Εφιαλτικές ώρες για χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη

Εφιαλτικές ώρες για χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς «αλατιέρες» ο δήμος Θεσσαλονίκης, ρίχνουν αλάτι με ...φτυάρια - Απίστευτη δήλωση Μπουτάρη: Το αλάτι... πέτρωσε - Ανήμποροι απέναντι στο λευκό εφιάλτη οι κάτοικοι της Κύμης - Δραματικές περιγραφές στο protothema.gr - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Εφιαλτικές ώρες για χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη
Εφιαλτικές ώρες πέρασαν ακινητοποιημένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, λόγω του χιονιά. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται η μία μετά την άλλη, περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το κύμα της κακοκαιρίας. Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι περιγραφές των κατοίκων της Κύμης, που παλεύουν με όσα μέσα μπορούν για να επιβιώσουν, ενώ η κακοκαιρία
συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη προκλήθηκαν στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς λόγω του χιονιά κυριολεκτικά επί ώρες δεν μπορούσε να κινηθεί  τίποτα. Σημειωτόν διεξαγόταν η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό.

Κλείσιμο
Δραματικές ώρες περνούσαν εγκλωβισμένοι οδηγοί στο Κορδελιό και τον Εύοσμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι είχαν ακινητοποιηθεί ακόμη και πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εγκλωβισμένοι οδηγοί, αυτό που έχουν διαπιστώσει πάνω στην απίστευτη ταλαιπωρία τους είναι η πλήρης απουσία της κρατικής μηχανής.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την
αστυνομία διακόπτεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης καθώς και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί και στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Δείτε εδώ που υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο αυτή την ώρα



Υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης ρίχνουν αλάτι στους δρόμους ! Φωτογραφία του Νίκου Αραμπατζή, από το thestival.gr. Άλλοι εργάτες του δήμου Θεσσαλονίκης ρίχνουν αλάτι με φτυάρια από φορτηγό, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να μην κλείσουν.



Χωρίς αλατιέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σημειώνεται, ότι όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ - ΜΠΕ, χωρίς έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα έμεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της πόλης από τις έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Θωμά Ψαρρά.

Όπως δήλωσε ο κ.Ψαρράς στο ΑΠΕ – ΜΠΕ "το αλάτι που βάλαμε σε έξι ολοκαίνουριες αλατιέρες 'πέτρωσε' λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ πάγωσε και το θαλασσινό νερό με το οποίο γεμίσαμε δεκαπέντε υδροφόρες".

Στη "μάχη" με το χιόνι και στην προσπάθεια να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ρίχνονται πλέον οι υπάλληλοι του Δήμου, οι οποίοι με οχτώ μικρά φορτηγάκια και φτυάρια καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα ρίχνουν το αλάτι.

Σύμφωνα με τον κ.Ψαρρά έχουν ήδη μοιραστεί 7.000 σακιά με αλάτι σε νοσοκομεία και σχολεία, ενώ σε 50 σημεία στην πόλη -μεταξύ των οποίων Άνω Πόλη, Τριανδρία, 40 Εκκλησιές και Άνω Τούμπα- βρίσκονται ήδη σάκοι με αλάτι προκειμένου να τους χρησιμοποιούν οι δημότες.


Μπουτάρης: Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με τον χιονιά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

   "Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. Τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε", ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

   "Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη", σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΑΣΘ "να βάλει αλυσίδες στα λεωφορεία", στον Εμπορικό Σύλλογο "να μην ανοίξει τα καταστήματα αύριο", στους καταστηματάρχες "να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα μαγαζιά τους" και στους πολίτες "να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα για άσκοπες μετακινήσεις στην πόλη".

Προβλήματα και στις πτήσεις

Σειρά προβλημάτων προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΑΑ, μέχρι αργά το μεσημέρι οι πτήσεις Eurowings από Ντίσελντορφ για Θεσσαλονίκη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκαν τελικά η πτήση της Transavia από Άμστερνταμ, η πτήση της Germanwings από Στουτγκάρδη καθώς και δυο πτήσεις της Aegean από Λάρνακα και Μόναχο. Επίσης ακυρώθηκαν οι πτήσεις της Ryanair από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και σε περιφερειακά αεροδρόμια με αποτέλεσμα πολλές πτήσεις προς αυτά να ακυρωθούν. Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις της ΟΑ από Αθήνα προς Γιάννενα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία, Μυτιλήνη και της Aegean από Αθήνα προς Σμύρνη.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν τους επιβάτες προς τους προορισμούς τους με επόμενες πτήσεις, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους, έως ότου αναχωρήσουν.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τσιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

-Τον μητροπολιτικό δήμο  Θεσσαλονίκης
-Το νομό Κιλκίς
-Το Νομό Σερρών
-Το Νομό Πιερίας
-Το νομό Χαλκιδικής

Επίσης, ο κ.Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους:
-Σαμοθράκης
-Σουφλίου
-Διδυμοτείχου
-Ορεστιάδας
καθώς και τις Φέρες στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Νομός Έβρου, καθώς και η Ανατολική Μακεδονία. 

Επίσης, εξουσιοδότησε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το δήμο Αιγιαλείας.  Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί ήδη η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Κύμη.






Συνεχίζεται η επέλαση του λευκού εφιάλτη στην Κύμη - Δραματικές περιγραφές των κατοίκων


Κραυγή απόγνωσης από έναν κάτοικο της Κύμης που έμεινε εγκλωβισμένος  τέσσερις ολόκληρες ημέρες στο σπίτι του λόγω του χιονιά. Με τη μητέρα του κατάκοιτη στο κρεβάτι λόγω αρρώστιας και με μοναδικό του "όπλο"ένα φτυάρι ο κ.Ανάργυρος περιγράφει στο protothema.gr τις στιγμές εκείνες που ήρθε αντιμέτωπος με τον χιονιά .
"Ήμουν τέσσερις μέρες αποκλεισμένος στο σπίτι λόγω του χιονιά. Δεν μπορούσα να ανοίξω ούτε τη πόρτα του σπιτιού μου για να βγω έξω. Το χιόνι ξεπερνούσε τα δυο μέτρα. Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη και έπρεπε να  κάνω κάτι για να μπορέσω να βγω από το σπίτι και να πάω να της φέρω τροφή και νερό.Έτσι λοιπόν πήρα το φτυάρι και άρχισα μόνος μου σιγά σιγά να ανοίγω δρόμο μέσα στο χιόνι .Ήταν πολύ δύσκολο αλλά έπρεπε να το κάνω για να επιβιώσω . Μπόρεσα και πήγα μέχρι το σούπερ μάρκετ και πρόλαβα να πάρω μπουκάλες νερό γιατί άρχισε να εξαντλείται . Όσοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν ως το σουπερμάρκετ , έβραζαν χιόνι για να το πιουν.
Ο κ. Ανάργυρος συνεχίζοντας τη περιγραφή του αναδεικνύει όλα εκείνα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στη Κύμη αλλά και σε όλες τις περιοχές που χτύπησε ο χιονιάς .
"Ένα ζευγάρι περπάτησε πέντε ώρες μέσα στο χιόνι για να μπορέσει να φτάσει στη πόλη και να προλάβει το σουπερμάρκετ ανοιχτό για να μπορέσει να πάρει τρόφιμα για το σπίτι γιατί μένουν σε χωριό και είναι δύσκολη η πρόσβαση" λέει ο κ. Ανάργυρος και συνεχίζει " Θέλω να βγάλω λεφτά από το ΑΤΜ της τράπεζας και δεν μπορώ γιατί δεν λειτουργεί τίποτα. Η γυναίκα που έρχεται και φροντίζει τη μητέρα μου, έφτασε ως το σπίτι με μεγάλη δυσκολία και σε ορισμένα σημεία του δρόμου χρειάστηκε στην κυριολεξία να μπουσουλίσει γιατί γλιστρούσε πάρα πολύ. Τα εκχιονιστικά του στρατού δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν το έργο τους και ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομειο δεν έχει ανοίξει ολόκληρος ακόμα και τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνεχίζει να χιονίζει ".














Νέο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης χτυπά την Αλόννησο


Πρωτοφανούς έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα πλήττει την Αλόννησο, από τις 12:00, και όσο περνούν οι ώρες οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς.

 

Από τις 13:00 έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί λόγω κατάρρευσης πυλώνων της ΔΕΗ στη Γλώσσα Σκοπέλου και σε υποσταθμό στην περιοχή Λαύκος του νοτίου Πηλίου.

 

Παρά τη χιονοθύελλα, οι προσπάθειες διάνοιξης δρόμων συνεχίζονται, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού δρόμοι που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι από τις 15:00. Κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε να φθάσουν μηχανήματα μέχρι τον Γέρακα και το Καλαμάκι, αλλά στάθηκε αδύνατο, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί κτηνοτρόφοι.

 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Στενή Βάλλα, τον Ρουσούμ Γιαλό, την Παλιά Αλόννησο και τη Μαρπούντα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι, το οποίο σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα, αλλά και από πτώσεις σπασμένων πεύκων.

 

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί γιατί δεν επαρκεί η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Παρά τη χιονοθύελλα και τα οκτώ έως εννέα μποφόρ που επικρατούν, γίνεται προσπάθεια να καταπλεύσει από τον Βόλο στην Αλόννησο το οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο μεταφέρει δυνάμεις την Πυροσβεστικής και μηχανήματα για συνδρομή στις δυνάμεις του δήμου Αλοννήσου.

Και στη Σκόπελο

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο, όπου από τη σφοδρή χιονόπτωση έχουν ξανακλείσει οι δρόμοι και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. 

Και ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.
 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης