Γιατί τρίβουν τα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ με το επεισόδιο «Βορίδη»

Γιατί τρίβουν τα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ με το επεισόδιο «Βορίδη»

Κλιμακώνεται η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου - Γ. Παπανδρέου: «Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση όσων έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού»

Γιατί τρίβουν τα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ με το επεισόδιο «Βορίδη»
Μπορεί η ετεροχρονισμένη και απρόσμενη επίθεση, που εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης στον Ανδρέα Παπανδρέου, να προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν και την… ικανοποίησή τους για το θέμα. Για την ακρίβεια, οι πιο έμπειροι στις πολιτικές διεργασίες θεωρούν τέτοιου είδους «κρίσεις» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις σχέσεις με τη ΝΔ περίπου ως «δώρο». Κι αυτό γιατί με τον τρόπο αυτό παραμένουν και τονίζονται οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με αυτή τη συγκυβέρνηση στην οποία βρεθήκαμε είναι να μας αντιμετωπίζουν ως ίδιους με τη ΝΔ, γενικότερα με τη δεξιά» έλεγε κομματικός παράγοντας, που έχει δεχθεί τελευταία τις ενστάσεις για την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να προχωρήσει έστω και μόνος του με τον Αντώνη Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Επεισόδια τύπου Βορίδη, με τα οποία φαίνεται ότι δεν είμαστε το ίδιο πράγμα και ότι μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές, απαντούν σε αυτή την κριτική και τις ανησυχίες» σημείωνε το ίδιο στέλεχος. Και όχι μόνο αυτό: «Η ανάδειξη κάποιων ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών είναι αναγκαία», λένε, «ώστε να σπάσει κάπως ο διπολισμός του τελευταίου χρόνου, ότι δηλαδή από τη μια μεριά είναι η ΝΔ και η δεξιά και από την άλλη, κύριος, αν όχι μόνος εκφραστής του αντιδεξιού χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν επιπλέον ότι το πρόβλημα ειδικά με τον κ. Βορίδη και γενικότερα με τέτοιου είδους συμπεριφορές στο κόμμα του, το έχει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Εκτιμούν μάλιστα ότι πραγματικός στόχος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, που έμεινε χωρίς υπουργείο στον τελευταίο ανασχηματισμό, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, ήταν ο πρωθυπουργός, ο οποίος είδε να τίθεται σε αμφιβολία η προσπάθειά του να κάνει ανοίγματα στον κεντρώο χώρο.

Από τις εξελίξεις αυτές ενισχύεται, κατά τα φαινόμενα και μία εικόνα ενότητας στο Κίνημα – έστω επίπλαστης. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε ομοβροντία πυρών κατά του κ. Βορίδη από όλες τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ, φυσικά και από την παπανδρεϊκή πτέρυγα, αλλά και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Δεξιά… όλοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της Δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την πατρίδα μας».

Ο κ. Βενιζέλος συγκαλεί αύριο Τρίτη την κοινοβουλευτική ομάδα, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί και για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ θα εκλεγεί και ο νέος γραμματέας της – που εκτός απρόοπτου θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας.

Γ. Παπανδρέου: «Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση όσων έφεραν την χώρα στο χείλος του γκρεμού»


Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Βορίδη εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που κράτησε η ΝΔ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι οι ευθύνες για την κρίση πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ που προηγήθηκε της δικής του, ενώ παράλληλα, υπερασπίζεται τη μνήμη και την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου και στέλνει το μήνυμα ότι αντίθετα με τις «διχαστικές διαθέσεις που φανερώθηκαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο, «η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο».

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση:

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ανακοίνωσή του σχετικά με όσα ανέφερε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης για τον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην οικονομική κρίση.

«Τα στελέχη της ΝΔ, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με την ψήφο τους για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αναγνώρισαν ότι, το έλλειμμα του 2009, ήταν 15,6%. Για την ιστορία, ο νυν Πρωθυπουργός το είχε αναγνωρίσει νωρίτερα.

Με την ψήφο τους, δηλαδή, αναγνώρισαν ποιος οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» είπε ο κ.Παπανδρέου και συμπλήρωσε:.

«Σήμερα, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν και να αναζητούν υπευθύνους όπου τους βολεύει.

»Η αλήθεια είναι ότι, την ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας, κάποιοι απουσίαζαν και κάποιοι έδωσαν τη μάχη και ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, για να μπορούν σήμερα να ομιλούν όλοι εκ του ασφαλούς.

Όσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι, κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη δικαίωσή του από τους προαναφερθέντες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Όλοι γνωρίζουν ότι, ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι' αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας.

Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη από τη στάση τους;

Όλα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν στους ιστορικούς.

Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο. Δυστυχώς, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια για ενότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πίσω από τα λόγια φανερώθηκαν διχαστικές διαθέσεις.

Και αυτές δεν υπηρετούν τη χώρα.

Σήμερα χρειάζεται το θάρρος να αναγνωρίζει κανείς απλές αλήθειες, επάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα εθνική ενότητα - για να αντιμετωπισθούν οριστικά όσα κρατούσαν τη χώρα πίσω.

Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλα αυτά, είναι η πανηγυρική επαναβεβαίωση της ανάγκης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και κράτος δικαίου.

Ό,τι δηλαδή δεν επιθυμούσε και φαίνεται ακόμα να μην επιθυμεί η συντήρηση».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης