Στις κάλπες οι Τούρκοι: Θα γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν;

Στις κάλπες οι Τούρκοι: Θα γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν;

Οριακή αναμένεται να είναι η νίκη, πιθανότατα για το «ναι» - Στις 5 το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες - Στις 9 το βράδυ αναμένεται ασφαλές αποτέλεσμα - Δεν υπάρχει exit poll - Γιλντιρίμ: Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα το αποδεχθούμε

Στις κάλπες οι Τούρκοι: Θα γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν;
Άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία και εκατομμύρια Τούρκοι αναμένεται να ψηφίσουν σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για μια συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι περίπου 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 07:00 (ώρα Ελλάδας)έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και από τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα. Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά και αναμένεται να διαφανεί περί τις 9 το βράδυ, ενώ δεν υπάρχει exit poll. Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας,
Κλείσιμο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την προεκλογική του εκστρατεία, ζήτησε χθες για ακόμη μια φορά την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων, παραμονή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, με το οποίο ζητάει την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του.



Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.



Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις πριν από τις κάλπες πάντως, ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιτεθεί και πάλι στην Ελλάδα. Αφού είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες «γκιαούρηδες», δηλαδή άπιστους, σχολίασε για την υπόθεση με τους οκτώ τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα: «Οι τρομοκράτες δραπετεύουν από εδώ και που πάνε; Στην Ελλάδα. Μιλάμε μαζί τους στο τηλέφωνο και μας λένε ότι μέσα σε 15 - 20 μέρες θα το λύσουν το θέμα. Ακόμη εκείνοι οι τρομοκράτες κρύβονται στην Ελλάδα και τους έχουν στα ώπα - ώπα. Όταν εσύ γίνεσαι φίλος με τον εχθρό μου, συμπάθα με, αλλά...»

«Τα τελευταία μηνύματα» ήταν χθες ο τίτλος της εφημερίδας Hürriyet, την ώρα που ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους συμμετείχε σήμερα σε τέσσερις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε πέντε, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βρέθηκε σε περιοχή κοντά στην Άγκυρα και τα στελέχη του φιλοκουρδικού HDP στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στόχος όλων να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους σε ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου προμηνύεται αμφίρροπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης