PROTOTHEMA

Κόσμος

Στη Σαουδική Αραβία

Μυστηριώδεις «πύλες της κόλασης» προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αρχαιολόγους

Μυστηριώδεις «πύλες της κόλασης» προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αρχαιολόγους

Πρόκειται για τεράστιες δομές που χτίστηκαν σε ένα άνυδρο και αφιλόξενο ηφαιστειακό τοπίο, όταν αυτό ήταν ακόμη ενεργό

Όταν οι ερευνητές αναζητούν τα απομεινάρια δομών και οικισμών που κατασκευάστηκαν από αρχαίους λαούς, συνήθως εστιάζουν σε περιοχές που είναι ικανές να φιλοξενήσουν ζωή.


Ωστόσο, μια νέα ανακάλυψη στη Σαουδική Αραβία «συγκρούεται» διαμετρικά με αυτή την ιδέα, αφού οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την ύπαρξη εκατοντάδων πέτρινων πυλών που βρίσκονται μέσα και τριγύρω από αρχαίους θόλους λάβας, σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επίγεια κόλαση» αφού δεν διαθέτει ίχνος βλάστησης ή νερού.

Οι θόλοι λάβας ή ηφαιστειακοί θόλοι είναι κυκλικοί απομονωμένοι λόφοι ηφαιστειακής προέλευσης με απότομες πλαγιές. Δημιουργούνται όταν το μάγμα ανέλθει στην επιφάνεια και ψυχθεί προτού αρχίσει να χύνεται ως λάβα επειδή δεν περιέχει αέρια ή είναι ιδιαίτερα παχύρρευστη.

Οι δομές έχουν μήκος από 12 έως 500 μέτρα και διαθέτουν πρωτόγονη κατασκευή. Είναι κατασκευασμένες από σκληρά πετρώματα που έχουν αντέξει φθορά χιλιάδων ετών. Το πιο συναρπαστικό στοιχείο ωστόσο αυτής της ανακάλυψης είναι ότι, την εποχή που οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι χτίστηκαν αυτές οι πύλες, τα ηφαιστειακά πεδία πάνω στα οποία κατασκευάστηκαν ήταν ακόμα ενεργά. Απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι σκληρυμένη λάβα φαίνεται να έχει σκεπάσει μέρος αυτών των πυλών.

«Οι πύλες εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε άνυδρα και αφιλόξενα ηφαιστειακά πεδία, χωρίς ίχνος πρασίνου. Αυτά τα μέρη είναι τα χειρότερα δυνατά για την επιβίωση του είδους μας», γράφει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, ο David Kennedy από το Western 
University of Australia. Όπως επισημαίνει, αυτές οι δομές μοιάζουν να είναι οι «αρχαιότερες δομές ανθρώπινης κατασκευής στην συγκεκριμένη περιοχή» και μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατό να δοθεί «καμία πιθανή εξήγηση για τον σκοπό της δημιουργίας τους».

Η ανακάλυψη των πυλών έγινε μέσω δορυφόρου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πάνω από 400 παρόμοιες δομές. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι η επί τόπου εξερεύνηση της αχανούς περιοχής μέσω μιας ειδικής αποστολής που ίσως ρίξει φως στο μυστήριο της ανέγερσης αυτών των «πυλών της κόλασης», όπως έχουν ονομαστεί από τους αρχαιολόγους.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αρίσταρχος22/10/201700:51

Είναι φως φανάρι ότι πρόκειται για αθλητικές κατασκευές πρωτοανθρώπων..κατά πάσα πιθανότητα για skateboard και bmx.

Απάντηση
Άρθρο...Άναθρο21/10/201718:40

Σοβαρά τώρα...ο Δημοσιογράφος που επιμελήθηκε το άρθρο είχε ξενυχτήσει; Βγάζει κανένας κάποιο νόημα;

Απάντηση
Μαρία21/10/201718:36

Κουραφέξαλα! Κατ αρχας δεν είναι αντικείμενο αρχαιολογίας σ' αυτην την φάση. Πρώτα θα μιλήσουν οι παλαιογεωγραφοι κι οι γεωλόγοι για να πουν πώς ήταν αυτη η περιοχή πριν 5 και 10000 χρόνια, ή κατα την περίοδο των τελευταιων παγετώνων που ως γνωστόν δεν πέρασαν την Μεσόγειο. Μετά να υπολογίσουν την ηλικία του ηφαιστείου και την δυναμική του στην περιοχή. Το πιο πιθανόν είναι οι "δομές" αυτες να κατασκευαστηκαν σε εποχή που το κλίμα ήταν έυκρατο , υπήρχε βλάστηση κ το ηφαιστειο ήταν για χιλιαδες χρόνια μη ενεργό.

Απάντηση
ε21/10/201717:47

Προφανως και ΔΕΝ υπηρχε λαβα οταν τα εχτισαν.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία