ΟΟΣΑ: Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες - Μηδενική η ανάπτυξη φέτος

ΟΟΣΑ: Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες - Μηδενική η ανάπτυξη φέτος

Στο 1/3 του πληθυσμού στη χώρα αυξήθηκε η φτώχεια στα χρόνια της κρίσης- Από το 2017 η ανάπτυξη - Στο 0,4% του ΑΕΠ το κόστος του προσφυγικού για τη χώρα - Ζωτικής σημασίας το θέμα του χρέους

ΟΟΣΑ: Φτωχός ένας στους τρεις Έλληνες - Μηδενική η ανάπτυξη φέτος
Περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ ανέρχεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος από το προσφυγικό για την ελληνική οικονομία το 2015, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσίασε ο γγ του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία από την Αθήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της ΕΕ αποδειχθεί ανεπαρκής.

Μηδενική ανάπτυξη το 2016 - Στο 1,9%-2% το 2017

Κλείσιμο
Για το 2016 ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη, και αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%-2% για το 2017, καθώς οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, οι οποίες μαζί με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

Επίσης, τονίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

Ωστόσο, παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι. Όχι μόνο μπορεί η πιστωτική ασφυξία να συνεχίσει να υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση, αλλά η οικονομική δραστηριότητα να εξασθενήσει περαιτέρω λόγω της υποχώρησης των εμπορικών συναλλαγών και της υποτονικότερης ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν τον προορισμό για το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.

Στο 1/3 του πληθυσμού το ποσοστό της φτώχειας

Παράλληλα, η «Οικονομική Έρευνα για την Ελλάδα» κρούει το καμπανάκι για την αύξηση του ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα, που πλέον αγγίζει το 1/3 του πληθυσμού από την εμφάνιση της κρίσης. Προσθέτει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες πολιτικής.

Το στοχοθετημένο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα φτωχά νοικοκυριά πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως το 2017, ωστόσο η Έρευνα επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής φτώχειας. Ανάμεσα στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση ενός επιδοτούμενου προγράμματος σχολικών γευμάτων στις φτωχές περιφέρειες. Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικής στέγασης, αλλά εν τω μεταξύ είναι αναγκαία η καλά στοχευμένη στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης και του υψηλού κόστους στέγασης.

Η χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών προγραμμάτων θα αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί η ανακατανομή πόρων που έχουν εξοικονομηθεί σε άλλους τομείς, π.χ. συντάξεις, αμυντικές δαπάνες ή βελτιωμένη είσπραξη φόρων, σύμφωνα με την Έρευνα. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των εισφορών και των παροχών, στον περιορισμό των ειδικών καθεστώτων και στην ανακούφιση των ασθενέστερων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης