PROTOTHEMA

Οικονομία

Κι αν δεν μαζευτεί 1,8 δισ. ευρώ τότε θα κοπούν 100.000 επικουρικές

Κόβουν έως και 350 ευρώ σε 900.000 κύριες συντάξεις από το 2019

Κόβουν έως και 350 ευρώ σε 900.000 κύριες συντάξεις από το 2019

Νέο σοκ για το 30% των σημερινών συνταξιούχων μέσω της κατάργηση της προσωπικής διαφοράς - Τα μεγαλύτερα θύματα θα είναι όσοι λαμβάνουν από 1.000 έως 1.300 ευρώ

Απώλειες διαφορετικών ταχυτήτων θα υποστούν για πολλοστή φορά  900.000 κύριες συντάξεις ενώ δεν αποκλείεται το ψαλίδι να φτάσει και στις επικουρικές συντάξεις, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ.


Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προσωπική διαφορά να κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 20% με 25%. Αυτό το ποσοστό στις υψηλές συντάξεις μπορεί να αντιστοιχεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις σε μείωση έως και 350 ευρώ.


Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων (πλην ΟΓΑ), δηλαδή κοντά στο ένα εκατομμύριο. Οι επανυπολογισμοί αυτοί "δείχνουν" ότι οι προσωπικές διαφορές , αν δεν τεθεί «ταβάνι» προστασίας φτάνουν ακόμα και το 40%.

Το ΔΝΤ σε αντίθεση με τους ευρωπαίους εταίρους δεν έχει δεχτεί το «ταβάνι» προστασίας, σημείο που αποτελεί "αγκάθι" στο νέο πέμπτο κατά σειρά κύκλο της διαπραγμάτευσης. «Αυτό που διαπραγματευόμαστε και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το κερδίσουμε είναι να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας της σύνταξης, δηλαδή ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες μεταβολές» επιβεβαίωσε χθες σε συνέντευξή της η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η μείωση των συντάξεων αφορά το 30% των συνταξιούχων. Όπως ανέφερε στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές ενώ δεν πρόκειται να θιγούν οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, ήδη από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2019 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις.

Στην περίπτωση που το ψαλίδι φτάσει και στις επικουρικές στο στόχαστρο αναμένεται να τεθούν περίπου 100.000 επικουρικές συντάξεις, που είχαν «γλιτώσει» το περασμένο καλοκαίρι.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής επικουρικών συντάξεων, εφόσον το 1% θα προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις. Η ίδια σημείωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των ανθρώπων που έχουν μισθωτή εργασία, αλλά ασφαλίζονται με μπλοκάκι. Αυτό θα στοχεύει σε νέους εργαζόμενους αλλά θα επεκταθεί και περαιτέρω, ανάλογα με τα κονδύλια που θα διατεθούν».

Στα εργασιακά, το κείμενο των θεσμών αναφέρει ρητώς ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα αποκατασταθούν η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν, καθώς και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που προβλέπει ότι η κλαδική σύμβαση υπερισχύει της επιχειρησιακής αν έχει καλύτερους όρους για τον εργαζόμενο. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια αναφορά για το τι θα ισχύσει μετά το τέλος του προγράμματος. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταγραφεί στη συμφωνία ότι μετά το 2018 θα επανέλθουν έστω και υπό προϋποθέσεις οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις το όριο των απολύσεων δεν αυξάνεται. Ωστόσο καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας και η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Δολοφόνοι των συνταξιούχων !! 27/04/201722:28

Να μη σώσουν !! Να μην τους βρει το 2019 !!!

Απάντηση
Τίνα 27/04/201715:20

Ζήτω ο ικανότατος επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας.

Απάντηση
Τ3427/04/201715:07

Απο την ώρα που αποφασίστηκε ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων, ήταν φανερό οτι προσωπική διαφορά θα ήταν το ''εύκολο θύμα'' στην πρώτη δυσκολία. Ο Κατρούγκαλος πελέκησε το δέντρο και η Αχτσιόγλου το έσπρωξε να πέσει.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι27/04/201714:53

Με τις ΒΛΑΚΕΙΕΣ σας οι αποκάτω, (27/04/2017 14:28 και Λεωνίδας 27/04/2017 13:10), του λέτε του ανθρώπου (του αποπάνω) ότι γιά τις συντάξεις (ναι ή όχι) θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα Αυστραλιανά ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!..__________Μπράβο σας ανεγκέφαλοι!..__________Θα τα βρείτε στο ...πιάτο ΣΑΣ όμως αυτά που λέτε ΤΩΡΑ!.. Γιά περιμένετε λίγο!..________Μην στραβο-μουτσουνιάσετε όμως τότε, έτσι;_ Σας θέλω να λέτε ΤΑ ΙΔΙΑ και τότε!..(Έτσι είναι οι Ελληναράδες μας!..Να ψοφήσει η κατσίκα του ΓΕΙΤΟΝΑ πρώτα!..).

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία