Εθνικό θέμα το προσφυγικό, συμφώνησαν Φώφη - Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι εταίροι δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν στις πλάτες της Ελλάδας ένα παγκόσμιο πρόβλημα και να ζητούν να το διαχειριστεί μόνη της - Οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη θα πρέπει να ψάξουν για μια κοινή γραμμή, είπε ο πρωθυπουργός



Εθνικό θέμα το προσφυγικό, συμφώνησαν Φώφη - Τσίπρας
Συνάντηση έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Κλείσιμο
, Φώφη Γεννηματά
, ύστερα από αίτημα της τελευταίας. 

Κατά τον διάλογο που είχαν οι δύο αρχηγοί στην αρχή της συνάντησής τους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή πρωτοβουλία τη συνάντηση. Ανέφερε, επίσης πως το προσφυγικό υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιθέσεις και ως εκ τούτου παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος. Παράλληλα διερωτήθηκε ρητορικά αν θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προοδευτικό πρόσημο ή εάν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά χαρακτηριστικά όπως σε άλλα κράτη της Ευρώπης
. Έτσι ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε με νόημα πως υπό αυτή την έννοια θεωρεί πως οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη θα πρέπει να ψάξουν για κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

Από την πλευρά της η κυρία Γεννηματά σημείωσε πως το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και υπενθύμισε πως την άποψή της αυτή την είχε πει πρώτη φορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "όπου η ΝΔ δυστυχώς δεν είχε συνταχθεί". Η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να τελειώσει η συζήτηση απομόνωσης της χωράς και απένταξης της από τη Σένγκεν, ανεξαρτήτως των λαθών και των παραλείψεων τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε. 

"Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της", τόνισε. Επιπλέον η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι έχει πάρει πρωτοβουλίες και έχει ενημερώσει τους σοσιαλιστές στη συνάντηση που είχαν στη Μάλτα, καθώς και με επιστολή. Υπογράμμισε πως υπήρχε ανταπόκριση από τον κ. Πιτέλα με θετική δήλωση για τη χώρα.

 Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετική την ανταπόκριση του κ. Πιτέλα, ενώ η κυρία Γεννηματά διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η κυρία Γεννηματά ανέφερε πως το προσφυγικό αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης. Ζήτησε, δε, η κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ολιγωρία και στην αδράνεια. Τόνισε πως οι εταίροι δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν στις πλάτες της Ελλάδας ένα παγκόσμιο πρόβλημα και να ζητούν από την Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό. 

Η κυρία Γεννηματά, όπως δήλωσε, ζήτησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση ένα ταυτόχρονο πλαίσιο χρηματοδοτικής και τεχνικής ενίσχυσης της χώρας. 

Επιπλέον ζήτησε να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας. Υπογράμμισε, επίσης, την αλλαγή της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ. Επανέλαβε, τέλος, πως εδώ και καιρό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης