«Αγία Κύπρος 204 Πνοές»: Νέα τραγούδια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ

«Αγία Κύπρος 204 Πνοές»: Νέα τραγούδια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ

Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959), για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση του νησιού με Ελλάδα

«Αγία Κύπρος 204 Πνοές»: Νέα τραγούδια για τους ήρωες της ΕΟΚΑ
Στην κατάμεστη αίθουσα τους «Σπιτιού της Κύπρου» στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας 22/1/2018 το νέο CD της μουσικής τριλογίας του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Δημητρά «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές».



Κλείσιμο
Η μελοποιημένη ποιητική συλλογή «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» έχει  θέμα τον απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959), για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση του νησιού με Ελλάδα. Επικεντρώνεται σε 48  ήρωες του αν   αγώνα, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.



 O Πασχάλης Τσαρούχας ερμηνεύει το τραγούδι αφιερωμένο στον ώρα της ΕΟΚΑ Μιχάλη Παρίδη  (1933-1958) που έπεσε  μαχόμενος κατά των Άγγλων στο χωριό Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας.

Το νέο CD  αναφέρεται σε 17 ήρωες του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  (1955-1959) καλύπτοντας έτσι  μαζί με τον προηγούμενο έργο αθροιστικά  48  ήρωες. Περιλαμβάνεται επίσης τραγούδι με ενσωματωμένα αποσπάσματα της προκήρυξης έναρξης του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.,  σε απόδοση Γιάννη Παπαϊωάννου.



O Δημήτρης Χιονάς ερμηνεύει το τραγούδι αφιερωμένο στον Σάββα Ροτσίδη  (1935 – 1958) που ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και το τελευταίο μέλος της οργάνωσης που σκοτώθηκε από τους Άγγλους.

Το έργο περιλαμβάνει 15 καινούργια τραγούδια  και ερμηνεύονται από Κύπριους και Ελλάδίτες καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα : Άνδρος Γεωργίου, Γιάννης Δημητράς, Βασιλική-Μαρία Δημητρά, Νίκος Παπακλεοβούλου, Χρήστος Σίκκης, Κατερίνα Σκορδαλάκη, Πασχάλης Τσαρούχας, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Δημήτρης Χιονάς. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Άκη Μελή και έπαιξε μουσικά όργανα ο Δημήτρης Χιονάς.

Στίχοι: Γιάννης Δημητράς, Νίκος Παπακλεοβούλου, Βασιλική - Μαρία  Δημητρά, Θωμάς Αστερίου.

Εισαγωγικά κείμενα: Νίκος Παπακλεοβούλου, Ανδρέας Βοσκός.  

Απόδοση κειμένων: Πέτρος Αθανασίου, Κριστιάνα Γεωργίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ζαχαρίας Φιλιππίδης, Ανδρέας Χρυσάνθου,  Γιάννης Παπαϊωάννου,  Νίκος Παπακλεοβούλου και η μικρή Παολίνα Α. Χρυσάνθου.

Το CD κυκλοφόρησε με την ευγενική χορηγία του  Νίκο Παπακλεοβούλου, ο οποίος -όπως λέει-    έχει τάξει σαν σκοπό της ζωής του να τιμηθούν οι ήρωες της ΕΟΚΑ και να μάθει ο κόσμος για την δράση και την θυσία τους. 

Παράλληλα κυκλοφορεί και από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, η συλλογή με όλα τα μελοποιημένα ποίηματα και τις αφηγήσεις που περιέχονται και στους τρεις ψηφιακούς δίσκους. Η  έντυπη έκδοση φέρει τον ίδιο τίτλο  «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές» και είναι εμπλουτισμένη και με τα βασικά στοιχεία των ηρώων του έργου



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης