Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε χθες κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ - Βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια έχουν απειλήσει να μην ψηφίσουν την τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Τύπο

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ξεκίνησε χθες στο δεύτερο θερινό τμήμα.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια έχουν απειλήσει να μην ψηφίσουν την τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Τύπο, από το δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι βουλευτές έχουν ζητήσει είτε τη βελτίωση της τροπολογίας, είτε την πλήρη απόσυρσή της. Έντονα έχουν αντιδράσει για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου και οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων το προηγούμενο Σάββατο, σχετικά με τα χορηγούμενα εφάπαξ των Σωμάτων.
Κλείσιμο

Κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση του τρέχοντος θερινού τμήματος ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. Στο νομοσχέδιο αυτό είχε κατατεθεί η τροπολογία που θέτει νέους κανόνες στους οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στην ευρύτερη αγορά των media. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Το απόγευμα της Τρίτης τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο διατάξεις του νόμου που αφορά στα δάση, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διατάξεις υπερψηφίστηκα με 50 ψήφους   έναντι 47. Έκπληξη αποτέλεσε η απουσία του Σπύρου Λυκούδη από την συγκεκριμένη ψηφοφορία, ενώ απούσα ήταν και η ανεξάρτητη βουλευτής - προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες - Μίκα Ιατρίδη.


Πέρασε χθες κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ

Κατά πλειοψηφία πέρασε χθες από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε έγκλημα στο χώρο του τύπου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».Παρόμοια ήταν και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη συζήτηση κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.

Για θεόσταλτο δώρο στους μεγαλονακαλάρχες έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή προσθέτοντας με σκωπτικό ύφος ότι «οι Άγιοι Ανάργυροι που επουλώνουν τις πληγές όλων να επουλώσουν και τις πληγές μεγαλοκαναλαρχών».

Κριτική στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που γινόταν αποδεκτό σε όλους «σε μια ακόμη περιπέτεια» άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι λείπει και το ουσιαστικό και το τυπικό της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την επίμαχη τροπολογία.  «Καλό θα ήταν η επιχειρηματολογία για να δικαιολογηθεί το κατεπείγον να είναι πιο ουσιαστική και όχι τυπική» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα ψηφίσει «παρών» για την επίμαχη τροπολογία.

Στη συζήτηση παρενέβη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία σχολίασε αρχικά ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση δεν φεύγεις». Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καθόταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να καταγγείλλει τα «αμαρτωλά« ΜΜΕ όταν όλα τα στελέχη του βρίσκονται πρώτο τραπέζι πίστα σε αυτά». «Δεν ζουν χωρίς αυτούς» συμπλήρωσε. «Τι δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στη ΔΤ;» αναρωτήθηκε η κυρία Βούλτεψη.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από την τροπολογία αφαιρούνται οι παράγραφοι 2 και 3 και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σύμβαση από το 2009 για τα θεσμικά όχι τα οικονομικά θέματα. «Και θα το κάνω όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά επειδή πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» κατέληξε η κυρία Βούλτεψη. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

«Αν είναι επιλήψιμο το να είσαι μεγαλονακαλάρχης τότε γιατί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνεντεύξεις σε αυτούς "τους κακούς μεγαλοεκδότες"» ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατακρίνοντας την αντιπολίτευση ότι δεν θέλησε να συζητήσει επί της ουσίας των αλλαγών αλλά αρκέστηκε στην καταγγελία της διαδικασίας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι μια από τις τρεις τελευταίες μάχες που έχει να δώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, λίγο πριν το κλείσιμο για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου (σ.σ. οι άλλες δύο είναι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το πολυνομοσχέδιο).

Ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» των κυβερνητικών στελεχών δεν περιορίζεται μόνο στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά επεκτείνεται και στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς πολλοί από αυτούς απειλούν να μην ψηφίσουν την τροπολογία που αφορά στις δημοσιεύσεις του Τύπου. Συγκεκριμένα τις αντιδράσεις εξέφρασε εχθές ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκρέκας ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στην χώρα. Ο ίδιος βουλευτής ζήτησε να αναθεωρηθεί το άρθρο και να δοθεί η δυνατότητα να μην κλείσουν οι τοπικές εφημερίδες βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές εσόδων. Επίσης ζήτησε μελέτη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Τύπος θα παραμείνει και θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη διάταξη «χαριστική και προκλητική» και δήλωσε πως το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «αναγκάστηκε σήμερα να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, την παρέμβασή του για να ανακληθεί η συζήτηση και να αποσυρθεί η διάταξη, με το σκεπτικό ότι η τροπολογία δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε». Η επίμαχη τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Οργκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι”».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης