Κόντρα για τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στον «Αγιο Σάββα»

Κόντρα για τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στον «Αγιο Σάββα»

Για «εμπόριο λειψάνων» κάνει λόγο ο Νίκος Φίλης - Να μην αγγίζουμε το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, τονίζει ο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Κόντρα για τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στον «Αγιο Σάββα»
Διχάζει κυβέρνηση και Εκκλησία το θέμα της μεταφοράς των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας που μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Με αφορμή την προσωρινή μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Φίλης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «εμπόριο λειψάνων», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δίνει το λάθος μήνυμα στους ασθενείς αφού πρόκειται για μια μορφή λαϊκισμού».

Κλείσιμο
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM είπε: «Πριν μερικό καιρό, τη Μεγάλη Παρασκευή, ήρθε το Aγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δυο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Aγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας».

Μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Φίλης είχε μιλήσει για «εμπόριο λειψάνων», με αφορμή τη μεταφορά τους στον Αγιο Σάββα, σημειώνοντας πως «είναι λάθος να δίνουμε το σήμα ότι μπορεί να αντικατασταθεί η Ιατρική.Δεν είναι;».

Σημειώνεται ότι το παρών στην «επίσκεψη» αυτή θα δώσει και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όταν οι δημοσιογράφοι της εκπομπής επεσήμαναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι αυτό είναι διαφορετικό, επειδή τότε πρόκειται για συνάντηση δύο θεσμών, «για δύο θεσμούς που συνομιλούν».

Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το γεγονός ότι αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους στα λείψανα της Αγίας.

«Είναι άψογος υπουργός» είπε για τον κ. Καμμένο. Συνέχισε, όμως: «Συμπεριφέρεται -σ' αυτόν τον τομέα μιλάω πάντοτε- σε συνέχεια με την εξουσία την παλαιά, τον παλαιοκομματισμό. Τον αδικεί αυτή η συμπεριφορά. Μεθαύριο μπορεί να έχουμε και το τζαμί στη Βουλή... Να δω τι θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος. Να σεβόμαστε -και σωστά- την ευλάβεια, τη θρησκευτική αντίληψη των ορθοδόξων που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία στη χώρα μας, αλλά να μην καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε και τζαμί για να μπορούν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να λατρεύουν τον δικό τους θεό και οι μουσουλμάνοι, είναι λίγο μεροληπτικό. Δεν είναι;»

Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που ήταν καλεσμένος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην ίδια εκπομπή, είπε ότι ο ίδιος ως γιατρός θα προτιμούσε να μην αγγίζουμε το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Ο έτερος καλεσμένος, Κώστας Καραγκούνης, από τη Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε ότι: «Να σεβαστούμε το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών».«Το σεβόμαστε, άλλο αυτό και άλλο το να πάνε τα λείψανα στον Άγιο Σάββα», απάντησε ο Νίκος Φίλης.

Και συνέχισε: «Θα υποταχτούμε στη λογική ότι θα θεραπεύσουν τα λείψανα τους καρκινοπαθείς; Αυτό είναι μορφή ειδωλολατρίας. Στην εκκλησία τα λείψανα να πάνε, καμία αντίρρηση, αλλά όχι και στον Άγιο Σάββα», κατέληξε.

Αμεση απάντηση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ήρθε και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:  «Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά τoυ ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ο διευθυντής Τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης υπογράμμισε: «Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας» και πρόσθεσε: «Καλόν είναι ο κ. Φίλης να ερωτήσει ο ίδιος τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εάν επιθυμούν ή όχι τη μεταφορά του ιερού λειψάνου αλλά και να διδαχθεί από τη στάση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα παρωχημένων ''προοδευτικών'' λαϊκισμών».

Το «Ποτάμι» σχολιάζει  την υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους και την περιφορά και έκθεσή τους σε κρατικά νοσοκομεία. Σε ανακοίνωση με τίτλο «Βοήθειά μας» και υπογραφή «Τομέας Τελετών και Παρελάσεων», το Ποτάμι κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «τομή στην υγεία»...

Η ανακοίνωση τονίζει: «Βοήθειά μας.Το Ποτάμι χαιρετίζει την κυβερνητική απόφαση να γίνει με τιμές Αρχηγού Κράτους η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας.

Επίσης θεωρεί τομή για την υγεία την περιφορά και έκθεση των λειψάνων για προσκύνημα σε κρατικά νοσοκομεία. Μπορεί οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να μην είχαν συμπεριληφθεί (από λάθος;) στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εναρμονίζονται όμως απόλυτα με τις πανθομολογούμενα εύστοχες προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Σημείωση:

Θεωρούμε βέβαια δεδομένο ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας θα τύχει της μεγαλύτερης δυνατής προβολής από το κανάλι της Βουλής, εν ανάγκη να διακοπεί για λίγο η μετάδοση της στρατιωτικής παρέλασης  από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.Τομέας Τελετών και Παρελάσεων»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης