ΔΝΤ: Ζητά πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. και βλέπει «ψαλίδι» στις συντάξεις

ΔΝΤ: Ζητά πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. και βλέπει «ψαλίδι» στις συντάξεις

Εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και όχι 0,25% που προβλέπει το Μνημόνιο - Δυσοίωνη η εκτίμηση και για το χρέος το οποίο τοποθετεί στο 206,6% του ΑΕΠ για το 2016


ΔΝΤ: Ζητά πρόσθετα μέτρα 1,35 δισ. και βλέπει «ψαλίδι» στις συντάξεις
Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016 ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς στη νέα έκθεσή του «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor), εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 0,5% του ΑΕΠ και όχι στο 0,25% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Πιο αναλυτικά, το  ΔΝΤ θέλει επιπλέον μέτρα, πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα με τους δανειστές μας, καθώς, προβλέπει ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, γίνεται λόγος για πρωτογενές έλλειμμα στο 0,24% του ΑΕΠ.

Εάν επαληθευθεί η εκτίμηση του Ταμείου, αυτό θα «μεταφραστεί» σε μία αρκετά διευρυμένη «τρύπα» κοντά στα 450 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ το κενό αυξάνεται στα 900 εκατ. ευρώ για το 2016, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό αντί στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Κλείσιμο
Δυσοίωνη είναι η εκτίμηση του Ταμείου και για το χρέος -πρόβλεψη η οποία, μάλλον, ενισχύει και τη δική του θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωσή του- καθώς το τοποθετεί στο 206,6% του ΑΕΠ για το 2016, με το Μνημόνιο να έχει προβλέψει ότι θα φθάσει στο 200,9%. 

Όσο για το 2020, θα έχει υποχωρήσει στο 182,5% του ΑΕΠ και όχι στο 174,5% που εκτιμάται εκ νέου στο τρίτο Μνημόνιο.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης στο newmoney.gr

Η Ελλάδα δεν γλιτώνει τη μείωση των συντάξεων

Την ίδια ώρα, το Ταμείο προβλέπει στην έκθεσή του μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Παρά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο, τόσο οι δαπάνες για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνονται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης