Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης»

Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης»

Το ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τονίζουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί «δε διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία»

Δικαστές Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης»
«Ουδέποτε ζητήσαμε ούτε επιθυμούμε αυξήσεις εν μέσω κρίσης» απαντούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προανήγγειλε αυξήσεις για την κορυφή της πυραμίδας της δικαιοσύνης, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Έπειτα από ένα καταιγισμό όχι και τόσο θετικών  εξελίξεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου  σε σημερινή ανακοίνωση του, «εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες, που εκκρεμεί αίτημα του συνόλου των δικαστικών Ενώσεων της χώρας για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί διαθέσιμος χρόνος, προκειμένου οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του συνόλου των δικαστικών λειτουργών να τον ενημερώσουν για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και να ενημερωθούν με σαφήνεια για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση νέο μισθολόγιό μας».

Κατηγορηματικά, οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλώνουν   ότι ουδέποτε ζήτησαν, αλλά  ούτε επιθυμούν αυξήσεις εν μέσω κρίσης.
Κλείσιμο

Οι δικαστικοί λειτουργοί, υπογραμμίζει η Ένωση, «δε διεκδικούν τίποτε περισσότερο από αυτό που ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία».

Δηλαδή, «το σεβασμό του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, έκφανση της οποίας είναι όχι μόνο η θέσπιση αλλά και  η διατήρηση μισθολογίου ανάλογου προς το δικαστικό λειτούργημα (άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος)».

Ακόμη, τονίζει η Ένωση  ότι «οι αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών και η μη συμμόρφωση της πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις (του Μισθοδικείου) οι οποίες εκδόθηκαν από δικαστήριο αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από μη δικαστές και με τις οποίες απετράπη η τέταρτη-και μόνο-συνεχόμενη μείωση των αποδοχών μας, πλήττει το κράτος δικαίου και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική ανεξαρτησία».
 
Μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό αντέδρασε έντονα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία είχε επισημάνει ότι  «οι δικαστικές Ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους» και ειδικά για το ζήτημα των αποδοχών τους, ενώ επισήμανε  ότι εάν και υπάρχει αίτημα όλων των δικαστικών Ενώσεων για συνάντηση με πρωθυπουργό από τον περασμένο Απρίλιο, αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Στην συνέχεια οι πρόεδροι των τριών μεγάλων δικαστηρίων, με κοινή ανακοίνωσή τους, απάντησαν στην ΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, ότι «πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88)». Και προσέθεσαν: «Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης