Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το μπάνιο λόγω πετρελαιοκηλίδας

Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το μπάνιο λόγω πετρελαιοκηλίδας

Δείτε την υπουργική απόφαση - Απανωτά αδειάσματα σε Κουρουμπλή από Αλέξη Τσίπρα, Ανδρέα Ξανθό, ΚΕΕΛΠΝΟ - Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα

Σε ποιες παραλίες απαγορεύεται το μπάνιο λόγω πετρελαιοκηλίδας
Μπάχαλο έχει προκληθεί σε όλη τη χώρα, μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη διαρροή πετρελαιοειδών. Η ρύπανση έπληξε σε πρώτη φάση το Σαρωνικό αλλά μέχρι σήμερα έχει φτάσει ακόμα και στο Καβούρι με τα κυβερνητικά στελέχει να αδειάζουν ο ένας τον άλλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να μην ξέρει τι να πρωτομαζέψει.

«Άδειασμα» από υπουργείο Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ σε Κουρουμπλή
Ηγετικό ρόλο στο σκηνικό που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες έχει
ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος υπέστη σήμερα, απανωτά «αδειάσματα». Στη φράση του σήμερα, στο ραδιόφωνο του Real FM, με την οποία συνέστησε «να μην φέρνουμε την καταστροφή»
Κλείσιμο
, πήρε απάντηση πριν λίγη ώρα από το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξέδωσε απόφαση δια χειρός, Ανδρέα Ξανθού, με την οποία απαγορεύεται στους λουόμενους, για λόγους υγείας και ασφάλειας, να κάνουν μπάνιο στις παραλίες Σαλαμίνας, Φρεαττύδας, «Βοτσαλάκια», Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού Αργυρούπολης και Γλυφάδας.

Λίγο νωρίτερα,
το ΚΕΕΛΠΝΟ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει  το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, συνέστησε αποφυγή της κολύμβησης και έκθεση σε περιοχές με ρύπανση.

Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργείου Υγείας:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 

Έχοντας υπόψη:

α.  Τα υπ. αριθ.  οικ.4618/13-9-2017 & 4623/14-9-2017  έγγραφα της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου &  Περ/κής Υγιεινής  Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθήνας
β. Τα υπ αριθμ. οικ.3768/13-9-2017 & οικ.3791/14-9-2017 έγγραφα της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου &  Περ/κής Υγιεινής  Π.Ε. Πειραιά & Νήσων
γ. Το υπ. αριθμ  οικ. 186458/399/15-9-2017  έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής
δ.  Το υπ. αριθμ   οικ. 2875/15-9-2017 έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου &  Περ/κής Υγιεινής  Π.Ε.  Δυτικής Αττικής
ε.  Τη θαλάσσια ρύπανση στη ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού, που προκλήθηκε από το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου
στ. Την Γ1δ/Γ.Π. οικ. 53794/ 12-7-2017 Υπουργική Απόφαση «Τμήματα ακτών της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση»
ζ.  Την με αρ. Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΑ ΄΄ Περί ποιότητας και μέτρων διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας    2006/7/ΕΚ΄΄σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των υδάτων Κολύμβησης και την κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ΄΄ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2006
η. Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τροποποιούμε την (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση του έτους 2017 ως εξής:

Α.  Πέραν των αναφερομένων στην (στ) σχετική Υπουργική Απόφαση απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα  των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης1, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1.  Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας 
2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»
3.  Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Αλίμου
4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Γλυφάδας
7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου  


Β.  Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα  σημεία και να μη καταστρέφονται.


Απάντηση Ξανθού και στις χτεσινές δηλώσεις Κουρουμπλή
Ο υπουργός Υγείας, είχε ξεκινήσει από νωρίς σήμερα να διαχωρίζει τη θέση του από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Με εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο κ. Ξανθός απάντησε στη χτεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας «Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;», λέγοντας χωρίς να αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι δεν πρέπει ούτε να κολυμπάει ο κόσμος, ούτε να ψαρεύει στις περιοχές που υπάρξει μαζούτ.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εντός της ημέρας θα βγει οδηγία σε σχέση με τους κινδύνους της ρύπανσης για τους πολίτες», τόνισε. 

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα γι’ αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί ο βαθμός επηρεασμού της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο κ. Ξανθός σημείωσε, «νομίζω σε αυτές τις περιπτώσεις τα πολιτικά πρόσωπο πρέπει να κρίνονται στο τέλος της μάχης».

«Άδειασμα» και από Τσίπρα
Εκτός όμως από τους υπολοίπους, απέναντι στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, στάθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Σαρωνικό, την λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών έδωσε εντολές για:

- Την  άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

- Την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.
 
- Την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.
 
- Την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού. 


Ενδεικτική της έκτασης της καταστροφής στους δήμους της παραλιακής είναι η φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας από τη Γλυφάδα θέτοντας το ερώτημα «εδώ μας είπε ο κ.Κουρουμπλής να κολυμπάμε άφοβα; 
Ντροπή...».

Παράλληλα ζήτησε ξανά την αποπομπή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας γράφοντας σε δεύτερο tweet ότι «αν είχαν λίγη τσίπα,ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να έχει ήδη αποπέμψει τον κ.Κουρουμπλή. Και αυτό δεν είναι λογοπαίγνιο».










Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού. 

«Σήμερα στη Σαλαμίνα η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελάχιστα γιατί έχουν ρυπανθεί και ακτές που δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμες από τη στεριά και χρειάζεται μία ειδική διαδικασία. Ασχοληθήκαμε πολύ με τα μαγαζιά για να μη μυρίζει και να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να τα ανοίξουν γιατί χάνουν το μεροκάματο κάθε μέρα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία, πρέπει όλα να γίνουν σιγά - σιγά», δήλωνε νωρίτερα η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το protothema.gr.


Η Σαλαμίνα ήταν το μεγαλύτερο «θύμα» αυτής της καταστροφής

Η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών της Σαλαμίνας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο

Περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ έχουν διασκορπιστεί και στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα ο δήμος ενημερώθηκε πως πετρελαιοκηλίδα 5 στρεμμάτων βρισκόταν μπροστά από την χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ.

Γι αυτό το λόγο τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα, μήκους τριών χιλιομέτρων που μίσθωσε ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των ακτών. 

Η τοποθέτηση του αντιρρυπαντικού φράγματος στη Βούλα

«Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ’ αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του Δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παραμείνουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των παραλιών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο», σημειώνει ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης