Επεισόδια και προσαγωγές στις πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη και Ηράκλειο

Επεισόδια και προσαγωγές στις πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη και Ηράκλειο

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: Πετροπόλεμος με την αστυνομία και οδοφράγματα στους δρόμους - Σε δεκάδες προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία 

Το νέο... θηρίο της Nissan!
Επεισόδια και προσαγωγές στις πορείες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη και Ηράκλειο
Μαζικές αντιφασιστικές πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας το απόγευμα της Τετάρτης, ως «απάντηση» στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτη, στο Κερατσίνι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και την Ξάνθη, δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι προσαγωγές.

Κλείσιμο
Στη Θεσσαλονίκη, τα επεισόδια διήρκησαν μέχρι αργά το βράδυ, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές πολλές βιτρίνες καταστημάτων και κάδοι απορριμμάτων, όπου οι νεαροί έβαλαν φωτιές. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να διαλύσει την πορεία, ενώ προχώρησε και σε 36 προσαγωγές.

Μετά την εξέτασή τους στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην ενός, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικής ουσίας. Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Η φωτογραφία είναι από το seleo.gr

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 20.30, όταν η μαζική πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Καμάρας, έφτασε στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δωδεκανήσου. 

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες και διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει τους δύο δρόμους με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Μεγάλος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στην πλατεία Καμάρας, όπου σταδιακά μετά τις 10 το βράδυ άρχισαν να αποχωρούν, δίνοντας στην κυκλοφορία την Εγνατία Οδό που από νωρίς, όπως κι άλλοι κεντρικοί δρόμοι, ήταν απροσπέλαστοι για τους οδηγούς.










Συλλαλητήριο, για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, διοργάνωσε νωρίτερα και το ΠΑΜΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους και στη συνέχεια κρατώντας κόκκινες σημαίες, πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής” συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Επεισόδια έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο 

Επεισόδια και στην Αλικαρνασσό, στο Ηράκλειο Κρήτης, κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, με διαδηλωτές και αστυνομικούς να επιδίδονται σε μάχες σώμα με σώμα. 

Σύμφωνα με το flashnews.gr, οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν καπνογόνα, αλλά και χημικά, ενώ νεαροί που φορούσαν κουκούλες και κράνη πετούσαν πέτρες και ξύλα προς το μέρος των αστυνομικών, προκαλώντας υλικές ζημιές στην κλούβα της αστυνομίας καθώς και σε ορισμένα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ΚΚΕ οργάνωσε πικετοφορία στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Αλικαρνασσό, ενώ και αύριο έχουν προγραμματισθεί νέα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. 

Νωρίτερα, είχε γίνει μία μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Ένταση στη Λαμία

Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Λαμία, με τη συμμετοχή πολλών διαδηλωτών. Όταν η πορεία πέρασε την οδό Καποδιστρίου, έξω από τη στοά Μουσάτου, όπου είναι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, επικράτησε ένταση και ξεκίνησε έντονη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο δεν υπήρξε περαιτέρω έκταση. 



Ξάνθη: Χημικά και πετροπόλεμος 

Στην Ξάνθη, σύμφωνα με το ThrakiToday, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων φορώντας κράνη και κουκούλες πέταξε μολότοφ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής τα οποία βρίσκονταν υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό.

Ακολούθησαν συμπλοκές, με τους αστυνομικούς να πετούν χημικά απομακρύνοντας τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν έξω από τραπεζικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκσφενδονίζοντας πέτρες και σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. 

Οι διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και στην Παναγή Τσαλδάρη, με κάδους απορριμμάτων.

Τα επεισόδια στην Ξάνθη ξεκίνησαν ενώ η αντιφασιστική πορεία που είχε ξεκινήσει από τον χώρο των Πανεπιστημίων βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη και πριν προλάβουν οι διαδηλωτές να φτάσουν στο σημείο των συμπλοκών.








Έκρυθμη η κατάσταση και στην Πάτρα

Στην Πάτρα, η ένταση ξεκίνησε όταν η αστυνομία τοποθέτησε κλούβα μπροστά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία, γεγονός που εξόργισε τον κόσμο. 

Νεαροί που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι όποιοι απάντησαν με ρίψη χημικών. 

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς την οδό Κορίνθου, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. 

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή 20 ατόμων.







Διαδήλωση και στα Χανιά

Ειρηνική και μαζική διαδήλωση ενάντια στο φασισμό πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, όπου πρωτοστάτησαν τα συνθήματα κατά του ναζισμού. 

Με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών το αντιφασιστικό στα Γιάννενα

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα, με αφορμή τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου και κινήθηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις, ενώ φώναζαν συνθήματα με αντιφασιστικό περιεχόμενο και εναντίον της Χρυσής Αυγής και των μελών της. Μαζική ήταν η συμμετοχή, μαθητών και φοιτητών. 

Μικροεπεισόδια στην Κομοτηνή 

Στο μεταξύ, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Τα επεισόδια έγιναν στο ύψος της πλατείας Ειρήνης, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν στη ρίψη χημικών προκειμένου να απωθήσει τους διαδηλωτές και προχώρησε σε δυο προσαγωγές.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης