Παραδόθηκε στις βελγικές Αρχές ο Πουτζδεμόν

Παραδόθηκε στις βελγικές Αρχές ο Πουτζδεμόν

Mαζί του παραδόθηκαν στην αστυνομία και οι τέσσερις υπουργοί που τον είχαν συνοδεύσει - Οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης

Παραδόθηκε στις βελγικές Αρχές ο Πουτζδεμόν
Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παραδόθηκε στην βελγική αστυνομία, μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας VRT επικαλούμενη πηγή.

Όπως ανέφερε το BBC μαζί του παραδόθηκαν στην αστυνομία και οι υπουργοί που τον είχαν συνοδεύσει στις Βρυξέλλες.

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος του και τεσσάρων "υπουργών" του που βρίσκονται στο Βέλγιο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας είπε ότι πέντε πρόσωπα που καταζητούνται από την Ισπανία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί και θα καταθέσουν αργότερα το μεσημέρι. Αύριο το πρωί ο δικαστής θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη τους.

"Σήμερα το πρωί οι πέντε άνθρωποι που καταζητούνται από την Ισπανία παραδόθηκαν στην αστυνομία στις Βρυξέλλες. Τέθηκαν υπό κράτηση στις 9.17 (τοπική ώρα) σήμερα το πρωί
", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ζιλ Ντεζεμέπ.

"Ο δικαστής θα τους ανακρίνει σήμερα το μεσημέρι και θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο το πρωί".

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δημοσιεύσει ότι το κόμμα του αποπεμφθέμντα προέδρου της Καταλονίας, τον θέλει υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές της Ισπανίας.

Η Ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν ο οποίος είχε δραπετεύσει στο Βέλγιο. Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε δραπετεύσει στις Βρυξέλλες, αφ' ότου ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Χτες, ο Καταλανός, έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα. 
Τα πολιτικά κόμματα στην πλούσια αυτή βορειοανατολική περιοχή, τα οποία επιθυμούν να συνεργαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα για τον σχηματισμό συνασπισμού μέχρι την Τρίτη.

''Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία", έγραψε ο Πουτζδεμόν στο Twitter με hashtag "llistaunitaria.cat", μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης