Το «Silver Alert Hellas» εκπέμπει το δικό του SOS

Το «Silver Alert Hellas» εκπέμπει το δικό του SOS

Παρά το γεγονός ότι έχει βοηθήσει εκατοντάδες οικογένειες και έχει βρει σώους σχεδόν οκτώ στους δέκα ηλικιωμένους που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους από τον Απρίλιο του 2011, όποτε ξεκίνησε να λειτουργεί, σήμερα κινδυνεύει με «λουκέτο»

Το «Silver Alert Hellas» εκπέμπει το δικό του SOS
Το δικό του SOS εκπέμπει το «Silver Alert Hellas», καθώς ο εθελοντικός οργανισμός μη κυβερνητικού χαρακτήρα «Γραμμή Ζωής», όπου υπάγεται, περνάει δύσκολες ώρες.

Η «Γραμμή Ζωής» ιδρύθηκε το 2006 με στόχο μέσα από προγράμματα δράσης -χρηματοδοτούμενα αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία και βασιζόμενα στον εθελοντισμό- να εξασφαλίσει ποιοτική και αξιοπρεπή  διαβίωση στην πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αυτής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας (65+). Έτσι, τον Απρίλιο του 2011 στις δράσεις της εντάχθηκε και η γραμμή ανεύρεσης ηλικιωμένων, η οποία ενεργοποιεί άμεσα τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ανθρώπων άνω των 65 ετών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, άνοια και συναφείς διαταραχές.

Καθημερινά ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας που οι περισσότεροι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, βγαίνουν από το σπίτι τους και εξαφανίζονται, ενώ κάθε λεπτό που περνάει, μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή. Μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, πέρα από τη σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων που εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες, ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα.

Το «Silver Alert Hellas» καλύπτει πλέον αυτό το κενό και μάλιστα με άκρως θετικά αποτελέσματα.

Κλείσιμο
Το 79% των ηλικιωμένων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους βρέθηκαν σώοι

Μέσα σε 33 μήνες (12/04/11 – 31/01/14) στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν δηλωθεί 460 εξαφανίσεις ηλικιωμένων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχα Silver Alert. Από αυτά τα 179 προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ, ενώ 281 ηλικιωμένοι εντοπίσθηκαν σώοι αμέσως μετά την εμφάνιση του Silver Alert στα κοινωνικά δίκτυα και λίγο πριν προβληθεί από τα ΜΜΕ.

Από τα Silver Alert που έπαιξαν στα Μέσα Ενημέρωσης, 146 ηλικιωμένοι βρέθηκαν εκ των οποίων οι 84 εντοπίστηκαν σώοι. Συνολικά, τα στατιστικά της υπηρεσίας δείχνουν ότι το 93% των ηλικιωμένων που δηλώθηκε η εξαφάνισή τους βρέθηκαν, εκ των οποίων το 79% σώοι.

Σύμφωνα με το « Silver Alert Hellas», 14 περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων σημειώνονται κάθε μήνα και  τρία με τέσσερα περιστατικά κάθε εβδομάδα.

Το « Silver Alert Hellas» είναι μοναδικό στην Ευρώπη

Όμως, παρά το γεγονός ότι η γραμμή ανεύρεσης ηλικιωμένων λειτουργεί με τεράστια επιτυχία στη χώρα μας και έχει βοηθήσει εκατοντάδες οικογένειες να βρουν τους οικείους τους άμεσα, σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, διότι τα έσοδα από χορηγίες εταιρειών και από δωρεές πολιτών, λόγω κρίσης, έχουν μειωθεί δραματικά. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το «Silver Alert Hellas» είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης για την έγκαιρη και έγκυρη δημόσια κοινοποίηση και μετάδοση πληροφοριών, που αφορούν στην εξαφάνιση ηλικιωμένων, ενώ έχει διακριθεί ως καλή πρακτική στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ώρες που περνά είναι δύσκολες.

Ακόμη, πέρα από την αναζήτηση ηλικιωμένων γνωστών στοιχείων, από τον Απρίλιο του 2013 άρχισε η λειτουργία του Silver Alert για την αναζήτηση του οικείου περιβάλλοντος ηλικιωμένων «αγνώστων στοιχείων». Αυτή η λειτουργία, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως παγκοσμίως μοναδική και έλκει την πατρότητα σε πρόταση για εφαρμογή καλής πρακτικής.

Περιστατικά ηλικιωμένων «αγνώστων στοιχείων» που διαχειρίστηκαν με επιτυχία:

-Η κυρία Ζωή 88 ετών έκανε οτοστόπ στον Εθνικό Δρόμο Πύργου-Πατρών στις 11:00μμ. Την παρέλαβε διερχόμενος οδηγός και αφού διαπίστωσε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με την ηλικιωμένη την παρέδωσε στους λιμενοφύλακες του Λιμεναρχείου Πατρών. Οι λιμενοφύλακες επικοινώνησαν με την υπηρεσία Silver Alert και ζήτησαν υποστήριξη. Η κυρία Ζωή δύο ημέρες αργότερα παρελήφθη από τον ανιψιό της ο οποίος εντοπίσθηκε από την κοινωνική μας υπηρεσία.

-Η κυρία Μαρία-Βασιλική 83 ετών βρέθηκε περιπλανώμενη στην περιοχή της Ακροπόλεως από κατοίκους της περιοχής που ενημέρωσαν τον Διοικητή του Α.Τ Ακροπόλεως. Ο κύριος διοικητής αυτοπροσώπως βγήκε σε αναζήτηση της ηλικιωμένης την οποία εντόπισε και οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα. Αμέσως επικοινώνησε με την υπηρεσία Silver Alert και ζήτησε υποστήριξη. Με την φροντίδα της κοινωνικής υπηρεσίας η κυρία Μαρία-Βασιλική οδηγήθηκε στη ΜΦΗ ΑΚΤΙΟΣ όπου έλαβε την δέουσα περιποίηση (ιατρική φροντίδα, σωματική υγιεινή, τροφή και διανυκτέρευση). Η κυρία Μαρία-Βασιλική την επομένη ημέρα παρελήφθη από τις κόρες της οι οποίες είδαν το Silver Alert από την τηλεόραση.

-Ο κύριος Βασίλης 79 ετών βρέθηκε με τις πιτζάμες του στην αίθουσα αναμονής της «Βιοϊατρικής» Κηφισιάς. Οι αρμόδιοι κάλεσαν την υπηρεσία Silver Alert και ζήτησαν υποστήριξη. Η κοινωνική υπηρεσία ειδοποίησε την Άμεση Δράση 100 η οποία παρέλαβε τον ηλικιωμένο και τον οδήγησε στο Α.Τ. Κηφισιάς. Με την φροντίδα του Silver Alert,  ο κύριος Βασίλης οδηγήθηκε από το Α.Τ. Κηφισιάς στη ΜΦΗ ΑΚΤΙΟΣ όπου έλαβε την δέουσα περιποίηση (ιατρική φροντίδα, σωματική υγιεινή, τροφή και διανυκτέρευση). Ο κύριος Βασίλης την επομένη ημέρα παρελήφθη από την κόρη του καθώς ο εγγονός του είδε το Silver Alert από την τηλεόραση. Ο κύριος Βασίλης συνοδεία των οικείων του οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στο οποίο νοσηλευόταν και από το οποίο είχε διαφύγει χωρίς κανείς να τον προσέξει.

-Η κυρία Ζωή 88 ετών με σοβαρό πρόβλημα άνοιας βρισκόταν με τον ανιψιό της στο Παρίσι. Το πρωί θέλοντας να επιστρέψει στην Ελλάδα, διέφυγε της προσοχής του ανιψιού της, πήρε δύο βαλίτσες και κατευθύνθηκε στον Διεθνή Σιδηροδρομικό σταθμό των Παρισίων. Ο ανιψιός της από το Παρίσι επικοινώνησε με την υπηρεσία Silver Alert και ζήτησε υποστήριξη. Η κοινωνική υπηρεσία εξέδωσε σήμα Silver Alert και το απέστειλε στις Ελληνικές Πρεσβείες και στα Προξενεία της Ελλάδας σε Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί των κρατών αυτών. Το Silver Alert λειτούργησε χάρη στην άμεση ανταπόκριση των Ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών και η κυρία ζωή εντοπίσθηκε από τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους και τον σταθμάρχη του σταθμού της Γενεύης. Η κυρία Ζωή παρελήφθη από τους προξενικούς υπαλλήλους και οδηγήθηκε στο Ελληνικό προξενείο. Η κοινωνική μας υπηρεσία ενημέρωσε τον ανιψιό ο οποίος ταξίδεψε στην Γενεύη και την παρέλαβε.

Περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «Silver Alert Hellas», τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και για να γίνετε εθελοντής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εξής ιστοσελίδες:

http://www.lifelinehellas.gr/
http://www.alzheimer-hellas.gr/
https://www.facebook.com/1065.silveralerthellas
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης