Γερμανία: H Βρετανία να κοιτάξει να μειώσει τη ζημιά του Brexit και να αφήσει τα κέρδη

Γερμανία: H Βρετανία να κοιτάξει να μειώσει τη ζημιά του Brexit και να αφήσει τα κέρδη

Διευκρινίζοντας ότι η πρόκληση του Brexit ήταν περιορισμός ζημιών, ο προσωπάρχης της Μέρκελ πρόσθεσε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή συνεργασία μετά το Brexit, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα»

Γερμανία: H Βρετανία να κοιτάξει να μειώσει τη ζημιά του Brexit και να αφήσει τα κέρδη
Ο ισχυρός προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, προειδοποίησε ότι το Brexit θα επιφέρει «σοβαρή ζημιά» στη Βρετανία και τόνισε ότι το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να «περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο» της αποχώρησης.

Μιλώντας στη Συνάντηση βραβευμένων με Νόμπελ στο Λιντάου, στη Γερμανία, ο κ. Αλμάιερ υπογράμμισε την προσωπική του αγάπη για το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα είπε ότι θα είχε επιλέξει τη Βρετανία να του παράσχει άσυλο εάν έπρεπε.

Αλλά επεσήμανε επίσης το φαινομενικό χάος στη βρετανική πλευρά, από τη στιγμή που οι γενικές εκλογές απέτυχαν να δώσουν ισχυρή πλειοψηφία στους Συντηρητικούς.

Κλείσιμο
«Όταν βλέπουμε τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες του Brexit στις Βρυξέλλες και βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι για τους φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσουν το εθνικό τους συμφέρον και τα εθνικά τους έγγραφα διαπραγμάτευσης τότε μπορούμε να δούμε ότι αυτό θα σημαίνει μια σοβαρή απώλεια όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την ΕΕ», ανέφερε.

Ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίος είναι ο έμπιστος προσωπάρχης της Μέρκελ από το 2013 και έχει περιγραφεί ως «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο», σύμφωνα με τον Economist, αποκάλυψε ότι ορισμένοι Βρετανοί υπουργοί περιγράφουν ιδιωτικά το Brexit ως πιθανώς "κερδοφόρο" και για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

«Όταν ένας από τους συναδέλφους μου από τη βρετανική κυβέρνηση πήγε στο Βερολίνο τον Ιανουάριο και μου είπε «Πέτερ, ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια κερδοφόρα κατάσταση από αυτό το χάος», είπα «ναι, αλλά μπορείς να φανταστείς ένα ζευγάρι, άντρα και γυναίκα, και δύο παιδιά, σπίτι, σκάφος, αυτοκίνητο, παντρεμένους για 30 χρόνια και έπειτα να πρόκειται να χωρίσουν; Μπορείς να φανταστείς πώς μπορεί να γίνει η κατάσταση win-win μέσα από αυτό το χάος; Θα είναι μια κατάσταση που μπορεί να κερδίσουν και οι δύο δικηγόροι, αλλά σίγουρα όχι η οικογένεια», είπε.

Διευκρινίζοντας ότι η πρόκληση του Brexit ήταν περιορισμός ζημιών, πρόσθεσε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή συνεργασία μετά το Brexit, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα».

Ο κ. Altmaier προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να καταλήξει ως ένας σχετικά ανίσχυρος εταίρος εκτός ΕΕ, εάν θελήσει να απολαύσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς.

"Φυσικά υπάρχει ζωή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοιτάξτε την Ελβετία. Αλλά στην Ελβετία ήδη [μεταφέρουν] όλες τις οικονομικά σημαντικές οδηγίες και ρυθμίσεις από τις Βρυξέλλες στην ελβετική νομοθεσία προκειμένου να αποτελέσουν ... μέρος της ενιαίας αγοράς ... χωρίς καμία επιρροή στο περιεχόμενο όσων υιοθετούνται στις Βρυξέλλες».

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε έγγραφα θέσης σχετικά με διάφορες πτυχές της Brexit, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης, των ελέγχων στις εξαγωγές αγαθών και του νομικού κανονιστικού πλαισίου.

Ωστόσο, η πλευρά της ΕΕ έχει τονίσει ότι δεν θα συζητήσει καν τις συμφωνίες μετά το 2019 μέχρι να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη διευθέτηση των εκκρεμουσών υποχρεώσεων, τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα ιρλανδικά σύνορα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης