Με ειδικό κλουβί και δόλωμα... ένα κοτόπουλο θα πιάσουν τον «Σήφη»

Με ειδικό κλουβί και δόλωμα... ένα κοτόπουλο θα πιάσουν τον «Σήφη»

Μετά από αυτοψία θα κοθοριστεί το ακριβές σημείο που θα τοποθετηθεί

Με ειδικό κλουβί και δόλωμα... ένα κοτόπουλο θα πιάσουν τον «Σήφη»
Όλα είναι πλέον έτοιμα για την επιχείρηση αιχμαλώτισης του κροκοδείλου του Ρεθύμνου, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή από ειδικούς επιστήμονες και άντρες της ΕΜΑΚ στην λίμνη του Φράγματος των Ποταμών, όπου εδώ και μια εβδομάδα έχει εντοπιστεί το εξωτικό ερπετό.

«Αιχμή του δόρατος» για την επιχείρηση αυτή θα είναι το ειδικό κλουβί που κατασκευάστηκε βάσει διεθνών προδιαγραφών, όπως μεταδίδει το flashnews.gr και το οποίο θα τοποθετηθεί στις όχθες της λίμνης αύριο το μεσημέρι. Η ακριβής τοποθεσία θα καθοριστεί μετά από αυτοψία των ειδικών επιστημόνων που συμμετέχουν στην πρωτοφανή αυτή επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα. 

Εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησε από το candianews.gr ένα βίντεο που δείχνει τον «Σήφη» του Ρεθύμνου, να κολυμπά ήσυχα στη λίμνη, παρέα μάλιστα με αγριόπαπιες, τις οποίες δείχνει να μην ενοχλεί, και οι οποίες επίσης κολυμπούν ήρεμα δίπλα του!

Κλείσιμο
Άραγε οι εικόνες αυτές είναι και οι τελευταίες που βλέπουμε τον... διάσημο και αγαπητό «Σήφη» να κολυμπά ελεύθερος;



Όπως αποφασίστηκε στην διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και υπο την γενική εποπτεία του ειδικού ερπετολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Πέτρου Λυμπεράκη, μόλις προσδιοριστεί ο χώρος, αυτός θα αποκλειστεί και θα απαγορευθεί η οποιαδήποτε προσέγγιση πολιτών, προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες κατά τις οποίες ο κροκόδειλος θα νοιώθει ασφαλής.

Στη συνέχεια θα εγκατασταθεί το ειδικό κλουβί και θα τοποθετηθούν τα αναγκαία δολώματα. Μετά το μόνο που απαιτείται είναι η υπομονή και η συνεχής διακριτική παρακολούθηση.



Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο cretapost.gr ο κ. Λυμπεράκης: «Μπορούμε να στήσουμε διάφορες παγίδες. Αυτό που σκεφτόμαστε αρχικά είναι να κάνουμε μία μεγάλη φάκα που θα βάλουμε το αντίστοιχο "τυράκι" για τον κροκόδειλο που μάλλον θα είναι ένα κοτόπουλο».


 
Μιλώντας πάντως στο Cretalive.gr, ο ερευνητής του Μουσείου Φυσική Ιστορίας κ. Πέτρος Φουκαράκης ανέφερε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία της επιχείρησης. Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζεται υπομονή και επιμονή μέχρι να εντοπιστεί και να αιχμαλωτιστεί το ερπετό. 
 


Το πού θα μεταφερθεί ο κροκόδειλος εφόσον αιχμαλωτιστεί παραμένει ερώτημα, αν και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εκδηλώνεται η πρόθεση το ερπετό να μην φύγει απο την Κρήτη, αλλά να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης ή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. «Έχουμε έρθει σε επαφή με το Αττικό Πάρκο αλλά και το ΕΛΚΕΘΕ που ίσως είναι και η καλύτερη λύση. Θα πρέπει όμως πρώτα να τον εντοπίσουμε και να το πιάσουμε και στη συνέχεια θα συζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές η τύχη του», δηλώνει ο κ. Λυμπεράκης.



Πάντως παρά το ότι για την Ελλάδα είναι βέβαια η πρώτη φορά που θα τοποθετηθεί ένα τέτοιο ειδικό για κροκοδείλους κλουβί - παγίδα, διεθνώς και ειδικά στην Αυστραλία τέτοια κλουβιά υπάρχουν σε όλα τα ποτάμια και γενικά τα υδροσυστήματα, ενώ για τις εκεί αρχές πρόβλημα αποτελούν οι επισκέπτες που λατρεύουν να φωτογραφίζονται πάνω σε αυτά τα κλουβιά με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα! 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης