Συζητήσεις χωρίς συμφωνία για πλειστηριασμούς και προστασία δανειοληπτών

Συζητήσεις χωρίς συμφωνία για πλειστηριασμούς και προστασία δανειοληπτών

Πασαρέλα υπουργών αναμένεται στην απογευματινή συνάντηση Στουρνάρα-Τόμσεν - Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «αιφνιδιάσαμε την Τρόικα γιατί τα έσοδα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα»- «Καλά Χριστούγεννα» και για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς



 

Συζητήσεις χωρίς συμφωνία για πλειστηριασμούς και προστασία δανειοληπτών
Στις πέντε ακριβώς ξεκίνησε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την ομάδα του Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προπαρασκευαστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα εν όψει της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα
και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο γγ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, η Τρόικα «αιφνιδιάστηκε» γιατί σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τα «έσοδα είναι πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα».

Εν τω μεταξύ, ούτε στο νέο νόμο για άρση της προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς δε δίνουν την έγκρισή τους οι ελεγκτές της Τρόικα.

Στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης με την ομάδα Τόμσεν, στην οποία μετείχε και ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ.Παπαδάκης, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως  στο ρόλο που θα αναλάβουν τα δικαστήρια για ταχύτερη εξέταση των υποθέσεων.

Κλείσιμο
Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ούτε στους υφιστάμενους νόμους για τα «κόκκινα δάνεια» (Νόμος Κατσέλη, ν.4161) υπάρχει ικανοποιητική εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης, αφού διαπιστώνεται ότι οι υποθέσεις δεν καταλήγουν σε εξωδικαστική συμφωνία για το τι τελικώς θα πληρώνουν, μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζε ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης πως δεν κινδυνεύει από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών κανένας αποδεδειγμένα «φτωχός» δανειολήπτης. Ούτε στη σημερινή συνάντηση όμως επετεύχθη συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας, όπως είναι οι όροι-παγίδα «συνεργάσιμος δανειολήπτης» και «ελάχιστο αποδεκτό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Η ίδια πηγή απέφευγε να απαντήσει όμως εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Τρόικα, όπως εξετάζεται να συμβεί για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ή τον νέο προϋπολογισμό. Περιορίστηκε μόνο να τονίσει πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η  κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το θέμα μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου.

Για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων η ίδια πηγή ανέφερε ότι η τρόικα επιμένει ακόμα και στη βίαιη απελευθέρωσή τους «εδώ και τώρα» για παλαιές και νέες συμβάσεις.

Και ενώ η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών είναι σε εξέλιξη, Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Dow Jones Newswire ανέφερε ότι την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα χωρίζουν «δισεκατομμύρια ή μίλια».

Νωρίτερα το Bloomberg μετέδωσε δηλώσεις αξιωματούχου της Κομισιόν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα ούτε στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, ούτε στο επόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ της 22ας Νοεμβρίου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης