Κουρουμπλής για Σαρωνικό: Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;

Κουρουμπλής για Σαρωνικό: Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;

«Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα» είπε ο υπουργός, ζητώντας ένα μήνα, για την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης

Κουρουμπλής για Σαρωνικό: Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;
Τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και της ρύπανσης που προκάλεσε στον Σαρωνικό και στις ακτές της Αττικής και της Σαλαμίνας, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής
, ο οποίος, μιλώντας στον Σκάι, δεν δίστασε να δηλώσει ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, ωστόσο, προκάλεσε αίσθηση, απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για το αν ο κόσμος θα πρέπει το επόμενο διάστημα να μην κάνει μπάνιο ή να μην ψαρεύει στις περιοχές που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα.

Κλείσιμο
«Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ακτές στην περιοχή έχουν καθαρίσει.



Στη συνέχεια δέχθηκε ανάλογη ερώτηση και για τις ακτές του Αλίμου, του Παλαιού Φαλήρου και της Γλυφάδας, για να απαντήσει: «Σε ένα μήνα από τώρα, ήδη εδώ και δύο-τρεις μέρες έχουμε ζητήσει από το Ινστιτούτο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος να ξεκινήσει τις μετρήσεις, γιατί τα έχουμε προβλέψει όλα. Στο τέλος του μήνα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε και τότε θα με φωνάξετε και θα μου πείτε κ. Κουρουμπλή, αυτά είναι τα στοιχεία».

Θέλοντας μάλλον να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και κινούμενος στη γραμμή Τσίπρα, που είπε ότι φέτος στις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής κάηκαν λιγότερα στρέμματα από όσα στις προηγούμενες, θυμήθηκε το ναυάγιο του Sea Diamond λέγοντας ότι δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμη, ενώ το «Αγία Ζώνη» στεγανοποιήθηκε. 

Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε τόσο σίγουρος για τις κινήσεις που γίνονται, καθώς ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα καλέσει δημοσιογράφους και δημάρχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν καθαριστεί οι ακτές.

«Δεν είναι απλό γεγονός, Βυθίστηκε ένα πλοίο στα καλά του καθουμένου. Το ζήτημα που έχει τεθεί είναι αν υπήρξε η απαραίτητη κινητοποίηση. Το πλοίο βυθίστηκε στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 3:30 ήταν εκεί πλοίο του λιμενικού. Στις 4 ήταν το πλοίο που διέσωσε τους ναυτικούς. Στις 6:14 έγινε η ανάθεση στην εταιρεία για τη στεγανοποίηση του πλοίου. Τη νύχτα δεν γίνεται ο καθαρισμός. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή. Το πλοίο βυθίστηκε. Για να γίνει η επιχείρηση, πρέπει να ξέρεις που είναι το πλοίο. Στις 9:40 μπήκαν οι φράκτες. Στις 10 άρχισε η στεγανοποίηση. Ο Μητσοτάκης που ζητάει την παραίτησή μου, πιάστηκε αδιάβαστος. Αν λέω ψέματα, τότε θα παραιτηθώ», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Όταν θα ρθει η ώρα και θα τελειώσει η επιχείρηση, όλα θα απαντηθούν. Το μαζούτ που χύθηκε δεν είναι απλή ιστορία. Το Sea Diamond το ξέρετε ότι δεν έχει στεγανοποιηθεί ακόμα; Στόχος μας ήταν να το στεγανοποιήσουμε και σήμερα άρχισε η άντληση του πετρελαίου. Αν είχαμε 40 αντιρρυπακτικά σκάφη, μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν άλλο. Η χώρα επιστράτευσε όλα τα πλοία του ιδιωτικού τομέα και τα 7 σκάφη του λιμενικού σώματος, με τρεις στόχους. Ό,τι υπάρχει στη θάλασσα και ό,τι έχει καλύψει τις παραλίες, θα καθαριστεί», τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Ναυτιλίας. 

«Ήμουν στην Αγγλία μέχρι χθες. Η Ελλάδα είναι απο τις λίγες χώρες που δεν χρησιμοποιεί χημικά. Προσπαθεί κυρίως με μηχανικά μέσα», δήλωσε και πρόσθεσε πως «το πλοίο έχει πιστοποιηθεί. Εκείνη τη στιγμή είχε πάνω δύο ανθρώπους και έπρεπε να είχε παραπάνω. Δεν είχε ρήγμα. Το ότι βυθίστηκε τόσο γρήγορα, είναι ένα ερωτηματικό. Μας βάζει σε υποψίες. Την άλλη Τρίτη έχω καλέσει τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των κομμάτων να πάμε σε αυτά τα σημεία και να δούμε τι έχει καθαριστεί. Με την εταιρεία αυτή έχω πληροφορίες ότι υπήρχαν και παλιότερα προβλήματα. Ότι είχαν κατασχεθεί δύο πλοία».

Σε ερώτηση για τα περί παραίτησης, είπε πως «ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ζητήσει ανά πάσα στιγμή την παραίτηση κάθε υπουργού» και πρόσθεσε: «Αν δείτε τώρα στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε έναν μήνα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε. Έχουμε ήδη ζητήσει να γίνουν μετρήσεις». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης