομικής λογικής που έχετε διαλέξει, είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν, στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που μας οδήγησε στην κρίση, της μη κοστολογμένης κατανάλωσης με δανεικά. Πώς θα δημιουργήσετε ξαφνικά 300.000 θέσεις εργασίας σε ένα χρόνο όπως είπατε τον Σεπτέμβρη - και μάλιστα όταν ακούμε απ΄ τους συνεργάτες σας πως δεν θα αυξήσετε τις δαπάνες του δημοσίου τομέα; Πού θα βρείτε τα λεφτά;" ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Χαρδούβελης.
 
Ο κος Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας στις αγορές:
 
"Η στάση των αγορών κάτι μας λέει. Οι αγορές βλέπουν τον κίνδυνο της μη συνέχισης αυτού που δουλεύει. Αν η σκυτάλη πάει ξανά στη βάση, δεν θα έχει γίνει τίποτα. Βλέπουν πως θα χάσουν τα χρήματά τους και φοβούνται" σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα πως και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "θα συνεχίσει και δεν θα καταστρέψει αυτά που ξεκινήσαμε".
 
"Ήδη άνθρωποι του κόμματός σας, είπαν κατά τη συζήτηση πως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες στην ελληνική οικονομία (σ.σ. σχετική αναφορά είχε κάνει ο Γ. Δραγασάκης), άκουσα πως υπάρχει ρίξη θεσμών και αξιών. Κι εμείς αυτό πιστεύουμε" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Κλείσιμο
 
Λαμβάνοντας το λόγο για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πως μίλησε "σαν υπουργός Οικονομικών του Σημίτη" σαν να μην άκουσε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και περιφρονώντας τη Βουλή.
 
"Πιστεύετε ναι ή όχι πως έχουμε παγίδα χρέους, πρόβλημα αποπληθωρισμού, ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με τις κρατικές δαπάνες στο 38% του ΑΕΠ;" ρώτησε τον κο Χαρδούβελη ο Ε. Τσακαλώτος, ελέγχοντάς τον παράλληλα για τη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: "Κάνατε λάθος όταν σας ρώτησε η εφημερίδα, αν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του ελλείμματος για τη Γαλλία κι εσείς πήρατε θέση υπέρ του Σόιμπλε; Γιατί να σας στηρίξουμε; Για να συνεχίσετε να λέτε "μπράβο Σόιμπλε, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή;". Όσον αφορά δε, τις προτεινόμενες από τον υπουργό Μεταρρυθμίσεις, ο κος Τσακαλώτος λέει πως "δεν υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις προστασία των συνταξιούχων και των εργαζομένων".
 
Απαντώντας, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως η συνέντευξή του δεν αποδόθηκε σωστά από τον ελληνικό Τύπο:
 
"Απευθύνθηκα στο γερμανικό κοινό, όταν ρωτήθηκα αν θα πρέπει η Γαλλία να υπακούσει στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και δυστυχώς ο ελληνικός Τύπος άφησε απ΄ έξω τη μισή μου απάντηση. Είπα πως η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της (γιατί δεν το κάνει και μας δημιουργεί πρόβλημα σαν χώρα) αλλά είπα πως αν οι δαπάνες του γαλλικού Δημοσίου είναι δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να αφεθούν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για το έλλειμμα. Και έχω φάει κριτική απ΄ την αντιπολίτευση για κάτι που πιστεύει κι εκείνη!" ανέφερε ο κος Χαρδούβελης.
 
Σε σχέση με το χρέος, ο κος Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως είναι πράγματι υψηλό, "αν και, όπως είπε ο κος Βενιζέλος πρωτύτερα, κάποιοι το υπολογίζουν στο 60%. Το χρέος όμως, μπορεί κανείς και να το δει ως κόστος εξυπηρέτησής του - και αυτή τη στιγμή είναι το μισό απ΄ ό,τι ήταν πριν την κρίση: Το κόστος αυτό σήμερα είναι 6-7 δις ενώ πριν ήταν 13 δις. Αυτό που έχει σημασία για μας στην διαπραγμάτευση, είναι ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό. Θέλουμε να "κλειδώσουμε" αυτά τα επιτόκια - και θα το προσπαθήσουμε" συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης