Τα capital controls φέρνουν αλλαγές στη φοιτητική κατοικία

Τα capital controls φέρνουν αλλαγές στη φοιτητική κατοικία

Η νέα οικονομική κατάσταση στη χώρα αλλάζει το τοπίο στα ποσά των ενοικίων, την έναρξη μίσθωσης και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό των φοιτητών

Τα capital controls φέρνουν αλλαγές στη φοιτητική κατοικία
Όλα τα ενοίκια μπροστά, μισθώσεις με... ημερομηνία λήξης, προκαταβολές για την εξασφάλιση εκπτώσεων και ενδιαφέρον για αγορά δυαριών.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα νέα ...ήθη που φέρνουν τα capital controls για τους φοιτητές, παλιούς και νέους, που νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών ανά την Ελλάδα εμφανίζονται για εφέτος μειωμένες σε ένα ποσοστό μεταξύ 5%- 10% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός το οποίο οφείλεται συνολικά στη συνεχιζόμενη πτώση της εγχώριας κτηματαγοράς αγοράς, ενώ τα μισθώματα αυξάνονται για τα σπίτια π.χ. κοντά στις σχολές ή το μετρό. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι γονείς που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες προκαταβολή όλα τα ενοίκια για το νέο φοιτητικό έτος, ζητώντας ωστόσο μία έκπτωση της τάξεως του 15%. Αυτό πάντως για το οποίο εφιστούν την προσοχή οι μεσίτες και οι σύμβουλοι ακινήτων, ειδικά για τις φοιτητουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας είναι και το γεγονός ότι μεγάλα ακίνητα μισθώνονται αυτή την στιγμή με ελκυστικά ενοίκια π.χ. των 250- 300 ευρώ μηνιαίως λόγω και της κρίσης, ωστόσο απαιτούν υψηλά κοινόχρηστα λόγω της θέρμανσης (που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αυτόνομη), με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα επιπλέον κόστος που μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 150 ευρώ.

Κλείσιμο
«Μία ακόμη διαπίστωση εφέτος είναι και η προσπάθεια από τους γονείς να ξεκινήσουν τα μισθωτήρια από την 1η Οκτωβρίου ώστε να καταφέρουν να γλιτώσουν έστω και το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου», αναφέρει στο newmoney.gr o κ. Θέμης Μπάκας, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου της E- Real Estates. «Αυτό επίσης που φαίνεται να αναβιώνει, λόγω της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας και της αβεβαιότητας που συνεχίζει να υφίσταται σε πολλές οικογένειες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις τραπεζικές τους καταθέσεις είναι το ενδιαφέρον για την αγορά μικρών διαμερισμάτων -κυρίως δυάρια- με μία τιμή στα πέριξ των 25 χιλ. ευρώ: Η ζήτηση προέρχεται από οικογένειες με νέους φοιτητές που προτιμούν τώρα να τοποθετήσουν τα χρηματά τους σε μικρά ακίνητα, τα οποία, θα μπορούν στο μέλλον, μετά το πέρας των σπουδών των παιδιών τους, να αποφέρουν έστω κι ένα μικρό εισόδημα ως ενοίκιο, ενώ η μεταβίβαση γίνεται με την εμφάνιση των συμβολαίων στην τράπεζα και μέσω web banking, λόγω capital controls».

Διαβάστε περισσότερα: Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης