Καύσωνας-ρεκόρ: Το θερμόμετρο στις Μοίρες Ηρακλείου έδειξε 45,9°C!

Καύσωνας-ρεκόρ: Το θερμόμετρο στις Μοίρες Ηρακλείου έδειξε 45,9°C!

Στους 45,5 βαθμούς «σκαρφάλωσε» ο υδράργυρος στη Λάρισα, στους 44,2 στην Σπάρτη, ενώ και το... Ψυχικό, στην Αθήνα, είχε την... τιμητική του, με 43,4 βαθμούς Κελσίου - Η αφόρητη ζέστη θα συνεχιστεί και την Κυριακή - «Ανάσα» δροσιάς από Δευτέρα

Καύσωνας-ρεκόρ: Το θερμόμετρο στις Μοίρες Ηρακλείου έδειξε 45,9°C!
Παραμένει στον κλοιό του ισχυρού «κύματος» καύσωνα η χώρα, καθώς το Σάββατο επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν ακόμα και στους 45,9 βαθμούς Κελσίου (στις Μοίρες Ηρακλείου η θερμοκρασία-ρεκόρ), ενώ και την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Υποχώρηση της ζέστης αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής και από τα δυτικά.

Όπως επισημαίνει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ένα ακόμη ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα, θυμίζοντας τον Ιούνιο του 2007.

Κλείσιμο
Η θερμοκρασία στη Μεσσαρά της Κρήτης, στα νότια δηλαδή τμήματα του νόμου Ηρακλείου, έφτασε σχεδόν τους 46 βαθμούς υπό σκιάν. Αυτό συνέβη στην κωμόπολη των Μοιρών, μιας περιοχής ξακουστής για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο υδράργυρος «σημάδεψε» τους 45,9 βαθμούς Κελσίου
, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα.



Στο κέντρο της Αθήνας, η θερμοκρασία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα έφτασε με σχετική ευκολία τους 43°C, ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ο υδράργυρος ουσιαστικά εκτοξεύθηκε σε πολύ μεγάλες τιμές. 

Χαρακτηριστικά, στους 45,5 βαθμούς Κελσίου ανέβηκε η θερμοκρασία στη Λάρισα, στους 44,2 στην Σπάρτη και στην Ωλένη Ηλείας, στους 43,8 στο Παρανέστι Δράμας, ενώ και το... Ψυχικό, στην Αθήνα, είχε την... τιμητική του, με 43,4 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό πώς η χαμηλότερη... υψηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στο Τατόι και ήταν... 41,7 βαθμοί Κελσίου!

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες από το απόγευμα στα βόρεια κυρίως ορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, που το βραδύ στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 42 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια κυρίως ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στην Ήπειρο από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 ως 38 και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο από 25 έως 43 βαθμούς κελσίου. Στο Ιόνιο από 20 έως 33 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 και στην Κρήτη τοπικά έως 42 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 και πιθανόν έως 41 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αίθριος. Από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. τα φαινόμενα το βραδύ θα ενταθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ και από το βραδύ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 41 βαθμούς κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για αύριο για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία), σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει ότι σήμερα σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) και συναγερμού (240 μg/m3) για το όζον. Και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Νέα Σμύρνη, στα Λιόσια, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στη Λυκόβρυση, στην Αγία Παρασκευή, στους Θρακομακεδόνες, στην Ελευσίνα και στο Κορωπί.               

Από το υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.​
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης