Ειδομένη: Δείτε από ελικόπτερο την επιχείρηση εκκένωσης

Ειδομένη: Δείτε από ελικόπτερο την επιχείρηση εκκένωσης

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί 2.024 μετανάστες και πρόσφυγες σε Σίνδο και Δερβένι - Ανταποκριτής της Bild παρέβλεψε το μπλόκο της αστυνομίας και παραλίγο να συλληφθεί ενώ ξένη δημοσιογράφος «ντύθηκε» μετανάστρια για να ξεγελάσει την ΕΛ.ΑΣ.

Ειδομένη: Δείτε από ελικόπτερο την επιχείρηση εκκένωσης
Με ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης επιχειρεί η ΕΛΑΣ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εν κρυπτώ επιχείρηση των ανδρών των ΜΑΤ για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού της Ειδομένης.

Έχοντας αποκλείσει όλους τους δημοσιογράφους - πλην των κρατικών μέσων ενημέρωσης της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τον καταυλισμό η ΕΛΑΣ απομακρύνει με αργούς ρυθμούς τους μετανάστες
και πρόσφυγες που βρίσκονταν για δεκάδες ημέρες στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Κλείσιμο

Στα μακρινά πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ εμφανίζονται μετανάστες να επιβιβάζονται στα δεκάδες λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί για τη μεταφορά τους σε άλλες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.



Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η Αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργία στο χώρο ενώ αρνήθηκε ότι πρόκειται για κυβερνητική γραμμή.

Την ίδια ώρα ξένη δημοσιογράφος «ντύθηκε» μετανάστρια για να ξεγελάσει την ΕΛ.ΑΣ. και να παραμείνει στον καταυλισμό προκειμένου να καταφέρει να καταγράψει εικόνες από την επιχείρηση εκκένωσης. 

Μάλιστα ο ανταποκριτής της Bild στην Ειδομένη Paul Ronzheimer, o oποίος κατάφερε να παραμείνει στον καταυλισμό παρά την απαγόρευση στους δημοσιογράφους απομακρύνθηκε από την ελληνική αστυνομία όπως και ο ίδιος έγραψε στο Twitter του. Ο δημοσιογράφος με αναρτήσεις του στο Twitter εξήγησε την περιπέτεια που είχε με τους Έλληνες αστυνομικούς στην Ειδομένη. «Οι Έλληνες αστυνομικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν θα με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Εδώ πραγματικά δεν λειτουργεί τίποτα», γράφει επικρίνοντας με καυστικό τρόπο όπως το συνηθίζει η εφημερίδα του.   «Οι Έλληνες αποφάσισαν τώρα. Θέλουν να με οδηγήσουν μακριά από το στρατόπεδο, αλλά να μην με οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο 30χρονος δημοσιογράφος έχει στην πατρίδα του τον τίτλο του πλέον αντιπαθητικού ανταποκριτή στην Ελλάδα.

Έχουν απομακρύνει 2.024 μετανάστες

Μέχρι στιγμής περίπου 2.024 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί από την Ειδομένη με 18 λεωφορεία που έχουν επιστρατευθεί από την ΕΛΑΣ.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές - εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα. 



Την ίδια ώρα φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Twitter παρουσιάζουν το μέρος και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου μεταφέρεται ένα μέρος των προσφύγων από την Ειδομένη. 





Η επιχείρηση στην Ειδομένη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης με την περιοχή να έχει χωριστεί σε τομείς. Η αρχή έγινε από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθεί μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος περίπου 1.400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική. 






















Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης