«Εξαφανίστηκε» χρηματοκιβώτιο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

«Εξαφανίστηκε» χρηματοκιβώτιο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Περιείχε χρήματα (περίπου 54.000 ευρώ) και τιμαλφή ασθενών – «Γκρίζα» η εικόνα σχετικά με την ασφάλεια του κτιρίου - Τι καταγράφει το πόρισμα των Επιθεωρητών που αποκαλύπτει το protothema.gr

«Εξαφανίστηκε» χρηματοκιβώτιο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Μπορεί να κάνει φτερά ένα χρηματοκιβώτιο από το Ταμείο ενός δημόσιου νοσοκομείου; Μπορεί να βρεθεί αίφνης από ένα λογιστήριο με κάμερες και πόρτες ασφαλείας, έξω από το νοσοκομείο χωρίς ουδείς να ακούσει ή να δει κάτι; Μπορεί να γίνεται εναπόθεση χρημάτων ή άλλων αντικειμένων των ασθενών όπως πχ κοσμήματα, μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο χωρίς ουδείς υπάλληλος να καταγράφει ποσά και τιμαλφή ανά κάτοχο; Η απάντηση είναι σύντομη και δυστυχώς καταφατική όταν πρόκειται για ένα ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο: ναι, μπορεί.
 
Το πόρισμα των Επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αποκαλύπτει το protothema.gr και το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στον υπουργό Υγείας αναφορικά με την πρωτοφανή «εξαφάνιση» ενός εκ των δύο χρηματοκιβωτίων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), μόνο τραγέλαφος μπορεί να χαρακτηριστεί  σε κάθε μία από τις 21 σελίδες του.
 
Τι καταγράφουν οι Επιθεωρητές
Κλείσιμο
 
«Ποντικοί» σήκωσαν ολόκληρο χρηματοκιβώτιο με χρήματα ασθενών από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Το κουβάλησαν ή το έσυραν από αυτόνομο κτίριο (εκεί όπου στεγάζονται οι Διοικητικές Υπηρεσίες) μέχρι τον προαύλειο χώρο και στη συνέχεια στον κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν – και κυρίως από τους τέσσερις φύλακες της βραδινής βάρδιας. Πέπλος μυστηρίου καλύπτει, επίσης, και το τι ακριβώς περιείχε το…αόρατο αυτό χρηματοκιβώτιο. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχτηκαν, οι αρμόδιοι ουδέποτε είχε γίνει καταμέτρηση των χρημάτων και καταγραφή των τιμαλφών που οι ασθενείς εναπόθεταν στο χρηματοκιβώτιο του Ταμείου του νοσοκομείου. Με υπολογισμούς εκ των υστέρων και εκτιμήσεις το «εξαφανισθέν» ποσό προσδιορίστηκε στα 54.000 ευρώ.
 
Πρόκειται για χρήματα που όπως καταθέτει στο ΣΕΥΥΠ η υποδιευθύντρια Οικονομικού, προέρχονται από τρεις πηγές: «είναι χρήματα που έχουν μαζί τους οι ασθενείς όταν εισάγονται στο Δαφνί, είναι οι συντάξεις των ασθενών και είναι και οι ταχυδρομικές επιταγές που στέλνουν οι συγγενείς στο όνομα των ασθενών».
 
Αυτό που αποδείχτηκε όμως ότι γινόταν στο Τμήμα Οικονομικού απείχε πολύ από τη διαδικασία που όριζε ο νόμος σχετικά με την παραλαβή και την φύλαξη των χρημάτων στο χρηματοκιβώτιο του νοσοκομείου. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος στο Πρωτόκολλο Παραλαβής Τιμαλφών και Χρημάτων Ασθενών που έκαναν οι Επιθεωρητές έδειξε ότι: «δεν υπήρχε στα έντυπα παραλαβής η υπογραφή του ασθενούς ή του συνοδού του, τα λευκά αντίγραφα των εντύπων δεν παραδίδονταν στους ασθενείς, βρέθηκαν καταγραφές που αφορούσαν σε ασθενείς που διαβιούσαν εκτός Ψυχιατρείου σε δομές, δεν υπήρχε κατάλογος με τους ασθενείς- κατόχους των χρημάτων και των τιμαλφών ούτε είχε γίνει κάποια αντιστοίχιση ποσών ή αντικειμένων και ασθενών». Γκρίζα ζώνη αποτελεί και το θέμα των χρημάτων και των τιμαλφών των ασθενών που είχαν αποβιώσει. Οι Επιθεωρητές βρήκαν καρτέλες αποβιωσάντων αλλά όχι και τα ποσά που τους αναλογούσαν. Ερωτηθείσα η προϊσταμένη Οικονομικού «για ποιο λόγο δεν κατατίθεντο τα χρήματα των αποβιωσάντων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όπως ορίζει ο νόμος;» απάντησε ότι «μέσα στον καθημερινό φόρτο εργασίας δεν είχαμε ασχοληθεί ποτέ με αυτό το θέμα».
 
Ούτε όμως και τραπεζικοί λογαριασμοί στους ασθενείς είχαν ανοιχθεί όπως ορίζει ο νόμος. Οι υπάλληλοι επικαλέστηκαν και πάλι φόρτο εργασίας αλλά και κωλύματα γραφειοκρατικά των τραπεζών που δεν επέτρεπαν το άνοιγμα λογαριασμών ή τη χρήση καρτών ΑΤΜ στους δικαιούχους λειτουργικούς ασθενείς.
 
Σύμφωνα με απόφαση προηγούμενου ΔΣ του έτους 2000 που επικαλέστηκαν οι υπεύθυνοι του Οικονομικού, το ταμείο μπορούσε να διαθέτει μετρητά έως και 30 εκατ. δραχμές, ή 90.000 ευρώ για να εξυπηρετεί τους ασθενείς.
 
Ομίχλη το βράδυ της κλοπής
 
Γκρίζα είναι η εικόνα που κατέγραψαν οι Επιθεωρητές αναφορικά με την ασφάλεια του επίμαχου κτιρίου. Οι φύλακες της βραδινής βάρδιας ήταν 3 ή 4 άτομα, με καθήκον τους να περιφέρονται εντός του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων του ΨΝΑ. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των φυλάκων είναι μικρός σε σχέση με την έκταση των περίπου 400 στρεμμάτων που θεωρητικά πρέπει να ελέγχουν. Την επίμαχη βραδιά της κλοπής του χρηματοκιβωτίου που προσδιορίζεται γύρω στις 3 με 4 τα χαράματα, όπως αναφέρουν οι φύλακες «στη διαδρομή που ακολουθήθηκε από τους ληστές μέχρι να βγουν στον κεντρικό δρόμο, υπήρχε φωτισμός, όμως εκείνη τη βραδιά είχε παρα πολλή ομίχλη, γεγονός που διευκόλυνε την κλοπή». Επίσης, καταθέτουν ότι «συναγερμός υπήρχε μόνο στα ταμεία και στην πληροφορική όπου υπήρχαν μηχανήματα αξίας. Στα ταμεία υπήρχαν πόρτες πιο ενισχυμένες σε σχέση με τις υπόλοιπες πόρτες του κτιρίου».
 
Τι καταλογίζεται στους αρμόδιους
 
Οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν πειθαρχικές ευθύνες για πέντε υπάλληλους του ΨΝΑ: για την προϊσταμένη Διοικητικών Υπηρεσιών, την υποδιευθύντρια του Οικονομικού Τμήματος, την προϊσταμένη του Οικονομικού καθώς και για τους δύο ταμίες του νοσοκομείου.
 
Συγκεκριμένα, τους καταλογίζουν ότι με σειρά πράξεων και παραλείψεών τους δεν εφάρμοσαν τις διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν τη διαχείριση των χρημάτων των ασθενών. Παράλληλα, διαπιστώνουν κλίμα χαλαρότητας και αμέλειας από πλευράς των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά στη συνολική διαχείριση χρημάτων και τιμαλφών.
 
«Ουδέποτε μέχρι την κλοπή είχε γίνει καταμέτρηση χρημάτων και τιμαλφών από τις καρτέλες των ασθενών και ταυτοποίησή τους. Δεν είχε προσδιοριστεί το συνολικό ποσό των χρημάτων που θα έπρεπε σύμφωνα με τις καρτέλες να υπάρχει στο ταμείο των ασθενών. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν γνώριζαν κατά πόσο στα χρήματα του χρηματοκιβωτίου συμπεριλαμβάνονταν αδιάθετα υπόλοιπα, χρήματα ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο ή που είχαν αποβιώσει» αναφέρεται στο πόρισμα και ζητείται η πειθαρχική δίωξη των πέντε υπαλλήλων.
 
Επίσης, οι Επιθεωρητές επισημαίνουν και στη διοίκηση του Ψυχιατρείου να μεριμνήσει ώστε να γίνει επικαιροποίηση της παλαιάς απόφασης του ΔΣ με την οποία οριζόταν ότι στο χρηματοκιβώτιο μπορούσε να φυλάσσεται ποσό έως και 90.000 ευρώ καθώς όλης της διαδικασίας διαχείρισης χρημάτων των ασθενών - συστάσεις που ακολουθήθηκαν από τη διοίκηση. Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι ο πειθαρχικός έλεγχος που διενήργησε η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινών σε δύο εκ των πέντε υπαλλήλων - σε μια περίπτωση γραπτή επίπληξη και στην άλλη στέρηση μισθού για έναν μήνα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης