«Ακυβέρνητο καράβι» η Γερμανία: Μετά την «Τζαμάικα», έρχεται η «Κένυα»;

«Ακυβέρνητο καράβι» η Γερμανία: Μετά την «Τζαμάικα», έρχεται η «Κένυα»;

Τα τέσσερα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Γερμανίας - Η Άνγκελα Μέρκελ χρεώνεται εξολοκλήρου την αποτυχία του προσφυγικού Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις 

«Ακυβέρνητο καράβι» η Γερμανία: Μετά την «Τζαμάικα», έρχεται η «Κένυα»;
Ψυχρολουσία της Άνγκελα Μέρκελ
με την «ατμομηχανή της Ευρωζώνης» να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά μετά την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στα κόμματα που θα ένωναν τις δυνάμεις τους για την κυβέρνηση «Τζαμάικα». Σχεδόν οκτώ εβδομάδες μετά τις εκλογές, η Γερμανία είναι ένα ακυβέρνητο καράβι με την Ευρώπη να αγωνιά.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων ήταν ένας ψυχοτρόμος χωρίς τέλος. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε όλοι θεραπεία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ Χόλστάιν, Ρόμπερτ Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων εξηγώντας τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των κομμάτων.   

Κλείσιμο
Οι επόμενες κινήσεις της Μέρκελ 

Η Μέρκελ, που χρεώνεται εξολοκλήρου την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πολιτική των «ανοικτών θυρών»  στο προσφυγικό, θα ενημερώσει σήμερα το πρωί το προεδρείο του κόμματός της για τις εξελίξεις. Επιπλέον, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, για τα επόμενα βήματα. Ο Στάινμαγερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Πλέον, η Μέρκελ ως υπηρεσιακή καγκελάριος θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για την καλή διακυβέρνηση της χώρας τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Ύστερα από πέντε εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές, Ελεύθερους Δημοκράτες και Πράσινοι, τα κόμματα που θα δημιουργούσαν την «Tζαμάικα», δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικούς άξονες πολιτικής προκειμένου να μπουν στην κανονική φάση των διαπραγματεύσεων. Αλλά και ούτε να μοιράσουν τα υπουργεία όπως τα ήθελαν. 

Τα τέσσερα σενάρια μετά την κατάρρευση των συνομιλιών 

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», ωστόσο το γερμανικό δίκτυο «N-tv», θεωρεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο κυβέρνησης... «Κένυα» αντί για «Τζαμάικα».

1.Πρώτο σενάριο: Είναι η κυβέρνηση «Groko», (μεγάλου συνασπισμού) με τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκυβερνούν για μία ακόμα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει το κόμμα του και πάλι στα κυβερνητικά έδρανα, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου καταψήφισαν τον μεγάλο συνασπισμό.

2. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες ή τους Πράσινους. Κι αυτό όμως όχι μόνο είναι πρωτόγνωρο για την γερμανική πολιτική σκηνή αλλά πρακτικά ανέφικτο δεδομένου ότι κάθε φορά και για κάθε κυβερνητική απόφαση η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να αναζητά πλειοψηφίες. Το απέκλεισε εξάλλου και το στέλεχος των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.

3. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι το πιθανότερο, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Focus». Με βάση το Σύνταγμα της χώρας υπάρχουν κάποια προβλήματα, ωστόσο πιθανή προσφυγή και πάλι στις κάλπες θα ενίσχυε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση πλειοψηφιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

4. Το λιγότερο εφικτό σενάριο είναι η Κένυα αντί για Τζαμάικα.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο «N-tV», το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (χρώμα μαύρο), το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (χρώμα κόκκινο) και οι Πράσινοι (χρώμα πράσινο) θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση «Κένυας».  

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τίναξαν τις διαπραγματεύσεις στον αέρα 

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών του Κρίστιαν Λίντντερ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο.
«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών», είπε χαρακτηριστικά. 

Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις έκαναν η Άνγκελα Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πράσινους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από την δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.

Η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Ελεύθερους Δημοκράτες. 

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι ανοικτοί σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας με την Μέρκελ

Mετά την κατάρρευση των διερευνητικών επαφών που είχαν τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση "Τζαμάικα", το κόμμα του Κριστιάν Λίντνερ, FDP, ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μία κυβέρνηση μειοψηφίας με την Μέρκελ.
 
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι πρώτοι εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων,δηλώνουν τώρα πρόθυμοι να συγκυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες.Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του FDP, Μάρκο Μπούσμαν στην γερμανική εφημερίδα "Bild". 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο είναι η προσφυγή πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Πρασίνων δήλωσε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, που θα έχει σήμερα συνάντηση με την Μέρκελ.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης