Στον επανασχεδιασμό των λειτουργιών του Ωνασείου ανακοίνωσε ότι προχωρά η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Νικητέα, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων και τις παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θεωρούν οι επικεφαλής του Καρδιοχειρουργικού κέντρου ότι πρέπει να έχει το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
«Η συνεργασία με το υπουργείο και τον ΕΟΜ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ανάπτυξη και διαρκή βελτίωση ενός προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (προμεταμοσχευτικός έλεγχος, μετεγχειρητική παρακολούθηση, αντιμετώπιση συμβαμάτων και επιπλοκών, καμπύλη επιβίωσης Kaplan – Meier), αξιολογείται επιτυχές και χαίρει της εκτιμήσεως της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η διοίκηση, από την έναρξη του προγράμματος το 1995 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 125 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, εκ των οποίων όπως επισημαίνεται μεγάλος αριθμός έφερε συσκευές υποστήριξης της κυκλοφορίας (VAD), που σημαίνει ασθενείς με επιβαρυμένη γενική κατάσταση.
«Τα αποτελέσματα θεωρούνται απολύτως ικανοποιητικά σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, δηλαδή με χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα 8,8% και μακροχρόνια επιβίωση (5ετια 84% και 10ετια 79,2%)» αναφέρουν οι αρμόδιοι.
Καταγγελία την οποία είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr, κατέγραφε πάντως σημαντική αύξηση του ποσοστού θνητότητας των μεταμοσχευμένων την τελευταία 5ετία, έως και τέσσερις φορές περισσότερο, σε σχέση με τον αντίστοιχο διεθνή επιστημονικό δείκτη, αλλά και με το προηγούμενο «ατομικό» ποσοστό που είχε κατακτήσει η επιστημονική ομάδα του Ωνασείου.