Διεθνείς οίκοι: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του 2017

Διεθνείς οίκοι: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του 2017

Bank of America, Fitch και Moody's θέτουν υπό αμφισβήτηση τους στόχους του προγράμματος – Απόλυτη ταύτιση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος – Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας αλλά και έντονης πολιτικής αναταραχής

Διεθνείς οίκοι: Αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα μέσα του 2017
Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως προς όσους (εάν φυσικά υπάρχουν) επενδυτές σκέφτονται, έστω και αμυδρά, να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, στέλνουν οι αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης.

Ποιο είναι αυτό; «Ξεχάστε ότι η β' αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2016». Και δεν σταματούν εδώ. Η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψή τους είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί το νωρίτερο στο α' τρίμηνο του 2017 και στην πλέον απαισιόδοξη στο α' εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι μεταφέρουν αυτούσιες τις απόψεις τόσο του ΔΝΤ όσο και του νυν οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ, αναφορικά με το χρέος αλλά και με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Κλείσιμο
Προφανώς δεν είναι κάτι τυχαίο η σχεδόν πλήρης ταύτιση απόψεων των Bank of America, Fitch και Moody's, οι οποίοι σε πρόσφατες εκθέσεις τους, δεν παραλείπουν να τονίσουν τον εντελώς αστάθμητο παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας και της παντελούς έλλειψης συναίνεσης στον ελληνικό πολιτικό στίβο.

Μία ακόμη κοινή τους στάση έγκειται στο ότι, μπορεί οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να έχουν βελτιωθεί (συγκρινόμενες με το α' εξάμηνο του 2015), αλλά παραμένει μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύει πραγματικά το πρόγραμμα που εφαρμόζει αλλά και πώς θα κατορθώσει να περάσει κάτι παραπάνω από επώδυνες μεταρρυθμίσεις κυρίως στην αγορά εργασίας και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης