«Πολιορκούν» την Αθήνα οι αγρότες

«Πολιορκούν» την Αθήνα οι αγρότες

Επεισόδια σε διάφορα σημεία εισόδου -Επέτρεψαν από τη Νίκαια σε 20 τρακτέρ να περάσουν με τη συνοδεία περιπολικών - Άφησαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες από την Πελοπόννησο και κατεβαίνουν στην Αθήνα με αγροτικά και λεωφορεία - Ψάχνουν νταλίκες στις εθνικές μήπως «κρύβουν» τρακτέρ!

«Πολιορκούν» την Αθήνα οι αγρότες
Αγρότες από 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα φτάνουν σταδιακά στην Αθήνα, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία από το πρωί. Οι πρώτοι που έφτασαν είναι από την Κρήτη, οι οποίοι βρίσκονται έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
στην πλατεία Βάθη. Ενώ καθ' οδόν είναι και οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τρακτέρ τους και κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα με αγροτικά και λεωφορεία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κλείσιμο
Ξύλο και χημικά στο Χαϊδάρι (διαβάστε εδώ
) μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων, καθώς η αστυνομία δεν επιτρέπει στους αγρότες να περάσουν με τα αγρoτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στη Εθνική Οδό στη γέφυρα  Ασπροπύργου στο ρεύμα προς Αθήνα. Από την μια πλευρά είναι οι άνδρες των ΜΑΤ και από την άλλη οι αγρότες. Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν ούτε στα αγροτικά οχήματα να περάσουν και να κατευθυνθούν στην Αθήνα. 

Ουρές και στο Μαρκόπουλο, όπου λίγο μετά τις 12:00 έκλεισε και ο κόμβος. 

Νωρίς το πρωί η κυβέρνηση σταμάτησε τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».

Λίγο μετά τις 10:30, αφού ενημερώθηκαν για τα επεισόδια στην Αθήνα, οι αγρότες της Πελοποννήσου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα τρακτέρ τους στον Ισθμό και να κατέβουν με αγροτικά και λεωφορεία.  

Το μπλόκο του Ισθμού 


Στο μπλόκο του Καλαμακίου βρίσκονται περισσότεροι από 500 αγρότες που ολοένα αυξάνονται, καθώς καταφτάνουν στο σημείο πούλμαν, αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. 

Από το μπλόκο της Νίκαιας ταξιδεύουν για Αθήνα  40 πούλμαν με αγρότες, ενώ καθ' οδόν για την πρωτεύουσα βρίσκεται και ένα κομβόι 20 τρακτέρ με αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο τα οποία συμφωνήθηκε να επιτραπεί να περάσουν τα διόδια των Αφιδνών και να φτάσουν στην Αθήνα, με την συνοδεία περιπολικών. Εκτιμάται ότι τα τρακτέρ αυτά αναμένεται να φτάσουν στην Ομόνοια στις 4 το απόγευμα.
   
Νωρίτερα μικρή ένταση σημειώθηκε στη Νέα Πέραμο όταν περιπολικό προσπάθησε να ανακόψει την πορεία των αγροτών. Άνδρες της Τροχαίας είχαν στήσει μπλόκο με αποτέλεσμα να εξοργιστούν οι αγρότες. Τα πνεύματα ηρέμησαν και οι αγρότες συνέχισαν την πορεία τους προς την Αθήνα. 


 


Η αστυνομία έχει στήσει ζώνες ελέγχου: η πρώτη είναι στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά. Η τρίτη ζώνη είναι στο κέντρο της Αθήνας, από την Πλατεία Βάθη, όπου βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι το Σύνταγμα, όπου θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη ζώνη γίνονται έλεγχοι σε νταλίκες μήπως κουβαλούν κρυφά τρακτέρ!

Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά ήταν από το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Τα μπλόκα σε όλη την χώρα 

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Είμαστε όμως σε επιφυλακή να κλιμακώσουμε εάν χρειαστεί», ξεκαθάρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς. «Ελευθέρας» δίνει σήμερα και το μπλόκο στο Δερβένι, αλλά αύριο θα τεθεί σε ισχύ κανονικά το πρόγραμμα αποκλεισμού που είναι το εξής:10:00-15:00 κλειστές και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Μετά, και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάσης Σοϊλεμέζης.

* Στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο, χθες το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από την εφορία Μουδανιών, την οποία είχαν αποκλείσει. «Για σήμερα ο προγραμματισμός μας είναι να κλείσουμε τον κόμβο και τους παρακαμπτηρίους στο χρονικό διάστημα 17:00-20:00» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

* Ανοικτό για το χρονικό διάστημα 11:00-15:00 θα παραμένει κάθε μέρα το τελωνείο του Προμαχώνα, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο συγκεκριμένο μπλόκο, Ανέστης Κεμανετζόγλου, τόνισε: «Έχουμε ήδη κλείσει έξι λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ πολύς κόσμος από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κατέβει με ΙΧ οχήματα. Φυσικά, πίσω στα μπλόκα, μένει ικανή δύναμη να κλιμακώσει, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις».

* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης μας επισήμανε ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00-15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν τις τελευταίες ημέρες, παρά μόνο τις βραδινές ώρες από τις 23:00 έως τα ξημερώματα το χάραμα. «Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κυκλοφοριακό κουμφούζιο, διευκολύνουμε την κατάσταση. Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούμε τον κόσμο, αλλά να καταστήσουμε σαφές ότι με τα μέτρα που προωθούνται μας αποτελειώνουν σαν κλάδο» σημείωσε ο κ. Καστίδης. Σημειώνεται ότι οι αγρότες στα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, για τρίτη μέρα σήμερα έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους και την εφορία της πόλης.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00-15:00 και 20:00-22:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

* Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε χθες στις 20:00 και «τουλάχιστον μέχρι και την ίδια ώρα σήμερα δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, για τη διευκόλυνση όσων κατεβαίνουν Αθήνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συντονιστικού, αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για δωδέκατη μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Μερίδα των αγροτών της περιοχής δήλωσαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας και θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί.

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για τέταρτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Γιώργος Παπαδόπουλος, υπάρχει πρόθεση για συνέχιση της κινητοποίησης έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.
Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «σήμερα ο αποκλεισμός θα γίνει το απόγευμα, πιθανώς 17.00-22.00. Από την περιοχή έχουν ήδη φύγει περισσότερα από δέκα λεωφορεία για Αθήνα.

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το μεσημέρι και το βράδυ.

* Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, σήμερα έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής: Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (11:00-23:00), Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30 αντίστοιχα σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός. Απο την περιοχή, αναχώρησαν για την Αθήνα, περισσότερα από έξι λεωφορεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης