Ευθύνες στον Πελεγρίνη για την κακή λειτουργία του ιδρύματος καταλογίζει το Συμβούλιο

Ευθύνες στον Πελεγρίνη για την κακή λειτουργία του ιδρύματος καταλογίζει το Συμβούλιο

Δεν ζήτησε καθολική αξιολόγηση του προσωπικού - Δεν προστάτευσε την ακώλυτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Ιδρύματος - Δεν διασφάλισε την ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία - Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, απαντά ο πρύτανης

Ευθύνες στον Πελεγρίνη για την κακή λειτουργία του ιδρύματος καταλογίζει το Συμβούλιο
Ευθύνες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη, για την κατάσταση του Πανεπιστημίου ρίχνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος. Ο «εμφύλιος πόλεμος» καλά κρατεί στο ίδρυμα, καθώς με  ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρουν ότι δεν μπορούν να παρέμβουν στο θέμα, καθώς δεν έχουν εκ του νόμου εκτελεστικές αρμοδιότητες.
 
«Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε, εργάστηκε για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του όπως περιγράφονται από τους νόμους που το συνέστησαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.
 
«Το Συμβούλιο δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες αλλά στο πλαίσιο της γενικής εποπτείας και του ελέγχου της λειτουργίας του ιδρύματος που ασκεί, προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα, και σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του Πανεπιστημίου, να παρέμβει και να συνεργαστεί με τις Πρυτανικές Αρχές για την προάσπιση των συμφερόντων του Ιδρύματος. Το έκανε για το σχέδιο Αθηνά, για τη διαχείριση της περιουσίας του Ιδρύματος (προϋπολογισμός, ισολογισμός, μετοχές και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών) και τώρα για το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
 
Κλείσιμο
«Σήμερα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο από την παρούσα κρίση. Κινδυνεύουν πολύ σοβαρά η εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος, το κύρος και το συμφέρον του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και διεθνώς με την αθέτηση συμβατικών του υποχρεώσεων (αθέτηση υποχρεώσεων ως προς τους φοιτητές Erasmus, αδυναμία καταβολής κάθε είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής και πληρωμής πιστωτών, καταβολής χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σε εταίρους ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αδυναμία περάτωσης διαγωνισμών, κ.ά.), τα συμφέροντα των φοιτητών του, εκπαιδευτικά και οικονομικά».
 
«Το Συμβούλιο εκτιμά ότι σοβαρότατη ευθύνη έχει ο Πρύτανης του Ιδρύματος που έχει πλήρως, εκ του νόμου, την αρμοδιότητα της διοίκησής του. Ενδεικτικά:
 
- Δεν διασφάλισε την κατά το δυνατόν ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία στο ΕΚΠΑ παρά την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

- Δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου.

- Δεν προστάτευσε την ακώλυτη πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στους χώρους του Ιδρύματος

- Δεν προέβη σε εντολή για άμεση και καθολική αξιολόγηση του προσωπικού ούτε και είχε επιβάλει την κατά το Νόμο πάγια αξιολόγησή του ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα χάσει το Ίδρυμα λόγω της διαθεσιμότητας τους άξιους υπαλλήλους που έχει ανάγκη.

- Ενώ ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 ότι υπάρχουν περί τα 150-200 άτομα τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς επιπτώσεις για το ΕΚΠΑ, δεν μερίμνησε παρά τις προτροπές του Συμβουλίου, ώστε το Ίδρυμα με τα όργανά του (π.χ., τη Σύγκλητο) να διαμορφώσουν μία πρόταση προς το Υπουργείο ώστε να αποχωρήσουν τα άτομα που δεν προσφέρουν έργο στο Ίδρυμα και να παραμείνουν όσα το κρατούν εν λειτουργία.
 
- Δεν αμφισβήτησε, αλλά ούτε υιοθέτησε, την πρόταση 18 Αντιπρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων τμημάτων στην οποία υποστηρίζεται ότι, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το ΕΚΠΑ περί τα 400 άτομα του διοικητικού του προσωπικού, αρκετά εκ των οποίων ήδη δεν παρέχουν υπηρεσίες στο Ίδρυμα.
 
- Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πρύτανης και υπεύθυνα θεσμικά πρόσωπα του Ιδρύματος (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι και Αναπληρωτές Προέδρων Τμημάτων) γνώριζαν ότι υπάρχει αριθμός διοικητικών υπαλλήλων που μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα χωρίς σοβαρό κόστος για το Ίδρυμα, προέβαλαν προς το Υπουργείο, προς τη ακαδημαϊκή κοινότητα και προς την κοινή γνώμη την εικόνα ότι το Ίδρυμα χρειάζεται επιπλέον 600 άτομα προσωπικό και ότι εάν λείψει έστω και ένας υπάλληλος το ίδρυμα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.
 
- Σε επιστολές του κ. Πρυτάνεως προς τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιούνται διαφορετικά στοιχεία (π.χ., αριθμός φοιτητών και διοικητικού προσωπικού) για να υποστηριχθούν οι θέσεις του ΕΚΠΑ. Η μη σοβαρή τεκμηρίωση υπονόμευσε τη θέση του Ιδρύματος.
 
- Ο κ. Πρύτανης έλαβε την απόφαση, από κοινού με τη Σύγκλητο (9/9/2013), για «προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του [ΕΚΠΑ] μέχρι τη Δευτέρα 16-9-2013» (για πρώτη φορά στα χρονικά) εκδίδοντας μάλιστα και σχετικό Δελτίο Τύπου, την οποία στη συνέχεια μετέτρεψε σε «συμβολική αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος μέχρι την Παρασκευή 13/9/2013» σε έγγραφό του της 10ης Σεπτεμβρίου 2013 προς τον κ. Φωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Προσωπικού και Δημοσίων Σχέσεων.
 
- Ο κ. Πρύτανης ζήτησε από τον Γεν. Διευθυντή Προσωπικού να λάβει μέτρα ώστε «να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία του [Ιδρύματος]». Και ενώ ο Γενικός Διευθυντής κοινοποιεί απλώς το έγγραφο του κ. Πρύτανη στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. πρύτανης δεν ελέγχει για την εφαρμογή των οδηγιών του.
 
- Ο κ. Πρύτανης, αντί να λαμβάνει μέτρα για την ακώλυτη λειτουργία του Ιδρύματος, έκανε απλώς διαπιστώσεις ότι αντικειμενικά το ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
 
- Ο κ. Πρύτανης επέτρεψε ώστε η διακίνηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε όλο το Ίδρυμα να περιέλθει στα χέρια των ανώνυμων απεργιακών επιτροπών οι οποίες καταστρατηγούν κάθε κανόνα που το ίδιο το Ίδρυμα έχει θεσπίσει.
 
- Ο κ. Πρύτανης παραχώρησε την ενημέρωση της κεντρικής ιστοσελίδας σε ανώνυμες απεργιακές επιτροπές και ενώ σε σχετική επισήμανση μελών ΔΕΠ υποσχέθηκε από 9/10/2013 με ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινήθηκε κεντρικά, ότι «θα επιληφθεί του θέματος», μέχρι σήμερα 5/11/2103 δεν έχει πράξει αναλόγως.
 
- Ο κ. Πρύτανης διέθεσε τους χώρους τους ιδρύματος για υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών την οποία οργάνωσαν σύλλογοι μελών ΔΕΠ που βρίσκονταν σε απεργία και απεργούντες διοικητικοί υπάλληλοι. Στην υποδοχή αυτή μετείχε ο πρύτανης του Ιδρύματος ο οποίος, συντάχθηκε πλήρως με τους απεργούς ενώ η Σύγκλητος και ο ίδιος υποστηρίζουν ότι θέλουν το Ίδρυμα ανοικτό και εν λειτουργία. Σημειώνεται επίσης ότι διέθεσε την Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτηρίου για συνελεύσεις, ενώ είχε ενημερώσει Προέδρους Τμημάτων ότι η αίθουσα τελετών δεν θα διατίθεται πλέον για ορκωμοσίες μεταπτυχιακών φοιτητών για να μη φθείρεται, προκαλώντας και σχετική απάντηση Κοσμητειών. Επιπλέον, διεθνή συνέδρια δεν μπόρεσαν να λάβουν χώρα στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στέγη σε αίθουσες άλλων φορέων.
 
- Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως ο κ. Πρύτανης ισχυρίζεται ότι, με το μέτρο της διαθεσιμότητας, το ΕΚΠΑ δεν θα διαθέτει φύλακες, παραλείποντας να αναφέρει ότι η φύλαξη του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό και σε ιδιωτικές εταιρείες. Επιπροσθέτως, ένας αριθμός των φυλάκων, όπως για παράδειγμα στο κτήριο της Νομικής, μισθοδοτείται επί σειρά ετών από τον ΕΛΚΕ.
 
- Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Πρύτανης ισχυρίζεται, επίσης, ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας το ΕΚΠΑ δεν θα διαθέτει προσωπικό για καθαριότητα παραλείποντας να αναφέρει ότι η καθαριότητα του ΕΚΠΑ ανατίθεται κατά μεγάλο ποσοστό σε ιδιωτικές εταιρείες.
 
- Ο κ. Πρύτανης ενέκρινε να γίνει στον χώρο της πανεπιστημιούπολης που είναι απροσπέλαστος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, παζάρι προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Δεν είναι σαφές εάν τηρούνται στη διάθεση προϊόντων αγορανομικές διατάξεις.
 
- Σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της Συγκλήτου, 29/10 και 5/11, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ως τελευταίο θέμα τη λειτουργία του Ιδρύματος ενώ το ΕΚΠΑ εισέρχεται σε 9η εβδομάδα απεργίας που κρατά παρανόμως κλειστό το Ίδρυμα».
 
«Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα. Και στο παρελθόν το Συμβούλιο έχει σημειώσει ενέργειες και παραλείψεις του κ. Πρύτανη που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο ΕΚΠΑ. Π.χ., το γεγονός ότι δεν έχει εκ νέου υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο Ιδρύματος για ανάθεση αρμοδιοτήτων σε Αναπληρωτές Πρύτανη και ιδίως για ανάθεση της αρμοδιότητας οικονομικής διαχείρισης του ΕΚΠΑ ή ότι δεν προετοίμασε τις υπηρεσίες του ΕΚΠΑ για τη συμμετοχή του ιδρύματος στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών» σημειώνουν τα μέλη του Συμβουλίου.
 
Και καταλήγουν: «Επειδή το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν έχει το ίδιο τη σχετική αρμοδιότητα, καλεί για όλους τους παραπάνω λόγους και ιδίως για να προστατευθεί το συμφέρον του ιδρύματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας,
 
- το υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.

- τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να αναλάβει τις ευθύνες που εκ του νόμου διαθέτει

- την κυβέρνηση να διασφαλίσει το κύρος του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας και το μέλλον των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας»
 
 
Δήλωση του Πρύτανη, καθηγητή Θ. Πελεγρίνη


«Πληροφορηθείς την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος δηλώνω τα ακόλουθα:

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία.

Είναι συκοφαντική. Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη,
επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του
αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας, καθώς και την υπόληψη του Πρύτανή
του.

Οι συκοφάντες δεν με τρομάζουν. Καλώ τον Υπουργό Παιδείας, εάν αισθάνεται ότι έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου, να ασκήσει τα νόμιμα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης