Η Λευκωσία δεν θα ανεχτεί παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από Ακιντζί και Άγκυρα

Η Λευκωσία δεν θα ανεχτεί παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από Ακιντζί και Άγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να συζητηθούν επόμενα βήματα της Λευκωσίας μετά το χθεσινό «ναυάγιο» για το Κυπριακό

Η Λευκωσία δεν θα ανεχτεί παιχνίδι επίρριψης ευθυνών από Ακιντζί και Άγκυρα
Tα επόμενα βήματα της Λευκωσίας εξετάζονται σε σύσκεψη του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους στενούς του συνεργάτες αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρά την απογοήτευση της επιθυμεί συνέχιση της διαδικασίας και αυτό θα επιδιώξει. Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων και τους Κύπριους πολίτες με διάγγελμα ή διάσκεψη τύπου αύριο η μεθαύριο.

Κλείσιμο
Η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να επιρρίψει την ευθύνη του ναυαγίου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή και θα δοθούν απαντήσεις που καταδεικνύουν ότι ο κ. Ακιντζί ήθελε να οριστεί πολυμερής διάσκεψη χωρίς συμφωνία στο εδαφικό, ώστε να γίνει διασύνδεση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Λευκωσία είναι πεπεισμένη ότι η θέση του Μ. Ακιντζί υπαγορευόταν απευθείας από την Άγκυρα η οποία οδήγησε και στο ναυάγιο.
 
Απογοήτευση ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν απογοήτευση για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Mont Pelerin, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν υπήρξε αποτέλεσμα» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για τα κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Τόνισε παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να προσβλέπουμε σε ένα εποικοδομητικό μέλλον». Ο ΟΗΕ, σημείωσε, «δεν επιθυμεί να παίξει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών».
 
Κυπριακά κόμματα

Θα πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία των συνομιλιών, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο θα καταφέρουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και αντιδηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα.
 
Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χάσουμε την ελπίδα μας για το πισωγύρισμα το οποίο έχει προκύψει στις συζητήσεις στο Mont Pelerin, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η προσπάθεια, ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
 
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την πτυχή του εδαφικού ήταν απογοητευτικό για την πορεία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι δεν προέκυψε η κατάθεση χαρτών και φυσικά η συμφωνία επί ενός χάρτη, που θα αποτύπωνε συγκλίσεις στα κριτήρια του εδαφικού, αποδεικνύει την κακοπιστία της τουρκικής πλευράς και ειδικότερα του Ερντογάν.
 
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, της οποία ο τελικός της στόχος δεν είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά η δημιουργία προϋποθέσεων για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και σε μελλοντική φάση, ει δυνατόν κατάληψη και ενσωμάτωσή της στην Τουρκική επικράτεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης