Ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

Ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να διαρκέσουν οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές

Ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές
Αύριο Τρίτη 25 Απριλίου αναμένεται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, όπως ανέφεραν ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε το protothema.gr λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας και επιβεβαίωσε αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου υπό τον
Ευκλείδη Τσακαλώτο με τα κλιμάκια των δανειστών που επιστρέφουν στην Αθήνα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Κλείσιμο
«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα
. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς

Στο διάστημα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καλούνται να επιτύχουν μια τεχνική συμφωνία που θα επιτρέψει να ανακοινωθεί από το Eurogroup της 22ας Μαϊου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Προϋπόθεση ωστόσο για την «επιτυχή» ολοκλήρωση των συζητήσεων είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση Τσίπρα ότι θα νομοθετήσει από τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2019-2020, δηλαδή μετά το τέλος του τρέχοντος τρίτου μνημονίου. Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν νέο κούρεμα στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου έχουν τεθεί ως προϋπόθεση από τους δανειστές όχι για να συνεχίσουν τη δανειοδότηση της Ελλάδας μετά το 2018 αλλά για να εκταμιεύσουν τους επόμενους μήνες τις εναπομείνασες δόσεις του τρίτου μνημονίου.

Η ελληνική διαπραματευτική ομάδα δείχνει σαν να «μέθυσε» από την... επιτυχία για το πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ που πέτυχε το 2016 (3,9% του ΑΕΠ όπως αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η Eurostat ή 4,19% όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με βάση τους κανόνες του Μνημονίου) και πανηγυρίζει επειδή απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει να φέρει σε πέρας και τα επόμενα χρόνια τέτοιες δύσκολες αποστολές –που μόνον το ΔΝΤ πλέον λέει πως δεν μπορεί να πετύχει μια εξουθενωμένη από την κρίση χώρα όπως η Ελλάδα.

Έρχονται τα νέα μέτρα

Τα μέτρα να ψηφιστούν ως τις 15 Μαΐου ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν είχαν ακόμα δοθεί στην κυβέρνηση τα προσχέδια συμφωνίας με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξέρει πως τα μέτρα λιτότητας θα κλείσουν «εδώ και τώρα», ενώ για το χρέος θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη -ίσως και μήνες- για να ωριμάσουν οι αποφάσεις. Ο κ. Τσακαλώτος ευελπιστεί πάντως να έχει στα χέρια του τουλάχιστον την «τεχνική συμφωνία» και την «έκθεση συμμόρφωσης» από τους Θεσμούς, πριν πάει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί θέλει όμως, εκτός από το κλείσιμο της συμφωνίας, να ακούσει και κάποιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ότι θα εργαστούν για να παρουσιάσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του ελληνικού χρέος. Από την Ουάσιγκτον πάντως ήδη την Παρασκευή, ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προϊδέασε ότι το Ταμείο θα αρκεστεί απλώς σε ένα «περίγραμμα» συμφωνίας και δεν θα πιέσει τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν περαιτέρω τα μέτρα που (από το 2012) έχουν υποσχεθεί για την Ελλάδα.
 
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες:
-Θα συμφωνηθεί πώς κλείνουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης. Θα ψηφιστεί  το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους που ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Θα κριθεί επίσης η τύχη για τις ανατροπές στα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις) αλλά κάποιες από τις αποφάσεις ίσως ισχύσουν μετά το 2018 ή ενδεχομένως να μετατεθούν για το φθινόποωρο και την 3η αξιολόγηση.

-Θα ψηφιστούν τα μέτρα περικοπών 2% του ΑΕΠ με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολογήτου στα 5600 ευρώ το 2020. Αυτά είναι άσχετα με την 2η αξιολόγηση, αλλά απαιτήθηκαν από το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι δεν θα ψηφιστούν αν δεν δει χειροπιαστές αποφάσεις για το χρέος, το πιθανότερο είναι ότι θα τα ψηφίσει από τώρα, ενώ οι αποφάσεις των δανειστών θα έρθουν μετά.

-Θα ετοιμαστεί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU) με τους Ευρωπαίους δανειστές και θα συνταχθεί και το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). Εκεί θα πρέπει να λυθεί και το θέμα της «τρύπας» 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ που βλέπει το Ταμείο για το 2018 (προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 2% αντί 3,5% που έχει συμφωνηθεί) και αν θα αρκεστεί στα μέτρα του ψηφισμένου «κόφτη» δαπανών (κατά 60% περικοπές συντάξεων) ή θα απαιτήσει και άλλα νέα μέτρα πριν το 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης