«Πράσινο φως» για τις απολύσεις 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

«Πράσινο φως» για τις απολύσεις 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

Συμφώνησαν κυβέρνηση και ομάδα Τόμσεν για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ωστόσο... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες - «Ναι» από τους εκπροσώπους των δανειστών στην πρόταση του Κυρ Μητσοτάκη να μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας για συνολικά 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, μέχρι το Δεκέμβριο, από τους 12 στους οκτώ μήνες - Στο Eurogroup η διευθέτηση και των τελευταίων λεπτομερειών

«Πράσινο φως» για τις απολύσεις 12.500 δημοσίων υπαλλήλων
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Τρόικα, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα γίνει τμηματικά και όχι συνολικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις 10 το πρωί της Κυριακής, όταν και θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την παράταση των διαπραγματεύσεων, υπογράμμιζαν ότι αναζητείται λύση σε ένα συνολικό πακέτο ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης.

Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την Παρασκευή, όταν ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούσε ότι η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά... «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Κλείσιμο
Από το υπουργείο Οικονομικών, περί τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, είχαν αποχωρήσει οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Σταϊκούρας, ενώ παρέμεναν οι κ.κ. Στουρνάρας και Μορς.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κ.κ. Στουρνάρας και Μορς, μαζί με τους συνεργάτες τους, έδωσαν παραγγελία από «delivery», έχοντας προφανώς πεινάσει, έπαιτα από την πολύωρη συνάντηση, η οποία τελικά ολοκληρώθηκε, έπειτα από περίπου εννέα ώρες, με την αποχώρηση και του κ. Μορς, περί τις 22:00 τη νύχτα.

Συμφωνία για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Πληροφορίες πάντως θέλουν την κυβέρνηση και την Τρόικα να έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την Τρόικα έδωσε το «παρών», μόλις για μισή ώρα, και ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύντομη παρουσία του στη σύσκεψη ερμηνεύεται από πηγές του υπουργείου ως προπομπός συμφωνίας. «Φαίνεται ότι συμφωνήσαμε» ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται υπό την έγκριση του Eurogroup».

«Δεν μας ζητήθηκε άλλη συνάντηση, άρα δεν υπάρχουν άλλα θέματα» έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι «θα κλείσουμε σήμερα».

«Κλειδί» της συμφωνίας φέρεται να είναι η πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μητσοτάκη, ο χρόνος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, να φτάνει μέχρι τους οκτώ μήνες, αντί για 12, που είναι σήμερα.

Μια πρόταση, την οποία η Τρόικα φέρεται να έκανε δεκτή. Η διαθεσιμότητα μάλιστα αφορά όχι μόνο 12.500 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά και άλλους τόσους έως το Δεκέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ήδη, έως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, έπρεπε να είχε εκπληρωθεί η μνημονιακή απαίτηση για τους πρώτους 12.500, ώστε να παίρνουν σειρά και οι υπόλοιποι 12.500 μέχρι το τέλος του έτους.

Αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη σύσκεψη, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης