Παίρνουν πίσω την περικοπή του επιδόματος για ορφανά και χήρες

Παίρνουν πίσω την περικοπή του επιδόματος για ορφανά και χήρες

«3 στα 3» έκανε πίσω η κυβέρνηση - Πλήρης δικαίωση του Τύπου για τα εγκληματικά λάθη κατά των απροστάτευτων ομάδων πληθυσμού -Αντί συγγνώμης επιτίθενται στο Τύπο για τις γκάφες των υπουργείων

Παίρνουν πίσω την περικοπή του επιδόματος για ορφανά και χήρες
Ημέρα δικαίωσης για το ΘΕΜΑ και τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου που χωρίς συντεχνιακή ή άλλη αντίληψη, αλλά με ευαισθησία για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη, απέτρεψαν με τα δημοσιεύματά τους τις ανάγλητες αποφάσεις δύο υπουργείων που στοχοποιούσαν βαριά ανάπηρους, χήρες, ορφανά αλλά και όλους τους μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων που θα πλήρωναν «χρυσά» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Με διαφορά λίγης ώρας, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σήμερα:

- Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε ότι η εγκύκλιος που εστάλη στις υπηρεσίες Πρόνοιας και απέκλειε από το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (τα 44 ευρώ το μήνα δηλαδή) τα ανήλικα ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, είναι παράλογη και εσφαλμένη! Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως την ανακαλεί και θα εκδώσει άλλη!

Κλείσιμο
- Το υπουργείο Οικονομικών κάνει πίσω (χωρίς να δώσει εξηγήσεις) και στην ανάλγητη διακοπή των φοροαπαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για βαριά ανάπηρους (80% και άνω) αλλά και άνεργους πολύτεκνους. Το πρόβλημα είχε αναδείξει την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr αμέσως μόλις κατατέθηκε τροπολογία που καταργούσε την φοροαπαλλαγή!

- Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως, τώρα μόλις που υπολογίζονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ανακαλύφθηκαν τερατώδη λάθη στα Ε9 για τα αγροτεμάχια. Ακριβώς δηλαδή όπως είχε προειδοποιήσει το ΘΕΜΑ από την προηγούμενη κιόλας Κυριακή. Με δελτίο τύπου το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι ο νόμος για να πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια θα αλλάξει.

Ενώ όμως τα δημοσιεύματα αποκάλυπταν έγκαιρα τα προβλήματα (έλλειψη συστήματος ορθού υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στοχοποίηση ατόμων με βαριές αναπηρίες ή μεγάλες κοινωνικές ανάγκες όπως εγκαταλελειμμένα 
παιδιά και πολύτεκνοι), οι ανακοινώσεις των υπουργείων εμφανίζουν τα δημοσιεύματα σαν... παραπληροφόρηση! Αντί μιας συγγνώμης ή και ενός «ευχαριστώ» δηλαδή, εγκαλούνται οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το μείζον κοινωνικό  πρόβλημα που δημιουργείτο και το οποίο η κυβέρνηση τρέχει τώρα να θεραπεύσει, ανακαλώντας τις αποφάσεις που η ίδια έλαβε!

Συγκεκριμένα:
 
1. Για το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, το υπουργείο Εργασίας τονίζει εκ προοιμίου στην ανακοίνωσή του: «ουδέν ψευδέστερον» ότι στερούνται το επίδομα τα απροστάτευτα παιδιά. Αμέσως μετά όμως επιβεβαιώνει πλήρως όλα τα στοιχεία που (με έγγραφα) αποκάλυψε το ΘΕΜΑ. Ότι δηλαδή μια παράλογη εγκύκλιος μπερδεύει το πραγματικό εισόδημα με το πλασματικό (τεκμαρτό) εισόδημα, κατά τρόπο ώστε να χάνουν όλοι οι δικαιούχοι το επίδομα. Άμεσα, λέει η ανακοίνωση, προωθείται νέα εγκύκλιος. Άρα ποιος ψεύδεται; Ειδικά όταν η επίμαχη  εγκύκλιος είχε σταλεί ακόμα και στον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (καθώς η ανακοίνωση λέει πως δεν την είχε υπογράψει η υφισταμένη του Γενική Διευθύντρια); Η ουσία είναι όμως ότι τα ορφανά παιδιά θα λάβουν το επίδομα, όταν ανακληθεί η παλαιά εγκύκλιος και εκδοθεί η νέα, κάτι το οποίο το προκάλεσε η αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ.

2. Για τον ΕΝΦΙΑ, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά λέγοντας ότι «για την αποκατάσταση της αλήθειας» το υπουργείο ανακοινώνει ότι:

α) βρέθηκαν λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και έτσι αποφασίστηκε ότι δεν θα πληρώσουν φέτος συμπληρωματικό φόρο οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Αυτό ακριβώς δηλαδή που εδώ και δέκα μέρες έλεγαν τα δημοσιεύματα ότι πρέπει να τύχει προσοχής και θεραπείας. Σημειωτέον ότι για να ισχύσει αυτό που λέει τώρα το υπουργείο Οικονομικών και να μη πληρώσουν τρελούς φόρους ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει ο νόμος που μόλις προ μηνών ψήφισε η κυβέρνηση.

β) δεν θα ισχύσει η εξαίρεση από τις φοροαπαλλαγές του ΕΝΦΙΑ για αναπήρους 80% και πολύτεκνους, επειδή έχουν λάβει τόκους πάνω από 300 ή 600 ευρώ. Το πρόβλημα ανέκυψε όμως επειδή την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών έφερε σχετική τροπολογία. Είναι απολύτως αληθές ότι έτσι πλήττονταν άτομα με υπέρμετρες δυσκολίες διαβίωσης, όπως έλεγαν τα δημοσιεύματα.  Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να αναμένεται η απόσυρση της σχετικής διάταξης, που αν δεν μεσολαβούσαν τα δημοσιεύματα, θα ψηφιζόταν κανονικά την Τετάρτη στη Βουλή και θα ίσχυε στα εκκαθαριστικά που θα έβγαιναν άμεσα.

Για τα λάθη αυτά άλλωστε (όπως και πολλά άλλα βέβαια για τα οποία η κυβέρνηση σιωπά) τα οποία έγκαιρα τα επεσήμαναν τα ΜΜΕ, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα καθυστερήσει και και δεν θα ολοκληρωθεί τελικά τον  Ιούλιο, αφού όλα αλλάζουν την τελευταία στιγμή. Αντί του Αυγούστου, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών μιλά για πρώτη πληρωμή δόσης τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο ακόμα θα γίνεται η νέα εκκαθάριση. Και σαν κερασάκι «στην τούρτα», με την ανακοίνωσή της η κυβέρνηση επεκτείνει τις πληρωμές δόσεων έως τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα έλεγε (πριν τελειώσει η διορία για υποβολή του Ε1) ότι ο νόμος προβλέπει πληρωμή τελευταίας δόσης τον Δεκέμβριο  και πως αυτό δεν αλλάζει παρά μόνο με ... διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

 
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                                                                                       
Δελτίο Τύπου
                                                                                    
Αθήνα, 25-07-2016

Κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν πρόκειται να κοπεί

Σήμερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η αν. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «κόβει τα επιδόματα» για τα απροστάτευτα παιδιά. Ουδέν ψευδέστερον.

1. Το περιεχόμενο των επιστολών που στάλθηκαν στις 14 Ιουνίου 2006 σε ορισμένους Δήμους από τον Διευθυντή Προστασίας Οικογένειας του Υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος αθροίζονται πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα είναι εσφαλμένο. Άθροιση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος δεν νοείται ούτε στη φορολογική νομοθεσία ούτε βέβαια στη νομοθεσία που διέπει τα προνοιακά επιδόματα.

2. Οι επιστολές, που απαντούν σε ερωτήματα των Διευθύνσεων Πρόνοιας των Δήμων ερμηνεύοντας εσφαλμένα τη σχετική νομοθεσία, συντάχθηκαν και στάλθηκαν χωρίς να υπάρχει σχετική υπηρεσιακή εισήγηση και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας Γενικής Διευθύντριας και πολύ περισσότερο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

3. Ήδη αποστέλλεται εγκύκλιος που αποκαθιστά τα πράγματα, ώστε κανείς και καμία δικαιούχος να μην χρειάζεται να ανησυχεί. Το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν διανοείται να κόψει τα επιδόματα για τα απροστάτευτα παιδιά ούτε να μειώσει γενικά την προστασία των παιδιών.


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δευτέρα  25 Ιουλίου 2016
 
Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα  που αναφέρονται στον ΕΝΦΙΑ, για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι:

1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο  του ΕΝΦΙΑ των πολιτών.  Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

 
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

 
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

 
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

 
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών  κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%,  ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης