Λαγκάρντ: «Η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου»

Λαγκάρντ: «Η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος από το κτίριο του ΔΝΤ δήλωσε πως «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει «βαθιά μεταρρύθμιση της Ελλάδας»

Λαγκάρντ: «Η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου»


Με την ελπίδα να «ξεκολλήσει» η συμφωνία μετέβη στην Ουάσινγκτον την Κυριακή των Βαΐων ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον με στόχο «μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε το ραντεβού, συμπληρώνοντας ότι θα γίνει μια «άτυπη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης».

Κλείσιμο




Σύμφωνα με πληροφορίες, o κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε ο ίδιος με την Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία ζήτησε να συναντηθούν σήμερα, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης. Το ραντεβού θα γίνει στις έξι το απόγευμα (ώρα ΗΠΑ), δηλαδή στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Απριλίου ώρα Ελλάδας. 

Ο πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, θα συνοδεύσει τον υπουργό Οικονομικών στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.



Λίγο πριν τις 12 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), έφτασαν μαζί, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν, στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν όψει της συνάντησης με το Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έφτασε, με τη σειρά του, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνάντησης, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας, Χρήστο Παναγόπουλο και από τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Λίγο μετά τις 3.30 η συνάντηση έλαβε τέλος, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προβαίνει πρώτη σε δηλώσεις: «Ο υπουργός Βαρουφάκης κι εγώ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε και οι δυο πως η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Επισημάναμε πως η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας και καλωσόρισα την επιβεβαίωση, από τον υπουργό, πως η οφειλόμενη πληρωμή προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου.

Εξέφρασα την εκτίμησή μου για την αφοσίωση του υπουργού στο να βελτιωθεί η ικανότητα συνεργασίας των τεχνικών κλιμακίων με τις αρχές, ώστε να διεξαχθεί ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος στην Αθήνα και στο να ενισχυθούν οι συζητήσεις με τις ομάδες των Βρυξελλών, οι οποίες θα συνεχιστούν ταχέως τη Δευτέρα. Επανέλαβα πως το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συλλογική εργασία με τις αρχές, ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης και εργασίας».

Με τη σειρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος από το κτίριο του ΔΝΤ δήλωσε πως «η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της εις το διηνεκές», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει «βαθιά μεταρρύθμιση της Ελλάδας» και θα προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της.


Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Ελλείψει Eurogroup, είναι πολύ πιθανό το σενάριο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης να αναζητεί ερείσματα και λίγη καλή θέληση σε θεσμούς εκτός ΕΕ και λοιπών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για να «ξεμπλοκάρει» τη συμφωνία.

Επί τάπητος θα τεθούν οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει «το συντομότερο δυνατόν» η κυβέρνηση. Αυτό αναφέρον κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι το α’ τρίμηνο του 2016, και βάσει αυτής θα διεξαχθεί η σημερινή συζήτηση, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα, ώρα ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η αιφνιδιαστική συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ έχει πυροδοτήσει σενάρια πως η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής της δόσης των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου. 

Σακελλαρίδης για συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega για τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ που σήμερα πάει στην Ουάσιγκτον «Δεν πάει για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση. Πάει για να συζητήσει. Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ έχει τη δικιά του θέση απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα». 

Η επίσκεψη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ «συνδέεται απολύτως και είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε σ' αυτό το πλαίσιο να συζητήσει και με τον κ. Ντράγκι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υποχρέωση να μιλήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ για να συζητηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι ζήτημα στυλώματος της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει τις θέσεις της σε όλα τα φόρα, όπου υπάρχουν ανοιχτά αυτιά» δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης για την προγραμματιζόμενη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Ραντεβού και στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Το πρωί (10:00) της Μεγάλης Δευτέρας 6 Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές.

Αργότερα θα έχει συνάντηση με την Κάρολάιν Άτκινσον, σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Μάρδας: Τα χρήματα της δόσης του ΔΝΤ υπάρχουν

Πάντως, το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης των 460 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ υπάρχουν, ενώ ο ίδιος αναμένει τη σχετική εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις» τόνισε μιλώντας στο Mega.


Δείτε τους πίνακες που δημοσίευσε το Reuters με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2015









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης