Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία - Βασανιστική πρόοδος στο Brussels Group

Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία - Βασανιστική πρόοδος στο Brussels Group

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Αθήνα με συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια - Αύριο θα συνεδριάσει το Euroworking Group - Κομισιόν: Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις

Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία - Βασανιστική πρόοδος στο Brussels Group
Χωρίς συμφωνία επιστρέφει στην Αθήνα η ελληνική αποστολή, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Την παραπάνω πληροφορία μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και λίγη ώρα αργότερα την επιβεβαίωσαν στο
protothema.gr κυβερνητικές πηγές.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σημαντική γεφύρωση, χωρίς όμως τελική κατάληξη ακόμα, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Αθήνα με συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Αύριο θα γίνει το Euroworking Group, το οποίο θα κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό θα καθορίσει εάν και πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, πάντως, να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και να μιλούν για αμοιβαία πρόθεση συμφωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνεδριάσεις στο Brussels Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους και έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και για αυτό, αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Μάλιστα, υπογραμμίζουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, «στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις», λέει  εκπρόσωπος της Επιτροπής 

Για «παραγωγικές έως τώρα συζητήσεις» έκανε, πάντως, λόγο σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η κυρία Αντρέεβα, πάντως, ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Τι μεταδίδει το Reuters

Πάντως, το Reuters, επικαλούμενο τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους μετέδωσε  ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια τέταρτη πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο είπε ότι η παύση των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί σημάδι ρήξης, αλλά μια ένδειξη μιας προόδου με αργούς ρυθμούς που μπορεί να συνεχιστούν στην Αθήνα την Τετάρτη.

«Η διαδικασία στο Brussels Group έχει ολοκληρωθεί. Έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα είπε ότι πιο πιθανό είναι ένα deal να έρθει προς το τέλος Απριλίου. 

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Μαριάνο Ραχόι. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης