«Πολιορκητικός κριός» κατά της ΕΚΤ η επίθεση στον Στουρνάρα

«Πολιορκητικός κριός» κατά της ΕΚΤ η επίθεση στον Στουρνάρα

Η Αθήνα θεωρεί τη Φρανκφούρτη τον «πιο αδύναμο κρίκο» στη διαπραγμάτευση - Στις συμπληγάδες τακτικισμών και σκοπιμοτήτων η διαπραγμάτευση - Δεν κλείνουν τα μέτωπα αλλά ανοίγουν και νέα - «Κυματοθραύστης» των αντιδράσεων των δανειστών ο Χουλιαράκης

«Πολιορκητικός κριός» κατά της ΕΚΤ η επίθεση στον Στουρνάρα
Να ανακατέψει την τράπουλα για να κερδίσει χρόνο, παρά για να κλείσει το ταχύτερο συμφωνία με τους δανειστές, φαίνεται πως «καίγεται» η κυβέρνηση. Παρότι θέλει να «υπνωτίζει» τόσο την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, όσο και τους θεσμούς, δείχνοντας πως προσπαθεί να πετύχει συμφωνία σε 10-15 μέρες από σήμερα, στην πραγματικότητα κάνει σχέδια και για διαπραγματεύσεις μέχρι τέλη Ιουνίου.
 
Μετά το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να στοχοποιεί σαν «εχθρό» και να πιέζει πλέον διαρκώς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας την σαν τον πιο «αδύναμο κρίκο» στην συνολική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πλαγιοκοπώντας παράλληλα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ρίχνοντας διαρκώς και γέφυρες καλής θέλησης προς το ΔΝΤ για να το βάζει διαρκώς σαν «σφήνα» ανάμεσα στους άλλους δύο θεσμούς.
 
Με κινήσεις τακτικής, η Αθήνα επιχειρεί από τη μια θέλει να αναγκάσει την ΕΚΤ να συντηρεί μέσω δανεισμού «με τα σωληνάκια» της χρηματοδότησης την χώρα έως και τον Ιούνιο και, αφού συνεχίσει ως τότε να εκπληρώνει «με νύχια και με δόντια» τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, στη συνέχεια θέλει να σταθεί  αντιμέτωπη με την ΕΚΤ διεκδικώντας «κούρεμα» και απειλώντας να μην πληρώσει τα 3,5 δισ. των δόσεων του Ιουλίου προς αυτήν.  
 
Κλείσιμο
Πώς γίνεται όμως η ΕΚΤ να συνεχίσει να της κάνει «πλάτες», ώστε η Αθήνα να φτάσει να βρεθεί αντιμέτωπη μαζί της τον Ιούλιο, χωρίς να της διακόψει πρώτα εκείνη την παροχή ρευστότητας (μέσω «κουρέματος» εγγυήσεων κλπ);
 

Ενορχηστρωμένο σχέδιο κατά Στουρνάρα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές, την ξαφνική όξυνση και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μελών της κυβέρνησης, που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα. Την ώρα ακριβώς δηλαδή που η Αθήνα έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση φαίνεται πως στοχοποιεί σκοπίμως την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε:
 
-          να αποτρέψει την ΕΚΤ να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης στο ελληνικό δημόσιο, για να μη θεωρηθεί πως το κάνει για λόγους «αντεκδίκησης» προς την κυβέρνηση.
 
-          να απειλήσει εμμέσως την ΕΚΤ πως μπορεί να αντικαταστήσει τον κύριο Στουρνάρα και να στείλει στο «ιερατείο» των τραπεζιτών άλλον εκπρόσωπο «ριζοσπαστικών απόψεων», που θα προκαλούσε προβλήματα και εμπλοκές στην δομή και λειτουργία του θεσμού. 

-          να επιρρίψει στην ΕΚΤ την ευθύνη, αν δεν αποτρέψει τελικά την οικονομική ασφυξία στην χώρα. Ο ίδιος ο κύριος Ντράγκι  έχει ενημερώσει τον Γιάννης Δραγασάκη και αυτός τον πρωθυπουργό, ότι πολλοί ξένοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν να κόψει την χρηματοδότηση στη χώρα μας και να μη δέχεται πλέον «ομόλογα-σκουπίδια» για ενέχυρο, καθώς η τρίμηνη παράταση που της είχε δοθεί έχει προ πολλού παρέλθει και επί 100 και πλέον μέρες δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

 
Βήμα σημειωτόν
 
Και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στο κυβερνητικό συμβούλιο χθες, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή, αφού:
 
-          ούτε αυτήν την φορά κατέληξε στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στους θεσμούς. Υποτίθεται διαρκώς, από τις 27 Απριλίου και μέχρι σήμερα, ότι το νομοσχέδιο θα είχε παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στο υπουργικό συμβούλιο και στους θεσμούς, αλλά αυτό ποτέ δεν γίνεται. 

-          από τη μια η κυβέρνηση διαπιστώνει πως «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» αλλά από την άλλη δίνει εντολή στον Γιώργο Χουλιαράκη να διαπραγματευτεί στο Brussels group για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Στην πραγματικότητα, η καθυστέρηση και η συνακόλουθη επιδείνωση στη Οικονομία, δημιουργούν και νέα εμπόδια για συμφωνία. 

-          ακόμη και υπάρξει κάποια στιγμή τελική συμφωνία με τους δανειστές σε κατάλογο μέτρων, με συγκεκριμένη στόχευση και μετρήσιμη απόδοση, εκφράζονται αμφιβολίες αν θα περνούσε όχι μόνον από την κοινοβουλευτική ομάδα ή και την ίδια την κυβέρνηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέα παράταση των διεργασιών και αποφυγή ολοκλήρωσης και εφαρμογής τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης