Κουβέλης: Νέος προοδευτικός πόλος και όχι στην σύμπλευση με ΠΑΣΟΚ

Κουβέλης: Νέος προοδευτικός πόλος και όχι στην σύμπλευση με ΠΑΣΟΚ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισοπεδωτική προσέγγιση» - Στις ευρωεκλογές  «θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που έχουμε συγκροτήσει»

Κουβέλης: Νέος προοδευτικός πόλος και όχι στην σύμπλευση με ΠΑΣΟΚ
Για συγκρότηση ενός «προοδευτικού δημοκρατικού πόλου», μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης κατά την έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του κόμματός του. 

«Θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε έμφαση στην συσπείρωση όσων «δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες».

Επίσης ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύμπλευση. Είπε σχετικά: «η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει  συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο».

Όσων αφορά στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές είπε πως «θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου».

Σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές προϊδέασε πως η ΔΗΜΑΡ θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες στο πεδίο αυτό υπογραμμίζοντας πως «ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο». 
Κλείσιμο

Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος ο κ. Κουβέλης πρότεινε «το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα “Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”  στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την  εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές». 

Επιπλέον πρότεινε το συνέδριο να εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Επιτροπή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους όρους ένταξης του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, «με την προϋπόθεση ότι το κόμμα μας διατηρεί το δικαίωμα της αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές».



Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπογράμμισε ότι «προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική της στάση έναντι των δανειστών. Δώσαμε μάχη για ισοδύναμα μέτρα. Πετύχαμε τη ρύθμιση που προβλέπει ότι το 70% της όποιας υπερκάλυψης των δημοσιονομικών στόχων θα κατευθύνεται στην κοινωνική πολιτική και όχι στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι «η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση δεν ήταν βεβαίως χωρίς αδυναμίες. Αδυναμίες που τις εντοπίσαμε και σίγουρα αποτελούν χρήσιμη εμπειρία για τη βελτίωση  του κόμματός μας και των συλλογικών μας λειτουργιών».
Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση είπε: «Η παραμονή μας στην Κυβέρνηση θα μετέτρεπε τη συμμετοχή μας σε μια στήριξη χωρίς αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Όμως Αριστερά της ευθύνης δεν σημαίνει και υποχρεωτική συμμετοχή σε κυβέρνηση άνευ όρων».

Ζήτησε να αλλάξει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι »διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος  να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης". Για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι "από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα  τον κίνδυνο περιδίνησής της".



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης