GP Βρετανίας: Χάμιλτον ή Ρόσμπεργκ;

GP Βρετανίας: Χάμιλτον ή Ρόσμπεργκ;

Το Βρετανικό GP στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σίλβερστον είναι η μητέρα των μαχών για τους διεκδικητές του τίτλου. Ο Χάμιλτον που εκκινεί από την pole, υπολείπεται 11 βαθμούς και έχει την ευκαιρία σήμερα να περάσει επικεφαλής της βαθμολογίας.

GP Βρετανίας: Χάμιλτον ή Ρόσμπεργκ;
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ με 5 νίκες σε 9 αγώνες φέτος προηγείται από την αρχή του πρωταθλήματος στη βαθμολογία. Ο Λιούις Χάμιλτον με 3 νίκες στους τελευταίους αγώνες έχει το ψυχολογικό προβάδισμα έναντι του Γερμανού teammate του. Ειδικά μετά τον τελευταίο αγώνα την προηγούμενη Κυριακή στην Αυστρία όπου έχοντας το σωστό ελαστικό (μαλακή γόμα) κατάφερε να περάσει στον τελευταίο γύρο το Ρόσμπεργκ (πολύ μαλακή γόμα). Μάλιστα ο Γερμανός οδηγός στην προσπάθειά του να αμυνθεί χτύπησε με την αεροτομή του στο πλάι την άλλη Mercedes με αποτέλεσμα αυτή να σπάσει. Ο Ρόσμπεργκ τερμάτισε τελικά 4ος, πήρε ποινή από τους αγωνοδίκες ενώ στη Mercedes έγιναν έξαλλοι με τη δεύτερη επαφή σε λίγους αγώνες (σ.σ: είχαν τρακάρει στην Ισπανία στον 1ο γύρο βρέθηκαν εκτός και είναι ο μόνος αγώνας που κέρδισε άλλη ομάδα, συγκεκριμένα η Red Bull με το Φερστάπεν).

Κλείσιμο
Οι δυο τους Χάμιλτον και Ρόσμπεργκ εκκινούν σήμερα από την πρώτη σειρά είναι η 5η φορά που συμβαίνει αυτό φέτος σε 10 αγώνες. Πίσω τους βρίσκονται οι δυο Red Bull ενώ στην 5η θέση βρίσκεται ο Ράικονεν. O χρόνος που έδωσε χτες την pole position στο Χάμιλτον 1:29.287 είναι ο δεύτερος ταχύτερος που έχει σημειωθεί στο Σίλβερστον με την παρούσα διαμόρφωση των 5.891km. Ο Βρετανός έστω και για χιλιοστά του δευτερολέπτου πήγε ακόμη ταχύτερα στο Q2 (1:29.243). Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πήρε την 55η pole της καριέρας του, τέσσερις απ' αυτές είναι στο Σίλβερστον και την 6η σε 10 αγώνες φέτος.



Η θερμοκρασία χτες ήταν χαμηλή, τυπικά βρετανική με 22 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και 27 βαθμούς Κελσίου στο οδόστρωμα. Οι ταχύτεροι χρόνοι επετεύχθησαν με την μαλακή γόμα με την οποία θα εκκινήσουν σήμερα οι 9 οδηγοί που αγωνίστηκαν χτες στο Q3. Ο Φέτελ εκκινεί 11ος λόγω αλλαγής κιβωτίου.

Τόσο ο Χάμιλτον όσο και ο Ρόσμπεργκ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το σετάρισμα της Mercedes και ανυπομονούν για τον αγώνα. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει πριν την πρώτη στροφή και πόσους γύρους θα αντέξει τα υψηλά φορτία του Σίλβερστον η μαλακή γόμα που έχει ήδη βάλει 3 στα μονοθέσια των πρώτων 9 από χτες στο Q2. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η μαλακή γόμα στη Βρετανική πίστα. Αν δε βρέξει σήμερα αναμένεται να δούμε τουλάχιστον 2 πιτ στοπ. Η Pirelli προτείνει στις ομάδες να μην ξεπεράσουν τους 26 γύρους με τη σκληρή γόμα, 28 γύρους με τη μέση γόμα και 15 γύρους με τη μαλακή γόμα. Η σκληρή γόμα παρουσίασε τοπική παραμόρφωση λόγω υπερθέρμανσης (graining) γι' αυτό και το προσδόκιμο ζωής της είναι μικρότερο από τη μέση. Δεδομένου ότι ο αγώνας στο Σίλβερστον διαρκεί 52 γύρους οι ταχύτερες επιλογές στρατηγικής είναι:



Επιλογές στρατηγικής:
Δυο αλλαγές:
Μαλακή/μαλακή/μέση με τις αλλαγές στον 12ο και στον 24ο γύρο
Τρεις αλλαγές:
Μαλακή/μαλακή/μαλακή/μέση στον 12ο, στον 24ο και στον 36ο γύρο.

Τα ερωτήματα είναι: Θα βρέξει; Τι θα γίνει στην πρώτη στροφή ανάμεσα στις Mercedes; Μπορούν οι Red Bull να απειλήσουν τα ασημί μονοθέσια;

Στη Ferrari τα πράγματα είναι περίεργα για έναν ακόμη αγώνα. Ο Ράικονεν απέδωσε αρκετά στις συνθήκες: "Ήταν περίεργα για μας, δεν έχουμε αρκετή ταχύτητα. Φυσούσε και μας προβλημάτισε. Το μονοθέσιο μου ήταν στις κατατακτήριες δοκιμές ότι καλύτερα οδήγησα αυτό το τριήμερο αλλά και πάλι δεν ήταν εύκολο. Έχουμε κολλήσει σε συγκεκριμένα πράγματα. Μας επηρεάζουν οι συνθήκες. Χρειαζόμαστε καλύτερη αεροδυναμική απόδοση ώστε να πιεστεί προς τα κάτω το μονοθέσιο. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα ελαστικά σε θερμοκρασία λειτουργίας, θα βελτιώσει την απόδοσή τους και άλλα πολλά. Σε τέτοιες συνθήκες που φυσάει αυτό μπορεί αν κάνει μεγάλη διαφορά. Δεν έχει καμιά σημασία ότι ήμουν ταχύτερος του Φέτελ. Αν ήμασταν στην 1η σειρά θα είχε αλλά είμαστε στην 3η σειρά οπότε...".



Στη Ferrari υποχρεώθηκαν ν' αλλάξουν για 2η φορά σε 2ο αγώνα κιβώτιο στο Φέτελ
: "Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά το ίδιο πρόβλημα. Ίσως οφείλεται στη ροή της συγκεκριμένης πίστας, δεν μπορούσα ν' ανεβάσω ταχύτητα σε συγκεκριμένο σημείο".




Η εκκίνηση του αγώνα είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης