Handelsblatt: Υποδόση «γιοκ» για την Ελλάδα φέτος

Handelsblatt: Υποδόση «γιοκ» για την Ελλάδα φέτος

Τα 2,8 δισ. ευρώ που ανέμενε η κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου μπορεί να μην τα πάρει ούτε καν μέσα στο 2016, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Handelsblatt: Υποδόση «γιοκ» για την Ελλάδα φέτος
Την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση περαιτέρω χρηματοδοτικής στήριξης θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, την ώρα που σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία επικαλείται Ευρωπαίο διπλωμάτη, για μια ακόμη φορά παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή των συνομολογημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Έτσι, όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα, στην συνάντηση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει μόνο μια σύντομη έκθεση προόδου της Αθήνας, όχι όμως έγκριση νέας δόσης στα πλαίσια του τρίτου πακέτου βοήθειας. 

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές έγκριση κονδυλίων δεν θα υπάρξει ούτε στην τακτική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου και κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν εντός του έτους!

Κλείσιμο
Η υποδόση ύψους 2,8 δισ. ευρώ επρόκειτο μεν να εμβασθεί στην Αθήνα μέσα στο Σεπτέμβριο, αυτό όμως δεν είναι πλέον εφικτό επειδή από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόνο τα 2. 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται η Handelsblatt, 
 δυσκολίες παρουσιάζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συμπεφωνημένη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρονται επίσης ενοχλημένοι από ποικίλες ρητορικές επιθέσεις εξ Αθηνών, συγκεκριμένα «όταν η ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ., που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016. 

Όπως αναφέρει η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης