Οργή και απογοήτευση στους αγρότες για το ξύλο και το «τραμπούκοι» του Αποστόλου

Οργή και απογοήτευση στους αγρότες για το ξύλο και το «τραμπούκοι» του Αποστόλου

Η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ και η άρνηση του υπουργείου να τους συναντήσει εξόργισαν τους αγρότες της Κρήτης, που επιτέθηκαν με τις μαγκούρες τους - Ακολούθησε άγριο ξύλο, χημικά και μάχες σώμα με σώμα γύρω από την πλατεία Βάθη - «Δεν ανεχόμαστε τραμπουκισμούς» ήταν η απάντηση του υπουργού που άναψε ακόμα περισσότερο τα αίματα

Οργή και απογοήτευση στους αγρότες για το ξύλο και το «τραμπούκοι» του Αποστόλου
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Τετάρτη ο χώρος έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η άρνηση του αρμόδιου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου
να δεχθεί αντιπροσωπεία των
αγροτών από την Κρήτη που διαδήλωναν εξόργισε τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν
μάχες σώμα με σώμα με άνδρες των ΜΑΤ
Κλείσιμο
.

Οι αγρότες, αγανακτισμένοι, μετέτρεψαν τις μαγκούρες τους σε όπλα και άρχισαν να σπάνε τζάμια από τις κλούβες, ενώ στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών, ενώ προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές με χρήση καπνογόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα να τους διασκορπίσει στους δρόμους γύρω από την πλατεία Βάθη.





Είχε προηγηθεί ένα πρώτο κύμα έντασης με το που έφτασαν οι αγρότες στο υπουργείο. Αυτό που προκάλεσε την ένταση ήταν η παρουσία του φραγμού της αστυνομίας με κλούβες μπροστά στην είσοδο του κτηρίου. Κάποιοι θερμόαιμοι επιτέθηκαν εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά το επεισόδιο έληξε όταν ψυχραιμότεροι αγρότες τους συγκράτησαν. Βέβαια είχε προηγηθεί ρίψη χημικών για να αποτραπεί η διαφαινόμενη επίθεση.





Οι αγρότες το απόγευμα πήραν απογοητευμένοι το δρόμο της επιστροφής: Αποχώρησαν από το κέντρο της Αθήνας για τον Πειραιά και επιβιβάστηκαν στα πλοία για το Ηράκλειο και τα Χανιά. Μεταξύ τους ωστόσο, επικρατεί ήδη προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετώπισε η κυβέρνηση, αφού τελικά δεν στάθηκε δυνατό να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους ούτε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιθέτως, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ- τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, όσο και αργότερα στην Κουμουνδούρου. 

Πλέον, οι εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται με την επιστροφή τους στην Κρήτη να συσκεφθούν για να αποφασίσουν αν και πως θα υπάρξει συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους. 









Αποστόλου για αγρότες: Αλλο ο διάλογος και άλλο ο τραμπουκισμός
Για ακραία στοιχεία ανάμεσα στους αγρότες τα οποία, όπως ανέφερε είχαν προβεί και πέρυσι σε καταστροφές και βανδαλισμούς έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλης Αποστόλου. Οπως ανέφερε οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές για τους αγρότες, αλλά όχι για τραμπουκισμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη.
Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα.
Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους.
Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.
Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη.
Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν».

Η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε αντιδράσεις με αποτέλεσμα ο υπουργός να επανέλθει λίγο αργότερα μιλώντας για τραμπούκικες συμπεριφορές και όχι για τραμπούκους αγρότες. Ο Αποστόλου δέχθηκε σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο για την συγκεκριμένη έκφραση, όσο και για τη ρίψη δακρυγόνων από τα ΜΑΤ.

Όσο για την άρνησή του να συναντηθεί με τους αγρότες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί όλους τους αγρότες στο γραφείο του, γιατί σε ανάλογη κινητοποίηση πέρυσι απειλήθηκαν οι ζωές υπαλλήλων του υπουργείου. «Μπορούσαμε να ανεχθούμε τέτοιες καταστάσεις;», διερωτήθηκε.

«Εγώ δεν είπα ότι τα έκαναν αγρότες της Κρήτης, αλλά μίλησα για αγρότες που συμπεριφέρθηκαν τραμπούκικα», είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με όλους τους αγρότες. «Τους είπαμε ότι αν θέλετε αντιπροσωπεία να έρθει να μας δει. Μας είπαν ότι θα έρθουν 45 άτομα με τα κανάλια. Μία συνάντηση πήγε να μετατραπεί σε κατάληψη. Να μην κρυβόμαστε και είπαμε ότι αυτή την εικόνα δεν θα την επιτρέψουμε», δήλωσε.






Σε κλοιό ΜΑΤ τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες της Κρήτης 


Βίντεο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης