PROTOTHEMA

Ελλάδα

Με υπογραφή Τσίπρα μετά από ένα χρόνο ανοχής και συμφοράς

Και επίσημα «λαθρομετανάστες» από σήμερα όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα

Και επίσημα «λαθρομετανάστες» από σήμερα όσοι μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα

Θα κρατούνται στα «hotspots» των νησιών όλοι όσοι φτάνουν στη χώρα έως ότου κριθεί το άσυλο ή η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία - Ξεκινά η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών - Εύλογα τα ερωτηματικά γιατί όλα αυτά που ήδη προβλέπονταν, δεν εφαρμόζονταν τόσο καιρό

Και επισήμως λαθρομετανάστες θα χαρακτηρίζονται από σήμερα, Κυριακή 20 Μαρτίου, όσοι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και τα όσα συμφωνήθηκαν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.


Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια εξέλιξη που καταδεικνύει τη μέχρι σήμερα λανθασμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση, η οποία πλέον αναγκάζεται να προσχωρήσει, αν και... πανηγυρίζοντας, στη λογική των Ευρωπαίων, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, μέχρι να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά που έλεγαν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα σύνορα έγιναν -και παρέμειναν- ξέφραγο αμπέλι, με αποτέλεσμα πλέον στη χώρα μας να εγκλωβίζονται κοντά στους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, απ' άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας.

Έπειτα πάντως απ' όλα αυτά και στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών, πλέον, προβλέπεται ότι «όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων».

«Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία» διευκρινίζεται στο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, «Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ».


Ξεκινά η διαδικασία επανεισδοχής - Αδειάζουν τα «hotspots» στα νησιά για να υποδεχθούν τους υποψήψιους για επιστροφή στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, και προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στις προσβέλψεις για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το συντονισμό των ενεργειών, καθώς από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση-«εξπρές» για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν «hotspots», όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω. Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από σήμερα στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή στα πρακτορεία της Λέσβου να μην εκδίδουν κανένα εισιτήριο για τους πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως μετέδωσε το Mega, με απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε ρόλο συντονιστή των προσπαθειών για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, καθώς στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Συριζόπληκτος20/03/201620:03

Ρε σύντροφοι τι θα γίνει τελικά; Πλακώθηκα με όλους στη δουλειά για το ότι οι πρόσφυγες από την Ασία είναι ακριβώς όπως οι παππούδες μας από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Τους έπεισα να μην τους λένε λαθρομετανάστες, αλλά παράτυπους μετανάστες, μετά να τους λένε μετανάστες γενικώς και μετά όλους πρόσφυγες. Τώρα πάλι απτην αρχή λαθρομετανάστες;;;

Απάντηση
Να θυμηθείτε φίλοι20/03/201619:42

το σχόλιό μου αν δείτε στις επόμενες μέρες και εβδομάδες αυτοί θα που αναλάβουν να διασαφηνίζουν ποιοι από τους λαθρομετανάστες δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι, ότι εκ των προτέρων με συντονισμένες άμεσες παρεμβάσεις και κολπάκια τής κλίκας: τασία, λάμπρου, μουζάλα, κωνσταντίνου, καρανίκα, ράπερ και λοιπών και λοιπών διεθνιστών μέχρι το κόκκαλο (πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή τού γνωστού μας Σύριζα που βγάζουν σπυράκια και χάνουν τον ύπνο τους όταν ακούν και διαβάζουν πως οι Έλληνες είναι κατά 95% ένα συμπαγές ομόθρησκο, ομόγλωσσο και φυλετικά ενιαίο Έθνος), να χαρακτηρίζεται από τους δέκα υποψήφιους οι εννιά το δικαίωμα για άσυλο και να παίρνουν την ποθητή αναγνώριση τού Status Asylant, να καλοκάθονται στην πατρίδα μας ώσπου, με το καλό, σε κάνα 2, 3 χρόνια θα τούς δοθεί και η Ελληνική Ιθαγένεια, ό,τι πιο πολύτιμο έχει ακόμα ο Έλληνας, και σε μία νυχτιά θα χαρακτηριστούν όλοι ισότιμοι ...έλληνες (!!!) Μη γελάτε και πάω στοίχημα... (Ο.Ε.)

Απάντηση
ELLADISTAN CHALIFATE20/03/201618:38

ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΑΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ..... ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ........

Απάντηση
κωστας20/03/201618:18

Δεν υπαρχει δεν μπορω παρα δεν θελω.Εαν δεν τους κλεισουμε ολους σε κλειστα φυλασσομενα στρατοπεδα απο το ΣΤΡΑΤΟ με σαφεις εντολες θα εχουμε κανει αλλο ενα σφαλμα .Ειναι το τελευταιο που μπορουμε και πρεπει να κανουμε.Κι οποιου δεν του αρεσει να φυγει και να περασει το μυνημα και σε οποιον θα ηθελε να ελθει οτι το μαγαζι αλλαξε διευθυνση και κανονες ..ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ηδη μας εχουν καβαλησει οι ΜΚΟ και οι ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία