«Nein» από Βερολίνο σε Ερντογάν για ομιλία σε Τούρκους της Γερμανίας

«Nein» από Βερολίνο σε Ερντογάν για ομιλία σε Τούρκους της Γερμανίας

Δεν είναι καλή ιδέα μία ομιλία του Ερντογάν σε Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

«Nein» από Βερολίνο σε Ερντογάν για ομιλία σε Τούρκους της Γερμανίας
Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι ανάρμοστο για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις στη Γερμανία πέραν της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20), με δεδομένη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι καλή ιδέα».

Ο Γκάμπριελ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στη Ρωσία ότι η Τουρκία ζήτησε επισήμως άδεια, χθες Τετάρτη, για να μιλήσει ο Ερντογάν σε Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα με την ευκαιρία της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρενοχληθούν οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στη χώρα και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα.

Κλείσιμο
Ο Γερμανός υπουργός είχε συμβουλεύσει ξεκάθαρα την Άγκυρα πριν δύο εβδομάδες να αποφύγει να διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με την απόφαση του Βερολίνου, είναι και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. «Αλλοδαποί πολιτικοί που καταπατούν τις αξίες μας στις χώρες τους δεν θα πρέπει να έχουν βήμα για προβοκατόρικες ομιλίες στη Γερμανία. Δεν θέλω ο κύριος Ερντογάν, που βάζει αντιφρονούντες και δημοσιογράφους στη φυλακή στην Τουρκία, να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις στη Γερμανία», είχε δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πολιτικός αντίπαλος της Μέρκελ.

Στο ίδιο κλίμα και η «κόκκινη Σάρα», επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς, «Die Linke», Σάρα Βάγκενκνεχτ. «Δεν μπορεί να διαθέτουμε στη Γερμανία πλατείες ή μεγάλες αίθουσες για κάποιον που τάσσεται υπέρ ενός καθεστώτος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες», τόνισε στο γερμανικό δίκτυο ARD.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης