Ξεκινούν ελέγχους τα τεχνικά κλιμάκια - Στο μικροσκόπιο η συμφωνία για τα F16

Ξεκινούν ελέγχους τα τεχνικά κλιμάκια - Στο μικροσκόπιο η συμφωνία για τα F16

Συνείσπραξη και κατασχέσεις - εξπρές από εφορία και Ταμεία φέρνει η συμφωνία - Σήμερα ξεκινούν οι έλεγχοι - Θα εξεταστεί και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και πώς αυτό θα διανεμηθεί

Ξεκινούν ελέγχους τα τεχνικά κλιμάκια - Στο μικροσκόπιο η συμφωνία για τα F16
Με υποσχέσεις για μαζικές κατασχέσεις για τα χρέη των 125 δισ. ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις ανησυχίες των ξένων ελεγκτών που πιάνουν ξανά από σήμερα δουλειά στην Αθήνα, για τις τεράστιες ανισορροπίες στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικά για την αδυναμία της να εισπράξει τους τρέχοντες φόρους εισοδήματος που υπολόγιζε για φέτος.
 
Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένονται να καταφτάσουν και να παραμείνουν στην Αθήνα ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια δανειστών και κυβέρνησης προετοιμάζουν ήδη το έδαφος για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν στις συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι δανειστές θα βάλουν στο μικροσκόπιο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και ποιο μέρος από αυτό είναι διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο, ώστε να μπορεί να διανεμηθεί τον Δεκέμβριο – και σε ποιους. Ανησυχούν επίσης αν η υστέρηση των εισπράξεων μπορεί να απειλήσει και το πλεόνασμα του 2018 ενώ θα ζητήσουν να ενημερωθούν και για το περιεχόμενο της σύμβασης για τα F-16, προκειμένου να φανεί ποια θα είναι η δημοσιονομική επίπτωση αυτής της δαπάνης στα επόμενα χρόνια και πώς θα καλυφθεί.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση από πλευράς της σκοπεύει να τους καθησυχάσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 δεν απειλείται επειδή, αν και παρατηρείται μείωση στην είσπραξη των άμεσων φόρων και εκτίναξη των επιστροφών φόρου, οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη στην εφορία υπεραποδίδουν, ενώ και ο ΕΦΚΑ ξαφνικά βρέθηκε να εμφανίζει πλεόνασμα, αντί για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.
 
Ως προς τις κατασχέσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εκπληρώσει την μνημονιακή υποχρέωση για ενοποίηση και συγχώνευση των μηχανισμών είσπραξης των Ασφαλιστικών Ταμείων (ΚΕΑΟ) με εκείνον της ΑΑΔΕ. Για το θέμα αυτό, είχαν χθες σύσκεψη προετοιμασίας των ελληνικών θέσεων οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο.
 
Στην ατζέντα των συζητήσεων που ξεκινούν σήμερα αναμένεται να βρεθεί και το ξαφνικό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποφανθούν οι θεσμοί αν καλώς απορρίπτονται απαιτήσεις για πληρωμές συντάξεων ύψους μισού δισ. ευρώ ή μπορεί τυχόν αυτές να επανέλθουν συντόμως, από το 2018 ή και μέσα στο 2017 ακόμη. Θα εξεταστεί επίσης και πώς προέκυψαν οι υπερεισπράξεις εισφορών που επικαλείται ο ΕΦΚΑ και αν είναι διατηρήσιμες ή πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, λόγω της μετάβασης από το καθεστώς των παλαιών Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ανησυχία προκαλεί επίσης για τους ελεγκτές και η μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών που καταγράφηκε φέτος, αλλά θα αποτελεί την βάση του υπολογισμού των εισφορών ασφάλισης για τους επόμενους πολλούς μήνες, μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης