Χωρίς τέλος το προσφυγικό δράμα

Χωρίς τέλος το προσφυγικό δράμα

11 πρόσφυγες οι τελευταίοι νεκροί από βύθιση σκάφους κοντά στη Σάμο τα ξημερώματα της Κυριακής –Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά  -Σταματούν τα δρομολόγια από τα νησιά στην Αθήνα, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ -Παρά τους ισχυρούς ανέμους, χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη βόρεια και ανατολική Λέσβο

Χωρίς τέλος το προσφυγικό δράμα
Δεν έχει τέλος το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Οι νεκροί συνεχώς αυξάνονται και η κατάσταση στα νησιά, αλλά και την Αθήνα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.  

Τελευταία θύματα 11 πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, όταν εξάμετρο πλαστικό σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν.

Κλείσιμο


Από τους νεκρούς οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του σκάφους. 


 
Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. 



Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Φαρμακονησίου.

Από αυτό το ναυάγιο έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο, αγνοείται η τύχη ακόμη 7 ατόμων.

Δύο από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τη θάλασσα από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένα ακόμα σκάφος με 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε νωρίς το πρωί στην παραλία «Ζέφυρος» στην πόλη της Ρόδου, από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στην περιοχή, έσπευσαν αμέσως λιμενικοί και αστυνομικοί καθώς και δεκάδες πολίτες του νησιού, οι οποίοι βοήθησαν στην αποβίβαση των προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν προβλήματα.

Στους πρόσφυγες, προσφέρθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και θα φιλοξενηθούν στον χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο λιμάνι από τον δήμο της Ρόδου.



Εν τω μεταξύ, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, 171 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο νησί. 

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη βόρεια και ανατολική Λέσβο 

Κι ενώ η θάλασσα σε όλη τη βόρεια και βορειοδυτική Λέσβο συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα ναυαγών κάθε ηλικίας -από το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 45, αλλά και άλλα πτώματα από ναυάγια που κανείς δεν έμαθε ποτέ- χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν παρά τους ισχυρούς ανέμους σε όλη τη βόρεια και ανατολική Λέσβο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή, από τη Σκάλα της Συκαμνιάς και μέχρι την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μαζί με εθελοντές από ξηράς και θαλάσσης, ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής με τα αλιευτικά τους σκάφη μαζί και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εκεί σώζουν συνεχώς ναυαγούς. Επίσης, ρυμουλκούν βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.

Χθες Κυριακή, στο νησί μέσα σε θύελλες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τοπικά τα οκτώ μποφόρ, έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, 2.530 άτομα.

Πάνω από 6.000 πρόσφυγες έφθασαν την Κυριακή στον Πειραιά

Δεμένα παραμένουν σήμερα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία(ΠΝΟ), έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από τις έξι το πρωί. Ωστόσο το πλοίο «Αριάδνη», που είχε αποπλεύσει χθες από τη Μυτιλήνη, αποβίβασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά 1.004 πρόσφυγες. 

Αργά το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά,  κατέπλευσε και το πλοίο «Τέρα Τζετ», προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, με 1737 πρόσφυγες. 

Έτσι μαζί με τους 3.337 που αποβιβάστηκαν νωρίτερα την Κυριακή, από τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Νήσος Ρόδος», οι πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, είναι 6.078.

Η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία της ακτοπλοΐας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης