PROTOTHEMA

Οικονομία

Τι είπε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε βουλευτές

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της ΡΑΕ: Διαπραγμάτευση για να πουληθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ

«Βόμβα» από τον πρόεδρο της ΡΑΕ: Διαπραγμάτευση  για να πουληθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ

Δεν γνωρίζω εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, είπε ο Νίκος Μπουλαξής - Ζήτησε να βγουν από τα τιμολόγια οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, εκτός από λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών για το αν η ιδιωτικοποίηση μέρους των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα συμπεριλάβει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε πως «γνωρίζω ότι είναι στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την περίοδο» τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει περαιτέρω πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Πάντως ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έσπευσε να επισημάνει σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφων πως το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός και πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο κ. Μπουλαξής κράτησε αποστάσεις από το σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Η πρόταση ΝΟΜΕ έγινε το 2014. Η παρούσα διοίκηση της ΡΑΕ δεν ρωτήθηκε. Εμείς απλά υλοποιούμε. Είναι τρόπος ανοίγματος της αγοράς; Όταν προτάθηκε έγινε με την λογική ένα μικρό κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ να περάσει και σε άλλους προμηθευτές σε επίπεδα λιανικής. Για να υπάρξει απελευθερωμένη αγορά απαιτούνται περισσότεροι παίκτες» ενώ απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου για το αν οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν λύση για την ενεργειακή κρίση είπε «Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις υποδομές και τη καλή οργάνωση των αγορών. Αν έχεις καλούς κανόνες αποφεύγεις τις κρίσεις ανεξάρτητα ποιος έχει την παραγωγή».

ΡΑΕ: πολιτική επιλογή η μετακύλιση του κόστους των ΥΚΩ στους καταναλωτές
Εκτός αυτών ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνονται σημαντικά από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) την στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν την συγκεκριμένη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Τα παραδείγματα που έχουμε από ΕΕ και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά για να ρίξει το «καρφί» προς την κυβέρνηση λέγοντας «Αυτό είναι πολιτική απόφαση και όχι στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνουν τα περισσότερα νοικοκυριά έρχονται να αντισταθμίσουν κατά 90% (περίπου 600 – 700 εκατ. ευρώ) το επιπρόσθετο κόστος μεταφοράς ενέργειας στα νησιά και κατά 10% τα μειωμένα τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες και πολύτεκνους.

«Διαβάζοντας ένα λογαριασμό βλέπει κανείς χρεώσεις: ενέργειας, δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΕΤΜΕΑΕΡ και χρέωση για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Θα ήθελα να πω ότι η χρέωση μεταφοράς και διανομής ενέργειας δεν είναι άσχετη με την κατανάλωση ενέργειας» είπε αρχικά ο κ. Μπουλαξής για να προσθέσει «Για τις ΥΚΩ πράγματι υπάρχει συζήτηση για το αν είναι τέλος ή φόρος. Ήταν ανοικτή η συζήτηση και το 2012 όταν αποφασίστηκε οι χρεώσεις να μην καθορίζονται από τη ΡΑΕ ή την ΔΕΗ αλλά με νόμο που όρισε την χρέωση ανα είδος καταναλωτή. Για να αλλάξει η χρέωση πρέπει να έρθει τροπολογία».

Όταν δε η κυρία Χριστοδουλοπούλου σχολίασε πως «ένα κράτος πρόνοιας – αν υπάρχει κράτος πρόνοιας - πρέπει να αναλαμβάνει το κόστος των ΥΚΩ» ο κ. Μπουλαξής είπε πως «Με το πακέτο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λύση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών εξηγώντας πως «τα εργοστάσια που λειτουργούν στα νησιά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των εκπεμπόμενων ρύπων. Πρέπει να υπάρξει λύση τους προσεχείς μήνες, εντός του 2017»
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ 21/04/201702:14

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ. ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ.

Απάντηση
Λούλης 20/04/201723:09

Αρκετοί ξεχνάνε ότι οι μισθοί των δεητζήδων επιστρέφονται πάλι πίσω στην αγορά, στηρίζοντας έτσι όλες τις μη παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιμένουν να ζήσουν από την κατανάλωση. Μείωση στους μισθούς, συνεπάγεται και με μείωση στην κατανάλωση.

Απάντηση
George21/04/201707:53

Όσο για τις ψηφιακές συναλλαγές ξέρεις πόσο υπέρμαχος είμαι, όπως και πόσο εναντίον των λαμόγιων και των μπαταχτσήδων. Αλλά είμαι και υπέρ της αξιοκρατίας και εναντίον του βολέματος των κομματόσκυλων του καθενός. Κι ας πάει στα 200 ευρώ ο κατώτατος αν σε αυτά τα επίπεδα θα μηδενίσει η ανεργία. Όσοι δεν θα δουλεύουν τότε, θα είναι απλώς άεργοι που δεν έχουν ανάγκη. Σε όποιον δεν αρέσει η "αρένα" του ελληνικού ιδιωτικού τομέα ας πάει μετανάστης αντί να βολευτεί στο ελληνικό δημόσιο. Κάποια μέρα θα φέρνει και συνάλλαγμα πίσω. Έτσι δεν έκανες κι εσύ?

Απάντηση
George21/04/201707:39

Η τελευταία σου πρόταση δεν είναι κακή ιδέα, αφού οι περισσότεροι είναι από χωριά κι έχουν δικά τους χωραφάκια. Πάντως, αν είναι να δίνει λεφτά το κράτος σε όσους δεν τα αξίζουν, θεωρώντας ότι αυτοί θα κινήσουν την αγορά, αντί να προσλάβει 500.000 γιατί δεν κόβει έναν μισθό σε όλους τους Έλληνες να κινηθεί ακόμη περισσότερο η αγορά? Αφού λεφτά υπάρχουν.

Απάντηση
320/04/201723:35

παλι σιχαμαρες λες,

Απάντηση
220/04/201722:29

ρε κοπριτες της δεη λετε να μην πουληθει η δεη για το συμφερον του λαου,εσεις νοιαζοσαστε μονον για τον εαυτον σας και για κανεναν αλλον κοπριτες,αφου ειστε τιμιοι δουλευταραδες,και αγαπατε το λαο ,φιαχτε μια δεη δικια σας ,ενα μισθο αμα διαθεσετε ,φιαχνετε μια μοναδα παραγωγης τουλαχιστον 2000 μεγαβατ,κονομα χοντρη,και να μην ξεχασετε να βαλετε τον κυριο φωτοπουλο γενικο δερβεναγα, καντετο ρε λαμογια,λουφαδοροι,χαραμοφαηδες,.,ψευτομαγκες δεητζηδες ,το μαγαζι γωνια που λεγεται ,δεη,τελειωσε,σας το πουλησε αυτον που ψηφισατε για να σας προστατευσει,ο τσιπροκαρανικας, το γουσταρω ρε λαμογια που σας πεταξε στο δρομο ,δεν θελετε να τον ψηφισετε παλι αλλα θα τον ψηφισετε ,διοτι ειστε κομπλεξικοι,δεν θελετε να παραδεχτειτε οτι κανατε λαθος ,πολυ γουσταρω οτι παλι τσιπρα θα ψηφισετε,. αιωνια σας ει μηνημη,.

Απάντηση
Οχι άλλη ...διαπραγμάτευση!!!20/04/201722:04

Η λέξη "διαπραγμάτευση" για τη συμμορία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συνώνυμη με τις λέξεις "ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ" και "ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ". Εχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία