Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η κρισιμότερη, ίσως, συνεδρίαση των τελευταίων πέντε ετών στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που οι πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες μεταφέρουν την έντονη δυσαρέσκεια των εταίρων και προμηνύουν δραματικές εξελίξεις.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών
Νίκου Βούτση που ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να αναπτύξει τους λόγους που επιβάλλουν την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.
Ο υπουργός υποστήριξε πως «the game continues», σημειώνοντας ότι «το παιχνίδι δεν τελείωσε για κυβέρνησή μας και γι' αυτή την Βουλή».
«Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων των λαού, της Βουλής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», είπε ο υπουργός και απευθυνόμενος τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους όσο και στους Έλληνες πολίτες που θα κληθούν την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτηση «ναι» ή «όχι» στην συμφωνία που εν πολλοίς θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, επισήμανε ότι «κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας.
«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν», σημείωσε και κάλεσε τους ψηφοφόρους να απαντήσουν αν «μένουμε Ελλάδα».
Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση τον λόγο έλαβε ο
Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας αίτηση αντισυνταγματικότητας επί της προτάσεως της κυβέρνησης για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας και πλέον η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων.
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν με μια σειρά επιχειρημάτων αλλά και με την ψήφο τους ότι η κυβερνητική πρόταση προσκρούει σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημα.
Παράλληλα, το ΚΚΕ κατέθεσε δική του πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα για την «αποδέσμευση από την ΕΕ» κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν πληροί την καθορισμένη από το Σύνταγμα και το νόμο διαδικασία.
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη διαδικασία και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «δεν θα οδηγήσετε το λαό σε μία νέα εξαπάτηση και τη χώρα στο αδιέξοδο. Δεν θα λοιδορήσετε το κεκτημένο της πατρίδας μας».
Τοποθετούμενος για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος αναρωτήθηκε «ποιο είναι το ναι ή το όχι; Τι του λέτε του λαού; Εμείς λέμε "ναι" στην Ευρώπη "ναι" στη σταθερότητα. Η Βουλή δεν θα περάσει το αίτημα αλλά τα πρακτικά θα έχουν γραφτεί».
«Τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός ένα κείμενο που είναι non paper;» συνέχισε την κριτική του ο κ. Βενιζέλος.
Όπως εξήγησε, τα σχετικά θέματα με τη νομισματική ένωση είναι δημοσιονομικά και άρα απαγορεύονται από το Σύνταγμα.
«Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος» συμπλήρωσε.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον τότε πρωθυπουργό είχε πει τα εξής: «αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει το δίλημμα, τότε η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη».
«Αυτό θα είναι μία επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα», είπε ο κ. Βενιζέλος και ανέλυσε γιατί είναι αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως διαφωνεί πώς πρόκειται για εθνικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι το ερώτημα είναι είναι μία συμφωνία δημοσιονομικού χαρακτήρα.
«Θα ήταν έντιμο να θέσει ο πρωθυπουργός την δική του έντιμη συμφωνία των 8,5 δισ. ευρώ που ήταν το τρενάκι του φόνου μπροστά στην παιδική χαρά του μέιλ Χαρδούβελη», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
«Όλα αυτά είναι έναρξη πραξικοπήματος. Μη γελάτε. Δεν έχετε ιδέα για το πού μπλέκετε. Και οι Κάννες ήταν πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Απάντηση από Φίλη
Απαντώντας, ο κ.
Νίκος Φίλης επιχείρησε να αποδομήσει πολιτικά τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «ήταν μία ομιλία που συγχέει την ουσία με τον τύπο της αντισυνταγματικότητας. Έδωσε την εικόνα υπεκφυγών για το μείζον θέμα που είναι η αξίωση των δανειστών».
Υποστήριξε ότι: «Δεν ισχύει το δημοσιονομικό, γιατί ο συνταγματικός περιορισμός αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο» και πρόσθεσε πως η πρόταση της κυβέρνησης «υπακούει στο άρθρο 44 παρ. 2 για κρίσιμο εθνικό θέμα. Αυτό επικαλούμαστε».
Είπε ότι προκαλεί εντύπωση: «Να κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πραξικόπημα από τον Βενιζέλο με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» ενώ υποστήριξε «πως μάλλον οι δικές του ενέργειες προσομοιάζουν σε αυτά».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και δεν θα δημιουργήσει, όπως θέλει ο Ε. Βενιζέλος, προσχώματα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «ως προς το ανύπαρκτο ερώτημα απαντώ πως έχουμε υπαρκτό τελεσίγραφο των δανειστών. Ακόμη και αν το πάρουν θα είναι κόλπο. Το περιεχόμενο παραμένει και σε αυτό πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες».
Ακολούθως, ο
Θόδωρος Φορτσάκης (ΝΔ) υποστήριξε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σχέδιο που θέλει την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη». Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές ενώ αν αναρωτήθηκε «τι θα γίνει αν αύριο αλλάξουν 2 παράγραφοι της πρότασης; Θα μας ξανακαλέσετε; Και αν την αλλάξουν όλη την πρόταση; Τι θα γίνει αν μας πουν ότι ο χρόνος μας τελείωσε;».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα καθιστά άκυρο το ερώτημα που τίθεται και πως το πραγματικό εθνικό θέμα είναι «Θέλουμε ή όχι Ευρώπη. Από την στιγμή που δεν το λέει ανοικτά τότε η πρόταση πάσχει».
Απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσης του καθηγητού καθώς και στην συνείδηση που έχει γι αυτές τις κρίσιμες στιγμές».
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την δυσαρέσκεια που προκαλεί στον λαό η λήψη μέτρων που η ίδια συμφώνησε με τους πιστωτές. Ας τολμούσε να φέρει την δική της που είναι παρεμφερής με αυτή των δανειστών», είπε.
Από την πλευρά του «Ποταμιού» η κυρία
Αντιγόνη Λυμπεράκη υποστήριξε ότι η συζήτηση επί της συνταγματικότητας ή όχι της πρότασης του δημοψηφίσματος εμποδίζει τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. «Το να μετατραπεί κρίσιμο πολιτικό θέμα σε συνταγματικό ζήτημα είναι τακτική του πολιτικού συστήματος αλλά δεν κάνει καλό στο θέμα που συζητάμε» είπε και πρόσθεσε «Διατηρούμε συμπάθεια στις αιτιάσεις για την συνταγματικότητα αλλά δεν είναι τα πολιτικά κόμματα που το αποφασίζουν. Για εμάς είναι η τεράστια πρόκληση που κρίνει ένα τεράστιο θέμα. Δεν είναι ώρα για να κρυβόμαστε. Να μην σέρνουμε τα πόδια μας επαναλαμβάνοντας διαδικαστικού τύπου. Δεν θέλουμε να πάρουμε φθηνούς πόντους εντυπωσιασμού. Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση ποιος αγαπά την πατρίδα του ή όχι ή αν υπάρχει κρυφό σχέδιο. Να πούμε ποιες είναι οι επιλογές της χώρας αυτή την ώρα».
Η απάντηση του Κατρούγκαλου στον Βενιζέλο
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Γιώργος Κατρούγκαλος παρεμβαίνοντας υποστήριξε τη συνταγματικότητα της πρότασης για δημοψήφισμα λέγοντας: «Θέλουμε το δημοψήφισμα διότι θέλουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Το δίλλημα δεν είναι ευρώ ή όχι. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας και όχι την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού. Επομένως, δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας με συμπεριφορές που δείχνουν αλλεργία στη δημοκρατική διαδικασία και για αυτό τα επιχειρήματα αυτά πρέπει να απορριφθούν».
Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ο
Νίκος Νικολόπουλος αναρωτήθηκε «Ποιος μπορεί να μας διώξει από την Ευρώπη;».
Η
Χρυσή Αυγή δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
Λυκούδης: Η κυβέρνηση μας σπρώχνει στον γκρεμό
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι), λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για την τύχη της χώρας. Ενδιαφέρεται για την πολιτική του επιβίωση και την προστασία της εκλογικής του πελατείας…».
Υποστήριξε ότι η θέση του Ποταμιού είναι πως: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα. Από εθνική συνεννόηση έχει ανάγκη» ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναλογιστεί αν θα είναι «ο μοιραίος πρωθυπουργός της καταστροφής, της φτώχειας και της απομόνωσης της χώρας;».
«Μην ξεχνάτε πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει το «πρώτη φορά αριστερά με το εφιαλτικό "ποτέ ξανά αριστερά"», είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ότι: «Η κυβέρνηση μας σπρώχνει στον γκρεμό σε αγαστή συνεργασία με τους εθνικολαϊκιστές και τους απανταχού ψεκασμένους. Με πρόσχημα τη δημοκρατική ετυμηγορία ζητούν στο λαό να πατήσει την σκανδάλη για την αυτοκτονία και την αποξένωσή από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι ιστορική ευθύνη της αριστεροδεξιάς κυβέρνησης βουτηγμένης σε λαϊκιστικούς παροξυσμούς και μάγκικη αυτοκαταστροφή με άσματα ηρωικά και πένθιμα».
Πρόσθεσε δε ότι τo πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι «Ευρώ και Ευρώπη ή Δραχμή και Μπανανία;», ενώ κατηγόρησε τους υπουργούς ότι «αερολογούσαν» περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης και κατέληξαν στις 47 σελίδες και στα 8 δισ. ευρώ, «στο δικό τους επαχθές, επώδυνο και επονείδιστο Μνημόνιο».
Σημειώνεται ότι τα μεσάνυχτα αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την έγκριση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και πρέπει να εγκριθεί με 151 θετικές ψήφους, όπως ανακοίνωσε στο Σώμα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
