PROTOTHEMA

Οικονομία

Μετά τις χθεσινές απώλειες

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου: Αγωνία για τις τράπεζες

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου: Αγωνία για τις τράπεζες

Στο ενδεχόμενο επανάληψης των πιέσεων υπάρχει κίνδυνος η κρίση να «ξεφύγει» - Ανησυχία στις αγορές, αβεβαιότητα για τις τράπεζες στην Ελλάδα, «βλέπουν» διεθνή οικονομικά πρακτορεία

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριου μετά τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε πτώση 21,74%. Υπουργείο Οικονομίας, Εποπτικές αρχές και οι τράπεζες περιμένουν την πορεία του Χρηματιστηρίου με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο ενδεχόμενο επανάληψης των πιέσεων υπάρχει  ο κίνδυνος η κρίση να ξεφύγει από τα όρια του χρηματιστηριακού πανικού και να λάβει συστημικά χαρακτηριστικά.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε σχετικά πως η τράπεζα «δεν αναμένει να υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση ως αποτέλεσμα του διενεργούμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτικού ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα θέματα συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο και τις εσωτερικές διαδικασίες». Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την Τράπεζα, λόγω της ευρύτερης σύγχυσης που είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετό διάστημα για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και γενικότερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με τα θέματα κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει το ΔΝΤ για τις τράπεζες, ο εποπτικός έλεγχος στην Πειραιώς πυροδότησε ξεπούλημα των μετοχών. Χθες Τετάρτη, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 21,74% και έκλεισε στα 2,70 ευρώ.


Σε μεγάλο βαθμό, η πτώση ήταν αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς μετά την αρχική υποχώρηση στη μετοχή της Πειραιώς ενεργοποιήθηκαν stop loss, δηλαδή όρια που έχουν τεθεί σε επαγγελματικά χαρτοφυλάκια και αυτοματοποιημένα προχωρούν σε πωλήσεις για να περιορίσουν τη ζημία στην περίπτωση που μια μετοχή υποχωρήσει πέρα από ένα σημείο. Δεδομένου ότι πρόκειται για τραπεζική μετοχή που περιλαμβάνεται  σε πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια, η ενεργοποίηση των stop loss δημιούργησε χαρακτηριστικά πανικού στις πωλήσεις καθώς η μια εντολή πώλησης συσσωρεύονταν πάνω στην άλλη.

Όπως ανέφεραν τραπεζίτες είναι αναγκαίο από σήμερα να υπάρξει σταθεροποίηση γιατί η χρηματιστηριακή αναταραχή εκδηλώνεται σε μια ευαίσθητη  περίοδο για τις τράπεζες όπου κρίσιμα θεσμικά θέματα είναι ανοικτά. Η ηρεμία πρέπει να επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί μια χρηματιστηριακή κρίση στον τραπεζικό τομέα είναι εξ ορισμού επικίνδυνη και καταστρέφει τις προσπάθειες να οικοδομηθεί θετικό κλίμα στην οικονομία.  
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αρειμάνιος 21/09/201717:48

Καμια ανησυχία, όσο δουλεύουν τα στιβαρά μπράτσα και τα κοφτερά μυαλά των εξαιρετικών συντρόφων της αριστερής κυβέρνησης μας. Ειναι αποδεδειγμένο άλλωστε. Γερά σύντροφοι, ΚΕΡΔΑΜΕ!!!

Απάντηση
Δημοσσθένης21/09/201713:04

Οι τράπεζες θα σωθούν όταν σταματήσουν να δίνουν δάνεια αγύριστα σε αναξιόπιστους επιχειρηματίες και αφερέγγυους ελεύθερους επαγγελματίες, όταν παύσουν να έχουν ακαταλόγιστο-ασυλία-ατιμωρησία οι δανειοδότες τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ενταχθούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στο ενιαίο μισθολόγιο υπουργείων-περιφερειών-δήμων, όταν εισπράξουν οι τράπεζες τα δισεκατομμύρια των δανείων που χορήγησαν από τις περιουσίες των οφειλετών της πραγματικής οικονομίας της αγοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Απάντηση
Φουντας. .!!!!21/09/201711:08

Βλακας δεν ήταν ο Σαλλας να δώσει την εισηγμενη Πειραιώς και να πάρει την εξωχρηματιστηριακη Παγκρητια. ..Με την πολιτική που ακολουθεί το κράτος και με 0 ανάπτυξη κάθε μέρα και χειρότερα θα ναι για τις τράπεζες. .Έχουν βαλτώσει όλοι. ..

Απάντηση
Κρεμάστε τους τραπεζίτες (όχι τις τράπεζες)21/09/201711:05

Καρατομήστε τους τραπεζίτες! Χαρίστε τα δάνεια σε όσους δεν έχουν να δώσουν να πάρει ανάσα η αγορά. Οι διαγραφές μη ενυπόθηκων δανείων δεν έχουν καμμία επίπτωση στους δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών γιατί από την αρχή έχουν βαθμολογηθεί με μηδέν - κουλούρα, τα έχουν ήδη στις "κρυφές επισφάλειες" και από τα περισσότερα έχουν εισπράξει πολλαπλάσιους τόκους. Σβήστε τα και όποιος θέλει πλέον δάνειο να τηρούνται αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας. Τα παρουσιάζουν σύνθετα τα πράγματα ενώ δεν είναι.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία